Koperinstrumenten

Ga je trompet, hoorn, (bas)trombone of tuba studeren bij Codarts Klassieke Muziek, dan kies je voor een plek waar kwaliteit vandaan komt; we hebben een traditie van excellente alumni. Bij ons is de sfeer open en iedereen is gelijkwaardig. We dagen je bij Codarts nadrukkelijk uit je persoonlijke stempel te maken; de wereld ligt aan je voeten, jij geeft richting. Dat is waar musici artiesten worden.

 

Waarom Koper studeren bij Codarts?

Ons docententeam is divers en we zijn breed vertegenwoordigd in bekende nationale en internationale orkesten. We zijn een hecht team van zeer ervaren en nog jonge musici. We werken vaak gezamenlijk in projecten, waarbij we veel respect hebben voor elkaars kwaliteit. We geven les zoals we zouden samenspelen.

Al jaar en dag een begrip binnen en buiten Codarts is het Codarts Brass Ensemble. Het heeft een eigen herkenbaar geluid. Veel jonge talenten die inmiddels een glansrijke carrière hebben, zijn opgegroeid met dit koperensemble. Denk aan trombonisten Jörgen van Rijen, Brandt Attema en Alexander Verbeek, trompettisten André Heuvelman en Jeroen Schippers, hoornist Laurens Otto en tubaïst Bernd van Echelpoel.

Een aantal bijzondere projecten:

 • Brass in stereo met muziek van Gabrieli en tijdgenoten, onder leiding van Jeroen Schippers.
 • Grusse aus Bohemen onder leiding van Herman Engelbertinck.
 • Sparkling Brass onder leiding van Steven Verhelst, met speciale composities van Steven Verhelst zelf.
 • Het optreden tijdens de officiële opening van Codarts-locatie Kruisplein in 2000, waarbij Koningin Beatrix aanwezig was.
 • De vele concerten in en rond Rotterdam onder leiding van Hendrik-Jan Renes.

 

Programma

De Koperafdeling bestaat uit ongeveer dertig studenten. Naast dat je technisch en muzikaal opgeleid wordt tot topmusicus - voor orkest en solo - is er veel aandacht voor innovatie en cultureel ondernemerschap. Je werkt dan aan de vraag hoe je jouw specifieke creatie onder de aandacht brengt van verschillende publieksgroepen. We leiden op voor een breed georiënteerd ondernemerschap.

Vakken die je krijgt zijn onder meer koperensemble en improvisatielessen. Ook doe je mee aan voorspeelmiddagen of activiteiten in de bruisende stad Rotterdam. Je gaat mee naar een instrumentenbouwer en laat zien wat je kan in mock-up audities.

We vinden het belangrijk dat je je persoonlijk ontwikkelt tijdens je studie. We werken daarom met aandacht aan je basis en aan je ontplooiing. De faciliteiten van het programma Student Life van Codarts zetten we daarbij in. Student Life biedt jou alle mogelijkheden om de juiste kennis, vaardigheden en handvatten te verkrijgen, waarmee jij je persoonlijke ontwikkeling vorm kan geven en het optimale uit je talent kunt halen. Het prijswinnende Student Life programma past een integrale aanpak van onderwijs, ondersteuning en onderzoek toe.

 

Docenten

 • André Heuvelman - Hoofdvakdocent trompet, Vakgroepvertegenwoordiger koperblazers
 • Jeroen Schippers - Hoofdvakdocent trompet
 • Marco Blaauw - Vaste gastdocent trompet
 • Floris Onstwedder - Vaste gastdocent trompet
 • Manu Mellaerts - Vaste gastdocent trompet
 • Martin van de Merwe - Hoofdvakdocent hoorn
 • Laurens Otto - Hoofdvakdocent hoorn
 • Alexander Verbeek - Hoofdvakdocent trombone
 • Hendrik-Jan Renes - Hoofdvakdocent tuba

 


Toelatingseisen

Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Koperblazers vind je hier: trompet, hoorn, bastrombone, trombone en tuba

 

Contact

Geïnteresseerd? Mail je vragen naar koper@codarts.nl.