Klassiek houtinstrumenten
De afdeling Houtblazers (Fluit, Klarinet, Hobo, Fagot, Saxofoon) staat voor een goede sfeer, collegialiteit en samenhorigheid.
Klassiek houtinstrumenten
We werken hard en geloven in solidariteit en samenwerking, niet in concurrentie. Tijdens groepslessen, ensemblespel, concerten, oefenaudities, klassenfeesten en andere projecten scheppen we een warme en veilige sfeer zodat iedereen zich veilig voelt om zijn of haar potentieel te ontwikkelen. Samen doen, samen maken, samen zijn!
Waarom houtblaasinstrumenten studeren bij Codarts?
Wij laten ons in ons werk leiden door drie kernwaarden: uitmuntendheid, kunstzinnigheid en autonomie. Uitmuntendheid zorgt ervoor dat we gedisciplineerd en hard werken om ons instrument te leren beheersen. We vinden het daarom belangrijk om je een solide technische basis te geven door middel van oefeningen, toonladders en attitudes.
Technisch uitmuntendheid is geen doel op zich, maar slechts een middel dat in dienst staat van kunstzinnigheid. Je wilt je instrument beheersen om zo alle gevoelens in de muziek uit te drukken. Een solide basis biedt je ruimte voor je artistieke ideeën, je verbeelding en creativiteit. We willen dat je opbloeit en een individuele en kenmerkende persoonlijkheid ontwikkelt terwijl je talent groeit. Het is onze ambitie dat je niet alleen een goede musicus wordt, maar ook een volwassen kunstenaar.
Wat betreft autonomie moedigen we je aan om je eigen methodiek te ontwikkelen. Vanaf het begin stimuleren we eigen initiatief. Het is belangrijk dat je jezelf kunt ontwikkelen. Het idee is dat we je leren om je eigen leraar te worden om zodoende onafhankelijk te zijn in zowel je proces van oefenen als in je muzikale keuzes en ontwikkeling. In die zin is het een voordeel om niet slechts één docent te hebben. Soms krijg je van verschillende docenten verschillende informatie, waardoor je wordt uitgenodigd om je eigen keuze te maken en wordt aangemoedigd om een nieuwe weg te kiezen. Dit alles om je doel als kunstenaar te vinden, zodat je jouw muzikale toekomst kunt veiligstellen.
Wij helpen je om een flexibele musicus te worden die een plek kan veroveren in het beroepenveld. Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van jouw beroep gelegen is in de combinatie van technisch uitmuntendheid, kunstzinnigheid, vakmanschap en ondernemerschap.
Rotterdam is een wereldstad waar vele culturen samenleven en samenwerken. Ook Codarts is zo’n ‘wereldstad’ waar vele culturen en stijlen bij elkaar komen. Voor jou de plek waar je moet zijn.
De houtblaasinstrumenten
- Fluit
- Klarinet
- Hobo
- Fagot
- Saxofoon
Omschrijving per instrument
-
Klassiek fluit
Programma
Alle studenten volgen lessen bij alle docenten. Elke week heb je een uur fluitles; de ene week van Juliette Hurel, de andere week van Julie Moulin. Elke twee weken heb je 45 minuten piccololes van Beatriz Baião. Piccololessen volg je vanaf het eerste jaar; een bijzonderheid waar we trots op zijn.
Naast individuele lessen zijn er groepslessen over diverse onderwerpen zoals technische aspecten, ademhaling, belangrijke stukken uit het fluitrepertoire en orkestuittreksels.
Elk jaar organiseren we drie verplichte klasconcerten: twee voor fluit en een voor piccolo, plus drie oefenaudities.Docenten
- Juliette Hurel - Hoofdvakdocent fluit
- Julie Moulin - Hoofdvakdocent fluit, vakgroepvertegenwoordiger Houtblazers
- Beatriz Baião - Hoofdvakdocent piccolo
- Alessandro Soccorsi- Pianist
Toelatingseisen
Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Fluit vind je hier. -
Klassiek klarinet
Programma
Alle studenten volgen wekelijkse lessen van een uur. Ook organiseren we workshops improvisatie en ensemblelessen voor orkestrale passages. Ook heb je de mogelijkheid om ongeveer één keer per maand groepslessen basklarinet te volgen.
We raden je sterk aan om te komen luisteren naar repetities en concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen, naast onze school. Luister vooral ook naar de lessen van je medestudenten, om elkaar collegiaal te steunen. Als het even kan, organiseren we concerten voor onze studenten en ook oefenaudities samen met de andere houtblazers. Je bent autonoom en zelf verantwoordelijk voor het programma waarmee je jouw doelen kunt bereiken. Ieder kwartaal spreek je met de docenten om dat proces te evalueren.Docenten
- Bruno Bonansea - Hoofdvakdocent klarinet
Raphael Schenkel - Hoofdvakdocent klarinet - Davide Lattuada - Gastdocent basklarinet
- Jaap Schoneveld
- Raphael Schenkel
- Sara Gutiérrez Redondo - Pianist
Toelatingseisen
Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Klarinet vind je hier.
- Bruno Bonansea - Hoofdvakdocent klarinet
-
Klassiek hobo
Programma
Alle studenten volgen lessen bij beide docenten, meestal in blokken van een paar weken. Dat geeft stabiliteit maar ook veelzijdigheid aan het leerproces. Zo maak je kennis met de perspectieven op en benaderingen van muziek en technische aspecten, uiteraard vanuit een gedeelde basis.
We raden je sterk aan om naar elkaars lessen te komen luisteren. Ook zijn er groepslessen over orkestuittreksels en over technische en muzikale onderwerpen zoals ademen, geluidsconcept en -stijl. Ook organiseren we klassenconcerten en oefenaudities met de hele afdeling houtblazers.
Het riet is van groot belang voor elke hoboïst. We helpen je om het proces van het maken van je riet te begrijpen en onder de knie te krijgen. De hoboklas van Codarts heeft daarvoor een aantal machines en buizen riet en er zijn heldere, gestructureerde groepslessen over het maken van rieten.
Zo hopen we je op te leiden tot een uitstekende musicus en docent die in staat is om de liefde voor de muziek en de hobo over te dragen.Docenten
- Roger Cramers - Hoofdvakdocent hobo (interim)
- Hans Wolters - Hoofdvakdocent hobo
- Sara Gutierrez Redondo - Pianist
Toelatingseisen
Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Hobo vind je hier.
-
Klassiek fagot
Programma
De individuele lessen zijn gericht op algemene aspecten zoals geluid, intonatie en technische beheersing van de fagot. In de lessen met piano behandelen we algemeen repertoire en repertoire voor audities.
Vanuit zijn orkestachtergrond moedigt Peter Nuytten je aan om deel te nemen aan audities voor jeugdorkesten of beroepsorkesten. Hij ondersteunt je daarin met zijn diepgaande benadering van orkestuittreksels en auditierepertoire. Aangezien rieten heel belangrijk zijn voor een fagotspeler, beschikt Codarts over een aantal machines waarmee je zelf je rieten kunt maken.Ons doel is jou te ondersteunen in je ontwikkeling tot een musicus die ongedwongen kan omgaan met andere musici en muziek op persoonlijke wijze kan uitdrukken. Codarts biedt mogelijkheden tot het vormen van groepen of het optreden in orkesten, samen met andere begaafde studenten, zodat je kunt leren van elkaar.
Ook is er een basfagot waar alle studenten gebruik van kunnen maken.
Docenten
- Pieter Nuytten - Hoofdvakdocent fagot
- Reineke Broekhans - Pianist
Toelatingseisen
Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Fagot vind je hier. -
Klassiek saxofoon
Programma
Per week krijg je een uur saxofoonles. Naast de individuele lessen heb je groepslessen over onderwerpen als techniek, ademhaling, belangrijke stukken uit het saxofoonrepertoire, samenspel en orkestspel.
We organiseren vier studentenconcerten per jaar; soms spelen we repertoire, soms werken we met een thema.
Docenten
- Femke IJlstra - Hoofdvakdocent saxofoon
- Alessandro Soccorsi - Pianist
Toelatingseisen
Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Saxofoon vind je hier.
Contact
Geïnteresseerd? Mail je vragen naar classicalmusic@codarts.nl.