Viool

Muziek is tegenwoordig een veelzijdig vak en onze muziekwereld verandert snel. Ons viooldocententeam bij Codarts streeft ernaar vioolstudenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun professionele leven in de muziekwereld van vandaag. Onze vioolafdeling wordt gekenmerkt door een open-minded teamspirit. In ons docententeam wordt een uniek spectrum van artistieke expertise gecombineerd met pedagogische ervaring.

 

Waarom Viool studeren bij Codarts?

De vioolafdeling biedt je een rijke schakering aan mogelijkheden om je optimaal voor te bereiden op de toekomstige carrière van je keuze. Bij Codarts leren we je niet alleen hoe je viool moet spelen, maar helpen we je ook om uit te groeien tot de performer die je wilt zijn. Onze alumni krijgen posities in een breed scala aan orkesten en ensembles over de hele wereld.

Als viooldocenten benaderen we de verschillen en unieke kwaliteiten van elke student op een positieve manier. Ons docententeam slaat regelmatig de handen ineen om al onze studenten te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Bijvoorbeeld tijdens feedbacksessies, masterclasses en gezamenlijke lessen in optreden die je helpen de nodige podiumervaring en -vaardigheden op te doen.

 

Docenten Vioolfaculteit

Eva Stegeman (vakgroepvertegenwoordiger) - hoofdvakdocent viool en kamermuziek
Pavel Fischer - hoofdvakdocent viool en kamermuziek
Goran Gribajcevic - hoofdvakdocent viool
Gordan Nikolic - hoofdvakdocent viool (alleen master-studenten)
Frederieke Saeijs - hoofdvakdocent viool
Letizia Sciarone - hoofdvakdocent viool
Lisanne Soeterbroek - hoofdvakdocent viool
Hed Yaron Meyerson - hoofdvakdocent viool
Mara Oosterbaan - orkestspel

 

Programma

De hoofdvaklessen viool vormen de kern van je artistieke ontwikkeling bij Codarts. Wekelijkse individuele lessen worden gecombineerd met groepslessen en masterclasses van gerenommeerde violisten en viooldocenten. Ook tijdens je vioollessen werk je regelmatig met een begeleider.

Tijdens het studiejaar kun je ervaring opdoen in kamermuziek, orkestspel, symfonische programma’s, kamerorkestprojecten (ook zonder dirigent), hedendaagse muziek, tango, jazz en wereldmuziek. Twee keer per jaar organiseert Codarts de Projectweek. Dit is een speciale week waarin studenten verschillende ervaringen kunnen opdoen, zoals een lezing over het maken van strijkstokken in verschillende tijdsperioden, een workshop Creëer je eigen Cadenza en masterclasses van internationaal gerenommeerde docenten.


Kamermuziek

Wij beschouwen kamermuziek als een essentieel onderdeel van je muzikale opleiding. Het opbouwen van ervaring in het samenspelen in verschillende samenstellingen is een zeer relevante vaardigheid - vooral voor violisten en strijkers zoals wij. Kamermuziektraining verbetert je auditieve vaardigheden, helpt je instrumentale techniek te verfijnen en vergroot je begrip van de basismuziektheorie en -analyse, waardoor je je vaardigheden bij het repeteren en je eigen unieke interpretatie kunt ontwikkelen.

Kamermuzieklessen zijn een vast onderdeel van het Bachelorprogramma; voor Masterstudenten zijn ze optioneel. Per studiejaar werk je met een andere kamermuziekgroep om ervaring op te doen met verschillende instrumentcombinaties. Het is ook mogelijk om je eigen ensemble te vormen.

Begrijpen hoe de afzonderlijke partijen in het geheel passen is een van de essentiële aspecten van kamermuziek – zoals bijvoorbeeld in een strijkkwartet. Dit begrip maakt je een betere en veelzijdigere violist. In kamermuziekrepetities leer je ook hoe je feedback moet geven en ontvangen. Dit zorgt voor een sterke basis om anderen te kunnen onderwijzen en uiteindelijk uit te groeien tot je eigen docent.

Regelmatige try-outlessen met feedback van zowel docenten als medestudenten helpen jou en je ensemble om podiumervaring op te doen en beter te leren presteren als groep. Ook krijgen ensembles de mogelijkheid om buiten Codarts deel te nemen aan openbare concerten. Regelmatig komen bekende kamermusici naar Codarts om hun kennis en ervaring te delen tijdens masterclasses, zoals het gerenommeerde Quatuor Danel.
Ensembles die zich verder willen specialiseren kunnen meedoen aan diverse concoursen.


Orkestspel

Orkestlessen bieden je ervaring in het repeteren en uitvoeren van orkestpartijen. Zowel individueel als in groepsverband leer je hoe je je kunt voorbereiden op audities en hoe je een gekregen aanstelling kunt behouden. Orkestlessen beginnen vanaf Bachelor 1 en studenten kunnen zich voor deze lessen aanmelden tot en met Master 2.

Codarts biedt een minor en een keuzevak aan over professioneel spelen en leiderschap voor strijkers. Het opbouwen van ervaring in het spelen in verschillende samenstellingen is een zeer relevante vaardigheid voor violisten en strijkers. Bij Codarts helpen gespecialiseerde docenten studenten het spelen in het orkest onder de knie te krijgen. Ook coachen ze bij het opbouwen van je portfolio van orkestrepertoire.

We helpen onze studenten zich voor te bereiden op audities voor bijvoorbeeld het Nationaal Jeugdorkest, het European Union Youth Orchestra, het Gustav Mahler Jeugdorkest of de Academy van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

Student Life Programme | Performing Arts Health Centre (PAHC)

Ons Performing Arts Health Centre bestaat uit een toegewijd team van gezondheidsprofessionals met een achtergrond in de podiumkunsten of topsport. Het PAHC bestaat uit fysiotherapeuten, studentenpsychologen, performance-psychologen, logopedisten, diëtisten, performance coaches en een gehoorbeschermingsspecialist.

Codarts biedt een gespecialiseerde fysioscreening voor eerstejaars strijkstudenten. Het doel is om studenten bewust te maken van gezonde speelomstandigheden voor strijkers. Om de prestaties van elke student te optimaliseren, ligt de focus op het belang van algemeen welzijn en het voorkomen van blessures gerelateerd aan houding en het gebruik van het instrument.

Codarts Student Life

 

Toelatingseisen

Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Viool vind je hier.
 

Contact

Geïnteresseerd? Stuur je vragen naar classicalmusic@codarts.nl.