Introductie

Topmusicus worden, dat is je droom. Maar je wil ook schrijven, produceren en ondernemen. En dat het liefst in een inspirerende, internationale omgeving. De Popopleiding van Codarts biedt je al deze mogelijkheden. Je krijgt intensieve lessen op je instrument. Je speelt in bands met medestudenten van verschillende muziekafdelingen. Bekijk de optredens van het Codarts Poporkest om een idee te krijgen! Podiumervaring doe je op binnen Codarts en (ver) daarbuiten. Zo ontwikkel je jezelf tot een ervaren muzikant die het vak van A tot Z kent. Van schrijven tot optreden, van produceren tot ondernemen. Wat dacht je van een optreden als tentamen tijdens Pop op de Kaap een veelzijdig popfestival met een rauw randje. Onze hoofdvakken: zang, songwriter, gitaar, basgitaar, toetsen, hammondorgel, drums en creative producer. Bekijk de trailer van Codarts Pop op het YouTube-kanaal van Codarts.

Lees meer

Jaar 1 - 2

Het eerste jaar (propedeuse) is een breed basisjaar. Je groeit als muzikant en persoon.

 • Je leert je instrument beter beheersen en begrijpen.
 • Met medestudenten vorm je een band. Je leert samen te musiceren, componeren en gaat de studio in.
 • Door je te verdiepen in o.a. algemene muziektheorie en muziekgeschiedenis doorgrond je de muziek die je maakt.
 • Je neemt deel aan projectweken. Je kunt kiezen uit verschillende programma’s: van microfoontechniek tot podiumpresentatie.
 • Je krijgt een introductie op ondernemerschap en gezondheid & welzijn (gehoorbescherming, verantwoord stemgebruik etc.)
 • Tijdens de lessen over homerecording doe je kennis op over editen en opnametechnieken.

Je zelfstandigheid wordt belangrijker in het tweede jaar. Je bent meer een ‘maker’ dan in jaar 1.

 • De invulling van je hoofdvaklessen gebeurt op basis van jouw techniekontwikkeling en behoefte. Je volgt een programma ‘op maat’.
 • Je krijgt een introductie op lesgeven en gaat de praktijk in. Bijvoorbeeld: je coacht bands of geeft instrumentlessen.
 • Homerecording krijgt een vervolg.
 • Nieuw vak waarmee je je kennis verbreedt: muziek wereldwijd.
 • Er zijn interdisciplinaire projecten met andere Codarts-afdelingen en/of studenten van de Willem de Kooning Academie. Bijvoorbeeld: videoclips maken of een voorstelling creëren met circusstudenten.

Jaar 3 - 4

In het derde jaar komt je eigenheid als artiest steeds meer tot uiting.

 • Je hebt meer ‘vrije ruimte’ dan in voorgaande jaren. Deze kun je invullen met o.a. minoren.
 • Ook dit jaar doe je ervaring op met lesgeven: je loopt stage; verdiept je in vakdidactiek en pedagogiek.
 • Als je de minor Educatie afrondt, krijg je een didactische aantekening. Daarmee mag je lesgeven op muziekscholen.
 • Je kunt lessen volgen bij andere (muziek)opleidingen van Codarts om je kennis te verbreden.
 • Er zijn interdisciplinaire projecten met andere Codarts-afdelingen en/of studenten van de Willem de Kooning Academie. Bijvoorbeeld: videoclips maken of een voorstelling creëren met circusstudenten.

Aan het einde van je studie ben je een ervaren artiest, maker en ondernemer, die het vak van A tot Z kent.

 • Je organiseert een eindpresentatie en schrijft je scriptie.
 • Over de eindpresentatie: je toont hiermee hoe je jezelf in de wereld zet als kunstenaar. Je kiest een vorm die bij jouw afstudeerrichting past (veel gekozen vorm: live-performance). Je regelt alles zelf: van het repertoire tot de zaal, de aankleding en de pr/marketing.
 • Je bent al volop bezig in de praktijk en hebt een mooi CV opgebouwd.
 • Je vult je roostervrije ruimte met vakken naar eigen keuze.

 

Dual Degree

Heb jij een muzikaal talent, maar heb je ook sterke behoefte aan academische kennis? Dan kun je nu in de metropool Rotterdam kunst en wetenschap combineren. Codarts en de partners van het Rotterdam Arts & Sciences Lab bieden je de mogelijkheid om theorie en praktijk te combineren in een vijfjarige Dubbele Bachelor. Voor meer informatie, klik hier.

Carrièreperspectief

Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie contacten waarvan je nog lang profiteert. Guido Joseph (afstudeerjaar 2010), gitarist bij Chef’Special: ‘We zijn zo ver kunnen komen met Chef’Special, doordat we de tijd hebben genomen om te leren en te groeien als band.’ Klik hier voor het interview met Chef’Special.

Minder
Codarts_Rotterdam_Pop-Pop op de Kaap Codarts_Rotterdam_Pop-Pop op de Kaap Codarts_Rotterdam_Pop-Pop op de Kaap

Toelating

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifiek toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen. Om je aan te kunnen melden voor Pop van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is.In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

Codarts_Poporkest_Oude_Luxor_Theater Codarts_Poporkest_Oude_Luxor_Theater Codarts_Poporkest_Oude_Luxor_Theater

Praktische info

Bereid je goed voor op een studie bij Codarts. Zie meer informatie voor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

In 2018 besloot het kabinet het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten halveren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn. Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding. Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life. We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden. Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: 1. Fysieke screening 2. Educatie 3. Voorzieningen en faciliteiten 4. Onderzoek & ontwikkeling Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Pop

+31 10 217 11 31

pop@codarts.nl

Pieter de Hoochweg 125

3024 BG Rotterdam