Huisvestingstips van studenten

Hieronder vind je een geklasseerde evaluatie van studenten van vorig jaar die huisvesting hebben gevonden en bereid waren hun ervaringen te delen.
 

 1. Kom zo vroeg mogelijk naar Rotterdam om persoonlijk op zoek te kunnen gaan en te netwerken met ouderejaars van Codarts. Dit is cruciaal voor succes op de krappe woningmarkt.
  “Wat echt hielp was naar Rotterdam komen en zo veel mogelijk bezichtigingen te doen... Ik kon kiezen uit 3 appartementen.”
   
 2. Zoek veel in Facebookgroepen, maar pas op voor fraudeurs. Controleer je telefoon, e-mail of pagina regelmatig. Benader medestudenten op de lijst en maak een WhatApp-groep aan.
  "Kamernet en Facebook waren cruciaal. Ik heb ook een WhatsApp-groep aangemaakt met andere studenten die in dezelfde situatie zaten. Dat heeft me veel geholpen.”
   
 3. Gebruik Kamernet, een service waarvoor je moet betalen, en schakel notificaties in op je telefoon. Dit levert verschillende resultaten op die voldoen aan je zoekopdracht. Snel reageren is cruciaal.
  “Ik heb Kamernet gebruikt... Ik raad aan meteen te reageren zodra de advertenties worden geplaatst... jouw bericht moet opvallen.”
   
 4. Schrijf persoonlijke berichten in het Nederlands en Engels om de aandacht te trekken. Presenteer jezelf positief, benadruk wat jij bijdraagt aan de woonsituatie.
  “Ik had van tevoren een bericht opgesteld in het Nederlands en Engels met een korte introductie over mijzelf om op te vallen.”
   
 5. Je kunt je beter richten op kamers dan op appartementen. Voor appartementen heb je vaak een bewijs van inkomsten nodig, wat lastiger is voor internationale studenten.
  “Het hielp veel om me meer te richten op het vinden van een kamer in plaats van een appartement. Dat leek me een lastigere optie voor internationale studenten.”
   
 6. Overweeg online bezichtigingen, maar laat blijken dat je bereid bent persoonlijk langs te komen. Huisbazen waarderen verantwoordelijke en geïnteresseerde huurders die goed passen bij de andere bewoners.
  “Ik heb alle bezichtigingen online gedaan, maar ik denk dat het belangrijk is te laten blijken dat je bereid bent voor een bezichtiging naar Rotterdam te komen... Volgens mij waren ze op zoek naar iemand die verantwoordelijk en geïnteresseerd was die paste bij de andere huurders.”


Belangrijkste ervaringen van studenten:
 

 1. “Ik vond via Kamernet een plekje... Een was van een meisje die haar kamer voor een maand aanbood en niet verwachtte dat iemand hem zou willen hebben. Ik kon bij haar in onderhuur en kreeg een aanzienlijke korting.”
   
 2. "Kamernet en Facebook waren cruciaal voor het vinden van huisvesting.”
  “Ik heb me aangemeld bij verschillende Facebookgroepen... Ik heb ongeveer 2 maanden gezocht op deze website en vond uiteindelijk de perfecte kamer.”
   
 3. “Een WhatsAppgroep met medestudenten aanmaken heeft enorm geholpen.”
  “Ik heb mijn kamer gevonden via Kamernet... Ik kon mijn huisgenoten persoonlijk ontmoeten.”
   
 4. “Persoonlijke berichten en presentaties maakten het verschil.”
  “Ik had van tevoren een bericht opgesteld in het Nederlands en Engels met een korte introductie over mijzelf om op te vallen.”
   
 5. “E-mailalerts op huisvestingssites waren cruciaal voor tijdige reacties.”
  “Ik heb een e-mailalert ingesteld voor nieuwe appartementen... Als je dat niet doet, is het volgens mij onmogelijk daar iets te vinden.”
   
 6. “Studenten benaderen die al woonruimte hebben, kan handig zijn.”
  “De tip is eigenlijk: zorg dat je in contact komt met studenten die al woonruimte hebben... Ze willen je meestal graag helpen, soms mag je zelfs op bij hen op de bank slapen of wordt van hun woonkamer een geïmproviseerde slaapkamer gemaakt.”
   
 7. “Wees voorzichtig met Facebook en bekijk de opties in de hele stad.”
  “Voordat ik mijn woning vond, raadden sommige vrienden me aan iets te zoeken via Facebook... Mocht je dat doen: wees altijd echt heel voorzichtig op Facebook. Teken nooit een contract zonder de kamer persoonlijk te bezichtigen.”


Gebruik deze tips van succesvolle studenten in Rotterdam om een plekje te veroveren op de lastige woningmarkt.


Bekijk deze YouTubevideo over huisvesting in Nederland:
https://www.youtube.com/watch?v=PdulWe8DWOU&ab_channel=StudyinNL

Heb je vragen of wil je hulp met huisvesting? Je kunt altijd een e-mail sturen naar:
larango@codarts.nl
 

Als je je nog niet hebt aangemeld voor de “Student Housing List”, meld je dan aan via deze link:
Codarts Student Huisvesting List: https://forms.office.com/e/wU0hyYQTQj
 

Als je al iets gevonden hebt en op zoek bent naar huisgenoten of andere huisvesting in de aanbieding hebt, gebruik dan deze link:
Aanbieden huisvesting: https://forms.office.com/e/Es5JeY43Ab