Uncategorized

Keuzegids hbo 2021: Codarts Dans opnieuw topopleiding

Shape Lees meer
Codarts nieuws

Het onderwijs moet een veilige plek zijn om in alle vrijheid van elkaar te kunnen leren

Met afschuw hebben we de afgelopen weken het nieuws gevolgd waarin docenten een prominente rol hadden. Of liever gezegd: het lijdend voorwerp waren. Docenten krijgen het gevoel dat ze op eieren lopen en uit angst voor bedreigingen niet meer durven te zeggen of laten zien wat ze willen zeggen of laten zien. Dergelijke zelfcensuur hoort niet thuis in het onderwijs, maar is er wel, steeds vaker. De lijst van ‘gevoeligheden’ in de klas wordt groter, net als het aantal ‘meekijkers’ van buiten de klas. Daarbij gaat het niet alleen om een onderwerp als cartoons.  Als Rotterdamse onderwijsinstellingen vinden we dat alles getoond en gezegd mag worden, ingebed in de pedagogische en didactische visie van de onderwijsinstelling of opleiding. Voor de goede orde: niet alles moetgetoond worden, alles mag getoond worden. Docenten hebben, in de context van het pedagogisch-didactisch ontwerp van hun opleiding, de vrijheid hun lessen naar eigen inzicht in te richten. Zonder censuur. Niet om te provoceren. Niet om een politiek statement te maken. Maar wel om jonge mensen te leren de complexe wereld van nu te duiden.  Van elkaar leren Het onderwijs moet een veilige plek zijn waar we in alle vrijheid van elkaar kunnen leren. Een school is de ideale plek om je in een ander te verplaatsen, waar ruimte is voor ieders mening en om iemand anders zijn of haar denkbeelden te respecteren. Alleen in zo’n veilige omgeving kunnen studenten, docenten en andere medewerkers zich volledig ontplooien en hun talenten ontwikkelen. Het onderwijs is tenslotte de plek waar we oefenen voor de samenleving, een kraamkamer van onze democratie en rechtsstaat, waar ruimte is voor verschil én dialogen over welk onderwerp dan ook. Puur om elkaar beter te leren begrijpen. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, het kan en zal schuren maar (dreigen met) geweld mag daar nooit het gevolg van …

Shape Lees meer
Codarts onderzoek

Codarts ontvangt € 75.000 voor onderzoek

Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA) heeft een subsidieaanvraag van Codarts gehonoreerd met € 75.000.

Shape Lees meer
Codarts nieuws

Start Cultuurcampus Rotterdam Zuid in 2022

Codarts Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en de gemeente Rotterdam tekenden recent het convenant waarmee de komst van de Cultuurcampus op Zuid een stap dichterbij is. De Cultuurcampus gaat bijdragen aan meer hoger onderwijs, cultuur en toerisme op Zuid. De partijen werken de afspraken in de komende tijd verder uit, zodat zij in 2022 de eerste onderwijsactiviteiten kunnen starten op de locatie Charloisse Hoofd.

Shape Lees meer
Student Life

Codarts Student Life recept: vezelrijke Mexicaanse wraps

Dit recept is één van de favoriete recepten van onze voedingsdeskundige Sandra Buijing. Het is echt comfort food voor thuis. Leuk om eventueel samen met een van je medestudenten klaar te maken! Daarnaast is het gezond, vol met vezels, goed voor je humeur, gedachten en het immuunsysteem!

Shape Lees meer
Student Life

De rol van voeding op je gemoedstoestand – vezels

Chocolade kan je soms een heel fijn gevoel geven. Voor even... Want helaas is dat effect vaak snel weer voorbij. Gelukkig is er een oplossing die veel langer effect geeft: vezels.

Shape Lees meer
Codarts nieuws

Opening collegejaar 2020-2021

https://youtu.be/p7skah6vCFw Op 7 september 2020 vierde Codarts de officiële opening van het collegejaar 2020-2021 met een feestelijke online liveshow vanuit drie locaties.

 
Shape Lees meer
Student Life

De drie meest gestelde vragen op het spreekuur van de diëtist

Mijn naam is Sandra Buijing en ik werk bij Codarts als sportdiëtist. Er zijn een aantal vragen die regelmatig terugkomen op het spreekuur. De drie meest gestelde vragen en antwoorden ga ik met jullie delen, zodat jullie hier allemaal baat bij hebben.

Shape Lees meer
Codarts nieuws

Acht talenten ontvangen stipendium van Vrienden

Tijdens de officiële opening gisteren van het collegejaar 2020-2021 maakte de voorzitter van de Vrienden van Codarts bekend welke excellente talenten dit jaar een stipendium ontvangen van de stichting.

Shape Lees meer
Codarts nieuws

Rotterdams Akkoord Studentenhuisvesting 2020-2025

Studenten zijn belangrijk voor de dynamiek en het culturele klimaat van Rotterdam. Rotterdam is de tweede studentenstad van Nederland en de druk op de woningmarkt voor studenten loopt op. Om studenten sneller aan betaalbare woonruimte te helpen is onlangs het Akkoord Studentenhuisvesting 2020-2025 gesloten tussen de gemeente, Codarts en andere partijen zoals de EUR, Hogeschool Rotterdam en woningcorporatie Stadswonen en de Stichting Studentenhuisvesting.  De inzet is om studenten zoveel mogelijk te huisvesten in specifieke studentencomplexen, om de druk op de bestaande voorraad te verminderen en om ongewenste ‘verkamering’ en overlast van kamerverhuur in woonwijken tegen te gaan. Daarnaast gaan de partijen zich ook inzetten om misstanden op de studentenwoningmarkt te voorkomen, zoals te hoge huren, discriminatie op de woningmarkt, achterstallig onderhoud en (brand)onveiligheid. ‘Studenten zijn belangrijk voor de dynamiek en het culturele klimaat van onze stad. Daarnaast willen we ook afgestudeerden graag behouden voor Rotterdam. Dit kunnen we alleen bereiken door samen met het onderwijs en studentenhuisvesters te zorgen voor een goed en betaalbaar woningaanbod voor studenten en net afgestudeerden’, aldus wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). De gemeente wil onder andere afspraken maken met ontwikkelaars over het realiseren van betaalbare wooneenheden voor studenten in nieuwbouwprojecten. Er zijn al verschillende studentencomplexen in aanbouw of voorbereiding. Grote ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld De Startmotor in Rotterdam-Zuid en Our Domain in het Maritiem District. In voorbereiding zijn plannen naast de GEB toren aan de Rochussenstraat, op campus Woudestein, in het Brainpark en aan de Hoofdweg in Prins Alexander. Bij de toekomstige ontwikkelingen aan de Rijnhaven en het Schiekadeblok wil de gemeente onderzoeken of hier plek kan komen voor studentenwoningen. Om deze afweging zorgvuldig te kunnen maken staat er een andere belangrijke afspraak in het akkoord: onderwijsinstellingen gaan de huisvestingsbehoefte van studenten in kaart brengen, zodat er naar behoefte gebouwd kan worden.

Shape Lees meer
Achter de schermen

Let’s make music!

Let’s make music! Dat is de titel van de nieuwe korte video van onze afdeling Klassieke Muziek.

 
Shape Lees meer