Cello

Kies je voor Cello bij Codarts, dan sluit je je aan bij cellostudenten die onder leiding van een zeer bekwaam docententeam veel samenwerken om optimaal van elkaar te leren. Je leven gaat veranderen, want je gaat fulltime muziek maken in een gezelschap van internationale studenten en hooggekwalificeerde docenten.

 

Waarom Cello studeren bij Codarts?

De Celloklas is veertig jaar geleden opgezet door Herre-Jan Stegenga (hij geeft nog altijd workshops). Wij bouwen voort op de traditie van zijn werk, maar wel met een zich steeds vernieuwende signatuur. Omdat studenten en docenten veel samen spelen en veel samenwerken, kent de Cello-afdeling een positieve en constructieve sfeer. We wíllen graag van elkaar leren, en werken hard en vanuit het hart. We zijn actief als groep in bijvoorbeeld de voorspeelgelegenheden: een maandelijks concert waarin iedereen meespeelt, of je nu net in je Bachelor zit of bijna klaar bent met je Master.

Bij ons is en blijft het ambacht de basis van je professie: het virtuoos beheersen van je instrument en het dúrven spelen.
Niet geheel onbelangrijk: we hebben bij Codarts materiaal waarvan je gebruik kunt maken. Zo staan bijvoorbeeld historische instrumenten of toebehoren tot je beschikking Codarts heeft een eigen signatuur. Er heerst een open houding waarin ruimte is voor ieders experiment. In je Master staat onderzoek centraal. Je verkent andere stijlen, bijvoorbeeld tango, en je kunt cross-overs maken met andere disciplines van Codarts. Die eigen signatuur zien we terug in de celloklas.

Op je studiecarrière hebben we een holistische kijk: het gaat ons ook om je bredere ontwikkeling als musicus en je groei als mens.

 

Programma

De combinatie van de expertises van de docenten (zie hieronder) zorgt voor een breed pakket kennis, inspiratie en begeleiding. Doel is het doorleven van het ambacht en het volledig vertrouwd zijn met je eigen geluid.

Omdat het ambacht zo belangrijk is, leer je etudes spelen, doe je technische oefeningen en werk je aan orkestpartijen. Je bestudeert sonate en concert en uiteraard de cellosuites van Bach, de basistaal van de cellomuziek. Soms plannen we cello-ensembles in een vrij uur, zodat studenten contact met elkaar hebben. In masterclasses krijg je feedback op je ontwikkeling.

Vanaf het tweede jaar werken we aan grotere stukken en trainen we voor audities die je wilt doen. De concurrentie is sterk, en de kwaliteit is hoog. We hebben daarom ook aandacht voor mentale aspecten. We helpen je bijvoorbeeld met de planning van het studeren en het omgaan met druk. We monitoren je groeiproces zodat we onze begeleiding goed op jou kunnen afstemmen. De begeleiding wordt daardoor heel individueel en persoonlijk. Het is belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet; dat je het leuk vindt om te spelen én om beter te worden.

In je Master doe je artistic research. Je hebt daarbij veel vrijheid in de keuze van je onderwerp, het is tailor-made.
Dat resulteert, in combinatie met het samen spelen, in een heel persoonlijk profiel.
 

Docenten

  • Joachim Eijlander - Hoofdvakdocent cello, vakgroepvertegenwoordiger cello
  • Jeroen den Herder - Hoofdvakdocent cello
  • Herre-Jan Stegenga - Masterclassdocent cello
  • Job ter Haar - Research coach, barokcello, cello in tango
  • Roger Regter - Orkeststudies

 

 

Toelatingseisen

Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Cello vind je hier.

 

Contact

Geïnteresseerd? Mail je vragen naar cello@codarts.nl.