BRANDSTOF – Het urenlang uitvoeren van artistiek fysiek werk vergt de juiste brandstof! Alleen dan kun je optimaal presteren en plezier hebben in je (toekomstige) vak! Voor het bewegende lijf zijn koolhydraten dé beste en snelste bron van energie. Dus: meet & grEAT de ‘BalletBarre’! Naast een flinke dosis energie bevat deze bar ook de nodige antioxidanten. De perfecte reep dus om jezelf een voedzame energy-boost te geven!

RECEPT BALLETBAR(RE)

Goed voor: 6 repen = 6 tussendoortjes
Bereidingstijd: 15 min. + 15 min. oven
Doel: compacte reep vol snelle energie!
Nodig: repenvorm of cakevorm en bakpapier

 

INGREDIËNTEN

  • 50 gram zachte dadels zonder pit (5 á 7 stuks)
  • 100 ml (rijste-/haver-/soja-) melk
  • 75 gram banaan (± halve)
  • 100 gram mix van cranberry, moerbei, gojibes, pompoen- en zonnebloempitten
  • 15 gram chiazaad
  • 100 gram havermout
  • Mespuntje LoSalt/mineraalzout
  • Optioneel: snuf kaneel, kardemom of gemberpoeder

 

BEREIDINGSWIJZE

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Pureer de dadels met de banaan en de melk en schep deze puree in een grotere kom. Roer de mix van vruchten en zaden, chiazaad, havermout en het snufje LoSalt door de dadel-banaan-puree. Verdeel het mengsel in een repenvorm en maak 6 repen, of verdeel het over de helft van de bodem van een cakevorm tot je een plak hebt van ±2,5 a 3 cm dik. Bak de repen in 10 a 15 minuten, haal ze uit de vorm of snijd repen van je plak en leg ze op een bakpapier nog 5 minuten in de oven totdat ze rondom goudbruin zijn en knapperig. Van binnen mogen ze nog zacht zijn.
  • Bewaar de repen in een afgedekte bak in de koelkast. Gekoeld zijn ze zeker 5 dagen houdbaar, maar waarschijnlijk zijn ze voor die tijd al op… :)

Voedingswaarden per bar
Kcal: 189 | vet 5,8g (verzadigd vet 0,8g ) | eiwit 5,7g | koolhydraten 40g | vezels 4g

MEER INFO OVER KOOLHYDRATEN

Samen met de vetten leveren koolhydraten alle energie die we nodig hebben. Bij dagelijkse bezigheden haalt het lichaam zijn energie voor zo’n 50% uit koolhydraten. Bij iemand die fanatiek sport/danst kan dit oplopen tot wel 90%. Koolhydraten zijn suikers. Het lichaam ‘knipt’ de koolhydraten uit je voeding in kleinere suikers (meervoudige suikers) en zet deze vervolgens om in glucose, fructose en galactose (enkelvoudige suikers). Deze enkelvoudige suikers worden opgenomen in het bloed. Zo dienen suikers als belangrijke brandstof voor onze cellen.

Suikers zijn toch slecht?
Nee, suikers zijn niet slecht. Te veel suikers zijn slecht, zoals dat voor alle voeding geldt: te veel is nooit goed. Tegenwoordig lijkt het wel alsof men bang is voor koolhydraten of suiker. Ze staan vaak in een negatief daglicht, maar vergis je niet; voor je hersens is het de nummer één brandstof. Ook de spieren van fanatieke bewegers kunnen niet zonder een regelmatige doses koolhydraten tijdens inspanning. Als fanatieke beweger doe je er natuurlijk wel goed aan om zoveel mogelijk te kiezen voor ongeraffineerde en natuurlijke suikers, zoals suikers in (volkoren) graanproducten, (bruine) rijst, fruit of zelfs groenten. Laat de snelle suikers in koekjes, snoep, frisdrank, energydrinks, maar ook in vleeswaar en conserven en thee (!) liever achterwege.

Weetjes
CHIAZAAD: Chiazaad komt van de Mexicaanse muntplant Chia. De bloemen van deze plant produceren deze kleine zaadjes die wel tot negen keer hun eigen gewicht in vocht kunnen opnemen. Chiazaadjes zijn een goede bron van eiwit, maar dan moet je wel de zaadjes kapot bijten als je ze eet.

GOJIBESSEN: Gojibessen groeien aan de boksdoorn of rode mispelstruik. Het zijn helder gekleurde oranje-rode bessen van 1,5 tot 2 cm lang. De bessen kunnen zowel rauw, gedroogd als gekookt worden gegeten en zijn rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten.

ANTIOXIDANTEN: Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in je lichaam wegvangen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Ons lichaam maakt zelf ook antioxidanten aan. Daarnaast bevat een goede basisvoeding ook antioxidanten. Bij intensief sporten kun je baat hebben bij een antioxidantensupplement. Maar: vrije radicalen kunnen ook een positieve invloed hebben, namelijk de verbetering van de aerobe stofwisseling (inspanningsvermogen waarbij zuurstof beschikbaar is, waarbij je je conditie verbeterd) en de toename van de spierkracht door training. Wanneer je te veel antioxidanten inneemt kan dit de positieve werking van vrije radicalen hinderen.

Tip: gebruik nooit zomaar voedingssupplementen, pillen of poeders, maar haal al die kleine essentiële voedingsstoffen, waaronder ook de antioxidanten (zoals vitamine E, C, seleen en bioactieve stoffen) door gevarieerd, voldoende en voedzaam te eten.