Verzekeringen

Vanaf je achttiende moet je in Nederland een aantal financiële zaken zelf regelen, zoals verzekeringen. We geven je een overzicht welke verzekeringen voor jou van toepassing kunnen zijn. 

Zorgverzekering

Een van de belangrijkste verzekeringen om te regelen als je 18 jaar wordt, is de zorgverzekering. In Nederland ben je verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e ben je kosteloos meeverzekerd en betaal je nog geen premie voor je zorgverzekering. Vanaf de maand die volgt op je 18e verjaardag, moet je zelf zorgpremie gaan betalen. Als student heb je recht op zorgtoeslag waarmee je de basisverzekering volledig of voor een deel kunt betalen

WA-verzekering

Het kan wel eens voorkomen dat je per ongeluk iets van een ander laat vallen. Dat is natuurlijk heel vervelend! Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die jij bij anderen veroorzaakt en waar jij aansprakelijk voor wordt gesteld. 

Goed om te weten: als student (tot 28 jaar) kun je gedurende je studie ook meeverzekerd zijn op de polis van je ouders. Als je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben, moet de dekking  wel ‘gezin met kinderen’ omvatten. Het maakt dan niet uit of je nog thuis of op kamers woont; je bent gewoon verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Wel is het hier belangrijk dat je ouders deze wijzing doorgeven bij de verzekeraar. 

Inboedelverzekering

Ben je van plan om op kamers te gaan? Dan raden we je aan om je te oriënteren op een inboedelverzekering. Hiermee verzeker je alle spullen in jouw kamer en krijg je een vergoeding bij brand, diefstal of waterschade.

Reisverzekering

Reis je vaak als student? Of ga je stage lopen, studeren of werken in het buitenland. Check dan of een reisverzekering handig is en welke het beste is voor jouw situatie. Let daarbij goed op wat er verzekerd wordt, want dat verschilt, van medische behandelingen in het buitenland tot  annulering van reizen tot onverwachte uitgaven.