Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Opening academisch jaar in oude Luxor Theater groot succes

Afgelopen maandag opende Codarts het academisch jaar ’23-’24 met een feestelijke voorstelling die de performing arts en reflectie met elkaar combineerde. De avond vond plaats in het Oude Luxor theater en was geïnspireerd op Nina Simone’s visie ‘It’s an artist’s duty to reflect the time’.

Opening academisch jaar in oude Luxor Theater groot succes

De opening werd gepresenteerd door de charismatische Gavin-Viano. Terwijl hij Codarts als een "dope, highly urgent place" omschreef, zorgde een grote witte bal met circusstudenten Malte Gerhardt en Benedikt Löffler voor een opvallend voorproefje van hun latere optreden. Gavin-Viano moedigde het publiek aan om contact te maken en buiten hun comfortzone te treden, wat de toon zette voor de rest van de avond.

Het eerste optreden was van Sietske Oosterhuis, student Muziektherapie, die met haar werk 'In Time' de overgang van artiest naar muziektherapeut illustreerde. Haar performance benadrukte de therapeutische waarde van muziek en improvisatie om emoties te uiten en verbinding te creëren.

Boodschap van kunst en expressie

Vervolgens nam Renate Eringa, de voorzitter van het College van Bestuur, het podium. Met Nina Simone’s eerder genoemde visie in gedachten, nodigde ze het publiek uit om zich voor te stellen hoe het zou zijn geweest als ze in een andere tijd een passie voor circus, dans of muziek hadden gehad. En hoe de wereld er toen uitzag. Ook sprak ze over de waarde van naaktheid als integraal onderdeel van artistieke expressie en de veranderende perceptie daarvan. Renate moedigde aan tot openheid en het verkennen van de diepte van de kunsten in de huidige tijd. Tijdens haar speech dansten studenten over het podium, waardoor de boodschap van kunst en expressie tot leven kwam.

De dansers kwamen terug in de voorstelling THEY, van Silke Kloostermann, afgestudeerde van de bacheloropleiding Docent Dans. Haar voorstelling combineerde zowel dans als spoken word en raakte diepgaande thema's aan zoals diversiteit, acceptatie en verandering in de samenleving.

Energieke circusact

Het duo Benedikt en Malte, Hand2Globe, keerde toen terug om het publiek te vermaken met een energieke circusact die hun vriendschap en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, centraal stelde. Ze brachten humor en dynamiek in hun act, wat zeer gewaardeerd werd door het publiek.

Maciej Kuźmiński, choreograaf, docent en producent, verraste het publiek met zijn dansstuk 'Requiem', uitgevoerd door vijf dansers. De choreografie boeide het publiek negen minuten lang.

Transdisciplinaire benadering van kunstonderwijs

Vervolgens was het de beurt aan regisseur Arlon Luijten. Zijn preview van zijn documentaire bood inzicht in de totstandkoming van RASL, het Rotterdam Arts & Sciences Lab, een samenwerkingsverband tussen Codarts, de Willem de Kooning Academie en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De film weerspiegelde het innovatieve karakter van RASL en benadrukte de transdisciplinaire benadering van kunstonderwijs.

Explosieve finale

De avond eindigde met een feestelijk optreden van het World Music Orchestra, bestaande uit 40 studenten van diverse muzikale achtergronden. Onder leiding van dirigent Jasper Staps brachten ze een reis door 55 verschillende muziekgenres, wat resulteerde in een explosieve finale.

Na afloop nodigde Gavin-Viano alle aanwezigen uit voor een drankje en een dansje in de foyer. Het was een prachtige opening van het academisch jaar, belovend voor wat komen gaat!