Orgel

Ontdek de rijkdom van onze veelzijdige beroepsopleiding tot organist. Alles wat je als organist van de toekomst nodig hebt, zowel op het concertpodium, in de kerk als in het onderwijs, vind je op de orgelafdeling van Codarts Rotterdam.

 

Waarom orgel studeren aan Codarts?

De bijzondere traditie van de opleiding orgel aan Codarts Rotterdam (voorheen het Rotterdams Conservatorium) gaat terug tot 1930. Onder oud-hoofdvakdocenten tref je namen aan als Arie J. Keyzer, Bernard Winsemius en Ben van Oosten. Als orgelstudent van Codarts maak je deel uit van deze bijzondere traditie.

Vaak worden onze oud-studenten gevraagd om, overal ter wereld, concerten te geven. Ook bekleden ze belangrijke posities in kerken. Niet alleen omdat het uitmuntende musici zijn, maar ook omdat Codarts het instituut is waar je een Bachelor kunt halen waarmee je het beroep van kerkmusicus kunt uitoefenen (erkend in zowel de Nederlandse protestantse als katholieke kerk).

 

Programma

Je krijgt volop gelegenheid om jezelf voor te bereiden op een veelzijdige loopbaan als uitvoerend musicus of leraar. Je volgt lessen ensemblespel en improvisatie, maar bestudeert ook de geschiedenis van het orgel en de orgelbouw. Het arrangeren voor orgel en de kerkmuziekvakken komen wekelijks aan bod. In de masteropleiding kun je je specialiseren en dagen we je uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren van interpretatie en naar nieuwe wegen in de orgelcultuur.

We organiseren projectweken met interessante (internationale) excursies, bijvoorbeeld naar St. Ouen, Rouen, Haarlem Philharmonie, Orgelpark Amsterdam en naar diverse orgelbouwers. En natuurlijk leiden we je op en bereiden we je voor op competities op het gebied van interpretatie en improvisatie in binnen- en buitenland.

Regelmatig worden er masterclasses gegeven door wereldberoemde organisten, onder andere door Ben van Oosten, Wolfgang Zerer, Michel Bouvard en Olivier Latry.  Jaarlijks in november bieden we masterclasses aan in Ratingen (D), in samenwerking met de universiteiten van Keulen en Saarbrücken. Ook maak je kennis met professor Vincent Dubois, de organist van de Notre Dame in Parijs, met Zuzana Ferjencikova en met gastdocenten voor specifiek repertoire en interpretaties. Binnen het curriculum kun je bijvakken volgen, bijvoorbeeld koordirectie of klavecimbel. Je kunt ook bijvakken volgen bij andere afdelingen van Codarts zoals Wereldmuziek of Jazz. Als masterstudent kun je ook kiezen voor keuzevakken als transcriptie en 20e eeuwse  improvisatie.

Regelmatig geven we les op schitterende orgels in Schiedam (Flentrop, Maarschalkerweerd), Den Haag (Bätz, Gebr. Franssen), Haarlem (Müller), Delft (Bätz/Witte) en de Grote Kerk van Breda (1534/1969). Bovendien staat een brede sortering historische instrumenten door bouwers als Cavaillé-Coll, Müller, Schnitger en Walcker ter beschikking voor wekelijkse lessen. Je bespeelt klavecimbels van Crijnen, Moermans en Klinkhamer.

 

Docenten

 • Erik Zwiep - Vakgroepvertegenwoordiger orgel
 • Aart Bergwerff - Hoofdvakdocent orgel, orgelbouw, arrangeren voor orgel
 • Zuzana Ferjencikova - Hoofdvakdocent orgel
 • Christian Schmitt - Hoofdvakdocent orgel
 • Bas de Vroome - Hoofdvakdocent orgel, basso continuo, didactiek
 • Ben van Oosten - Eredocent
 • Hayo Boerema - Improvisatie
 • Arie Hoek - Kerkmuziek: cantoraat, hymnologie
 • Hanna Rijken - Kerkmuziek: liturgie
 • Connie de Jongh - Zang
 • Marcel Zijlstra - Gregoriaans

 

Toelatingseisen

Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Orgel vind je hier.



Contact

Geïnteresseerd? Mail je vragen aan organ@codarts.nl.