Huisvesting

Rotterdam wordt steeds populairder. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk huisvesting te zoeken. Wij raden je aan daarmee in mei/juni te beginnen. Een campussysteem bestaat eigenlijk niet in Nederland en studenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun huisvesting.

Huisvesting

Codarts - Huisvesting

Hoe vind ik woonruimte?

De mogelijkheden voor Codarts om direct of indirect huisvesting voor studenten te regelen zijn zeer beperkt. Het hebben van plaatselijk sociaal netwerk kan helpen bij het vinden van een kamer. Dat is natuurlijk lastig als je in het buitenland woont. Hoe langer je in Rotterdam bent en hoe meer mensen je kent, hoe makkelijker je woonruimte vindt.

Handig om te weten is dat er in Nederland een tekort is aan studio’s en kleine appartementen. De meeste huisvesting in Rotterdam bestaat uit studentenhuizen, waarbij alle bewoners een eigen slaapkamer hebben, maar de badkamer, wc, keuken en (indien aanwezig) woonkamer delen. Nederland heeft een moderne en liberale samenleving. Het is niet ongebruikelijk dat mensen van verschillend geslacht samen in één studentenhuis wonen (als je dat liever niet wilt, geef het dan aan).

Aan te raden wijken voor een kamer in de buurt van Codarts Rotterdam zijn: Blijdorp, Centrum, Kralingen, West, Noord, Delfshaven / Coolhaven.

 

HousingAnywhere

Woonruimte vinden in Rotterdam kan een hele uitdaging zijn. Daarom werkt Codarts samen met HousingAnywhere om ervoor te zorgen dat je met voorrang en volkomen veilig een kamer kunt regelen. Kies het abonnement van jouw keuze, neem veilig contact op met alle huiseigenaren en vindt jouw ideale woonruimte. Je kunt HousingAnywhere ook gebruiken om jouw kamer aan te bieden aan een andere student wanneer jij in het buitenland bent. Zo voorkom je dat je dubbele huur moet betalen, en na terugkeer kun je gewoon weer je eigen kamer in. Meld je aan via deze link. Dan krijg je met voorrang toegang tot alle beschikbare kamers.

Denk eraan: De woningmarkt in Rotterdam wisselt sterk per seizoen. Als het dus niet meteen lukt om iets te vinden, kom dan regelmatig terug.

Wil je meer informatie of heb je een specifieke vraag? Stuur een e-mail naar vip@housinganywhere.com. Je krijgt met voorrang antwoord!

 

m2 Student Housing

Zoals gezegd kan Codarts maar in zeer beperkte mate huisvesting voor studenten regelen. Daarnaast is Rotterdam tegenwoordig een zeer populaire studentenstad, wat zowel de vraag naar woonruimte als de huren opdrijft.

We proberen onze studenten toch zoveel mogelijk te helpen en daarvoor hebben we een betrouwbare partner gevonden: m2 Student Housing. Dit platform biedt gedeelde appartementen aan zonder bemiddelingskosten.

Als je contact opneemt met m2 Student Housing, vermeldt dan duidelijk dat je een student van Codarts bent. Ze bieden je dan extra hulp en tijd bij de selectie van woonruimte zo dicht mogelijk bij Codarts in de buurt.

 

Extra hulp

Uiteraard bestaan er allerlei andere opties om huisvesting te vinden. We hebben een lijst gemaakt met handige huisvestigstips en huisvestingstips van studenten om jou meer informatie te verschaffen over andere woonopties in Rotterdam.

Als je vragen hebt over je zoektocht naar geschikte woonruimte kun je contact opnemen met huisvestingscoördinator Lucas Arango. Deze is van juni tot september bereikbaar via housing@codarts.nl.

 

Kosten

Huisvesting is niet goedkoop! De huren lopen uiteen van € 500 tot € 800 en bijkomende kosten zijn niet altijd inbegrepen! Lees hier meer over bijkomende kosten.

Afhankelijk van je financiële situatie kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is een toeslag die de Nederlandse overheid uitkeert aan bewoners met een laag inkomen en hoge huurkosten. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse overheid en van de Belastingdienst.

 

Huurovereenkomst

Er bestaan veel websites die de beste service beloven. Let op: niet alle bemiddelingsbureaus of huiseigenaren zijn betrouwbaar. Scams en illegale huisvesting komen wel degelijk voor. Als je twijfelt of vragen hebt over het contract, jouw rechten als huurder of de toepasselijke wet- en regelgeving, kun je advies vragen aan de Housing Hotline of contact opnemen met de studentenadviseur van Codarts, Anne-Margriet Klave, te bereiken via decaan@codarts.nl. Lees hier de tips over waar je op moet letten in contracten voordat je tekent.
 

Huisvestingsvergunning

Voor sommige wijken in Rotterdam heb je een huisvestingsvergunning nodig. Dit houdt in dat je als huurder een vergunning nodig hebt om een huis te kunnen huren.

Dit geldt voor de volgende wijken: Carnisse, Hillesluis, Oud Charlois, Bloemhof, Tarwewijk en de volgende straten in Delfshaven: Grote Visserijstraat, Mathenesserdijk, Mathenesserweg, Schiedamseweg, Willem Buytewechstraat, Vierambachtstraat, ‘s-Gravendijkwal, 1e Middellandstraat, 2e Middellandstraat en Middellandplein. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente Rotterdam. Huur je woonruimte waarvoor je een huisvestingsvergunning nodig hebt? Neem dan voor aanvang van het schooljaar contact op met het International Office van Codarts. Zij kunnen je daarmee helpen.