Voedzame, gezonde en lekkere kaasstengels

Het collegejaar is alweer bijna voorbij… Time flies when you’re performing, studying & having fun! Zo aan het einde van het jaar blik je misschien terug, vier je feest en omring je je nog even met je studiegenoten en vrienden. En zeg nu zelf, wat is een feestje zonder lekkere snacks? Snacks zijn lekker, maar vaak niet zo gezond. Met een paar snacks en drankjes krijg je op een avond zo duizenden “lege” calorieën binnen. Dus waarom zou je niet je eigen snacks maken? Geheel verantwoord, voedzaam, gezond, maar vooral: lekker! Hieronder delen we met jullie een recept voor hartige kaasstengels; een favoriet op elk feestje! Door simpel de klassieke ingrediënten te vervangen door slimmere keuzes heb je in een handomdraai een gezonde snack gemaakt.

Recept

8 Hartige kaasstengels
Maaktijd: 20 min. + 15 min. oventijd
Doel: gezonde voedzame hartige party snack
Nodig: oven, deegroller, bakplaat en bakpapier

Ingrediënten

  • 4 plakjes hartige taartdeeg
  • 2 eidooiers
  • 60 gram geraspte 20+ kaas
  • 1 theelepel sesamzaad zwart (nigella zaadjes)
  • 1 theelepel sesamzaad wit
  • 1 eetlepel gedroogde (Italiaanse) kruiden
  • Peper en lo-salt (mineraalzout) mengsel naar smaak

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Prepareer een ovenplaat met een vel bakpapier.
  • Haal de plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Ze mogen nog koud aanvoelen als je er mee aan de slag gaat, maar moeten wel zacht zijn.
  • Strooi wat bloem over een schoon aanrecht. Leg twee plakjes deeg met de uiteinden op elkaar en rol ze in de lengte uit met een deegroller. De plak moet ongeveer 1,5 keer zo lang worden.
  • Herhaal dit met de andere twee plakken. Nu heb je twee lange repen.
  • Kluts de eidooiers los in een kom en bestrijk beide deegplakken met 2/3e van het ei. Strooi 2/3e van de kaas over één van de uitgerolde plakken deeg.
  • Strooi daarna de Italiaanse kruiden erover.
  • Leg de tweede lange plak deeg er bovenop en druk stevig aan. Gebruik eventueel een platte spatel en maak je handen vochtig zodat het hartige taartdeeg niet blijft plakken.
  • Bestrijk de bovenkant van de plak met de rest van de ei en garneer door te bestrooien met beide sesamzaadjes.
  • Snijd de plak in de lengte in vier repen. Snijd de repen daarna in de breedte doormidden zodat er acht repen ontstaan.
  • Pak de uiteinden van een reep vast en draai er voorzichtig een wokkelvorm van. Doe dit met alle repen en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de repen in 10 á 15 minuten goudbruin en krokant.

Voedingswaarden

Per stengel (±35 gram): 113 kcal | 6,3 gram vet | 3 gram verzadigd vet | 8,6 gram koolhydraten | 5,2 gram eiwit | 0,2 gram vezels

Variatietips

  • Kies voor andere kruiden zoals rozemarijn of tijm.
  • Kies voor andere kaas, zoals 35+ geitenkaas of hüttenkäse.
  • Kies voor een extra saus zoals verse tomatensaus of basilicum pasta.
  • Kies voor andere pitten of zaden zoals zonnebloem-, pompoenpitten of lijnzaad, maanzaad.
  • Kies voor ander deeg, zoals volkoren deeg of spelt deeg.

Snack attack!

Snacken, we doen het allemaal. Maar, wat maakt een snack nou zo lekker of verleidelijk? Vaak zijn het de suikers en/of de vetten. Suiker geeft ons energie en vetten geven smaak of zorgen ervoor dat smaken beter naar boven komen. Onze drang naar zoet en vet ontstaat al als we klein zijn. Moedermelk is namelijk zoet en vet… Twee smaken die we van jongs af aan leren heel lekker te vinden. Dit in tegenstelling tot zuur, zout en umami; smaken die we pas later leren waarderen. Slim natuurlijk van de voedingsindustrie om handig in te spelen op onze hang naar zoet en vet. Extra handigheid: voeg ergens vet en suiker aan toe en het is vele maanden zo niet jaren langer houdbaar. Lekker makkelijk voor koekjes, snoep, cake/taarten, hamburgerbroodjes, vleeswaar en zelfs thee! Gezond of voedzaam voor ons lichaam en geest? Nee..! Toegevoegde suikers worden ook wel geraffineerde suikers genoemd: ze zitten van nature niet in een product maar worden kunstmatig toegevoegd. Je kunt ze voor een goede gezondheid beter vermijden. En die vetten dan? Vetten zijn gezond, maar niet alle vetten: zo kun je beter matig zijn met verzadigd vet en voor transvet kun je beter uitkijken. Transvet wordt in een fabriek gemaakt en dit type vet wordt niet door je lichaam herkent. Je lichaam kan het nauwelijks in energie omzetten, iets dat met onverzadigde vetten juist heel goed kan. Dus hoe leuk is het om van ongezonde snacks een gezonde voedzame variant te bedenken, maken en op te eten? Heel leuk (en lekker!) :)

Weetje

Het woord ‘snack’ is via het Engels afkomstig van het Middelnederlandse begrip ‘snacken’ (gretig toehappen). Niet in alle landen zijn snacks per definitie ongezond. Zo snacken ze in Japan ‘onigiri’ (rijst hapjes) en in Thailand met gedroogde garnaal in groene bladeren. Of wat dacht je van ‘gewoon’ vers fruit of wat noten?

De definitie van een snack…

Een snack of tussendoortje is een kleine maaltijd die vaak buiten de normale maaltijden genuttigd wordt. Doordat het als aanvulling op de normale voeding wordt gegeten op wisselende tijdstippen, zijn snacks vaak een belangrijke oorzaak van overgewicht. Dat komt omdat de meeste snacks vaak in een kleine portie te veel verzadigd vet en koolhydraten en daarmee veel calorieën bevatten. Oeps!