Hoe is het om te studeren in Corona-tijd? We vragen het aan onze studenten. Deze keer: Charlotte Veenstra.
Charlotte Veenstra (23) uit Tiel zit in het eerste jaar van de opleiding Docent Dans en studeert daarnaast ‘Gezondheid en leven’ aan de Vrije Universiteit. Ze behaalde onlangs haar bachelor Geneeskunde. Naast haar studie werkt ze op een Corona cohortafdeling. ‘Ik hou van dansen en ben heel blij dat ik op Codarts begonnen ben.’
De RASL-minor ‘Re-imagining Tomorrow through Arts and Sciences’ is genomineerd voor de eerste Nederlandse Hogeronderwijspremie. Op 1 maart 2021 reikt minister van Engelshoven de premie van minimaal 500.000 euro uit.
Codarts Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en de gemeente Rotterdam tekenden recent het convenant waarmee de komst van de Cultuurcampus op Zuid een stap dichterbij is. De Cultuurcampus gaat bijdragen aan meer hoger onderwijs, cultuur en toerisme op Zuid. De partijen werken de afspraken in de komende tijd verder uit, zodat zij in 2022 de eerste onderwijsactiviteiten kunnen starten op de locatie Charloisse Hoofd.
Foto: Ed van Alem John Floore, oud-directeur van het Rotterdams Conservatorium, is zaterdag na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Floore was van 1983 tot 1995 directeur van het Rotterdams Conservatorium en tot 1997 algemeen directeur van de Hogeschool voor Muziek en Theater Rotterdam (nu Codarts Rotterdam), waarvan het conservatorium deel uitmaakte. Floore werd opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam (1961-1966). Van 1966 tot 1983 was hij trompettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Na zijn tijd in Rotterdam werd Floore algemeen directeur van het Limburgs Symfonieorkest (1997-2009) en artistiek directeur van het Bangkok Symphony Orchestra (2009-2018). Tot zijn overlijden was hij als adviseur klassieke muziek verbonden aan Parkstad Limburg Theaters Heerlen (sinds 2007) en Stichting Schouwburg Cuijk (sinds 2013) en als artistiek adviseur aan het Royal Bangkok Symphony Orchestra (sinds 2018). Veel vernieuwingen bij het Rotterdams Conservatorium kwamen tot stand door persoonlijke contacten van Floore. Direct bij zijn aanstelling trok hij een aantal nieuwe docenten aan voor de afdeling Klassieke Muziek, om niveau en aanzien van het conservatorium ook internationaal te verbeteren. Onder hen waren violist Jean-Jacques Kantorow, altviolist Vladimir Mendelssohn, cellist Herre-Jan Stegenga, hoboïst Thomas Indermühle, fagottist Henk de Wit, klarinettist Walter Boeijkens, pianist Daniël Wayenberg en zangdocent Margreet Honig. Floore was de grondlegger van de afdeling Wereldmuziek. Voor de verschillende specialisaties benaderde hij Paco Peña (1985; Flamenco), Hariprasad Chaurasia (1987; Indiase Muziek), Laurens-Jan Hartong (1990; Latin) en Carel Kraayenhof (1993; Argentijnse Tango). Daarnaast had Floore grote belangstelling voor jong talent. Hij stond aan de wieg van een vooropleiding voor kinderen die nog regulier onderwijs volgden (‘Juniorenklas’). In samenwerking met de toenmalige Havo voor Muziek en Dans ontstond hieruit in 1992 het Jeugdorkest van het Rotterdams Conservatorium. Wilma Franchimon, voorzitter van het College van Bestuur van Codarts Rotterdam, maakte Floore mee toen zij Klassieke Zang studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. “Ik heb hem ervaren als een …
Met afschuw hebben we de afgelopen weken het nieuws gevolgd waarin docenten een prominente rol hadden. Of liever gezegd: het lijdend voorwerp waren. Docenten krijgen het gevoel dat ze op eieren lopen en uit angst voor bedreigingen niet meer durven te zeggen of laten zien wat ze willen zeggen of laten zien. Dergelijke zelfcensuur hoort niet thuis in het onderwijs, maar is er wel, steeds vaker. De lijst van ‘gevoeligheden’ in de klas wordt groter, net als het aantal ‘meekijkers’ van buiten de klas. Daarbij gaat het niet alleen om een onderwerp als cartoons. Als Rotterdamse onderwijsinstellingen vinden we dat alles getoond en gezegd mag worden, ingebed in de pedagogische en didactische visie van de onderwijsinstelling of opleiding. Voor de goede orde: niet alles moetgetoond worden, alles mag getoond worden. Docenten hebben, in de context van het pedagogisch-didactisch ontwerp van hun opleiding, de vrijheid hun lessen naar eigen inzicht in te richten. Zonder censuur. Niet om te provoceren. Niet om een politiek statement te maken. Maar wel om jonge mensen te leren de complexe wereld van nu te duiden. Van elkaar leren Het onderwijs moet een veilige plek zijn waar we in alle vrijheid van elkaar kunnen leren. Een school is de ideale plek om je in een ander te verplaatsen, waar ruimte is voor ieders mening en om iemand anders zijn of haar denkbeelden te respecteren. Alleen in zo’n veilige omgeving kunnen studenten, docenten en andere medewerkers zich volledig ontplooien en hun talenten ontwikkelen. Het onderwijs is tenslotte de plek waar we oefenen voor de samenleving, een kraamkamer van onze democratie en rechtsstaat, waar ruimte is voor verschil én dialogen over welk onderwerp dan ook. Puur om elkaar beter te leren begrijpen. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, het kan en zal schuren maar (dreigen met) geweld mag daar nooit het gevolg van …
Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA) heeft een subsidieaanvraag van Codarts gehonoreerd met € 75.000.
Dit recept is één van de favoriete recepten van onze voedingsdeskundige Sandra Buijing. Het is echt comfort food voor thuis. Leuk om eventueel samen met een van je medestudenten klaar te maken! Daarnaast is het gezond, vol met vezels, goed voor je humeur, gedachten en het immuunsysteem!
Chocolade kan je soms een heel fijn gevoel geven. Voor even... Want helaas is dat effect vaak snel weer voorbij. Gelukkig is er een oplossing die veel langer effect geeft: vezels.
https://youtu.be/p7skah6vCFw Op 7 september 2020 vierde Codarts de officiële opening van het collegejaar 2020-2021 met een feestelijke online liveshow vanuit drie locaties.
Mijn naam is Sandra Buijing en ik werk bij Codarts als sportdiëtist. Er zijn een aantal vragen die regelmatig terugkomen op het spreekuur. De drie meest gestelde vragen en antwoorden ga ik met jullie delen, zodat jullie hier allemaal baat bij hebben.