Muziektheater

Introductie

Wil jij een hoofdrol in een musical, of juist als eigenzinnige creatieve performer spelen in een muziektheaterproductie? Allebei? Bij Codarts Muziektheater kan dat.

We bieden een opleiding waarin zang, theater en muziek onlosmakelijk zijn verbonden. Sterker nog: als enige opleiding in Nederland is integratie van deze onderdelen bij ons het hoofdvak! Hier moet je eigen (en wijs) zijn, en heb je nauw contact met docenten en medestudenten. Wij leiden je op tot een zelfstandige professional, met ruimte voor je persoonlijke talent en route op weg naar het werkveld.

Je specialiseert je na twee jaar in Musicaltheater of Muziektheater.

Bij beide richtingen studeer je af met een soloconcert, een scriptie, een groepsvoorstelling en de Showcase: visitekaartjes van jouw unieke talent en een portfolio van al je mogelijkheden.

Lees meer

Jaar 1

Het eerste jaar (propedeuse) is een breed basisjaar. Je maakt kennis met allerlei aspecten die belangrijk zijn voor je toekomstige beroep. Dit houdt o.a. in:

 • Zangles, spelles, dansles, muzikale interpretatie en spelmatige integratie.
 • Je verdiept je in o.a.: muziektheorie, solfège, harmonie aan de piano, musical- en theatergeschiedenis en ondernemerschap.
 • Bij groot danstalent kun je een samenwerkingstraject bedenken met de afdeling (docent) Dans van Codarts.
 • Daarnaast is er een topklas-dans. Hiervoor kun je geselecteerd worden en deze les wordt als extraatje naast het reguliere curriculum aangeboden.
 • Je werkt aan uiteenlopende muziek-, dans- en speelstijlen.
 • We beoordelen niet alleen het resultaat dat je boekt, maar ook het proces dat je doorloopt.

Jaar 2

Het tweede jaar is een onderzoekend jaar. Belangrijke onderdelen:

 • Je verkent de specialisaties Musicaltheater en Muziektheater. Aan het einde van het studiejaar maak je een keuze. Een combinatie is mogelijk, afhankelijk van je wens en het advies vanuit de opleiding.
 • Musicaltheater: het Personage-onderzoek: in de module word je geleerd hoe je een musicalpersonage vormgeeft via stem en fysiek. Je integreert muzikaliteit, vocaliteit, interpretatie en presentatie om tot een geloofwaardig personage te komen.
 • Muziektheater: Van Kul tot Cult: een montagevoorstelling ontstaan uit het samengaan van verschillende onderzoeken: naar teksttoneel, muzikale stijlen, ensemblestukken, fysiek theater en naar het maken van acts. Hoe beïnvloeden deze disciplines elkaar en welke meerwaarde krijgt integratie ervan?
 • We beoordelen niet alleen het resultaat dat je boekt, maar ook het proces dat je doorloopt.

Specialisatie

Musicaltheater: leidt je op tot musicalperformer voor een breed theatercircuit: van ensemble-lid tot hoofdrolspeler, in grote en kleine musicalproducties in binnen- en buitenland. Oud-studenten hebben/hadden (hoofd)rollen in producties als: Miss Saigon, Les Misérables, Tanz der Vampire, Mama Mia, Sky en Hair.

Muziektheater: leidt je op tot uitvoerende ‘zanger-plus’. Je vindt je weg in (muziek)theaterproducties óf creëert je eigen werkgelegenheid. Je gaat de dialoog aan met componisten, theatermakers en muzikanten. Oud-studenten spelen/speelden in voorstellingen van o.a. Kwatta, Kameroperahuis, Rosa ensemble, Orkater, Club Gewalt, Hemels Vallen of Pips Lab.

 

 

Jaar 3

In het derde jaar verdiep je je in je specialisatie (Musicaltheater of Muziektheater). Je zelfstandigheid als performer wordt steeds belangrijker.

 • Je presenteert jezelf solo in een zogenoemd Integratieconcert. Daarin komen de elementen zang, spel en dans terug (niet afzonderlijk, maar geïntegreerd).
 • Je doet mee aan een groepsproductie die past bij je specialisatie.
 • Je neemt deel aan de Showcase in het oude Luxor Theater. De Showcase is een evenement voor een breed publiek in een grote zaal waarin zo veelzijdig mogelijk muziektheater en musical te horen en te zien is.
 • Je werkt dit jaar voor het eerst samen met muziektheatermakers/coaches van buiten de school.
 • We beoordelen niet alleen het resultaat dat je boekt, maar ook het proces dat je doorloopt.

Jaar 4

Met je afstuderen bewijs je een ‘complete vocal performer’ te zijn. Je weet zang, dans en spel op hoog niveau te integreren in je performances.

 • Je presenteert jezelf als artiest in een zogenoemd Theatraal Concert. De invulling hiervan bepaal je samen met een door jou gekozen coach.
 • Je neemt deel aan een groepsproductie die past bij je specialisatie.
 • Je neemt deel aan de Showcase in het oude Luxor Theater (zie Jaar 3).
 • Je doet een afstudeeronderzoek. Het onderwerp bepaal je zelf.
 • Tijdens het vierde jaar bestaat de mogelijkheid tot het lopen van een stage buiten de school. Voorbeelden van stagebedrijven zijn Theater Terra, Stage Entertainment, Ro Theater, Homemade Produtions en de Veenfabriek.
 • We beoordelen alleen nog het resultaat.
Minder

Toelating

Admission

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifiek toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Muziektheater van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

Praktische info

Costs

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Docenten

Bevlogen docenten delen hun ervaring, kennis en meesterschap. Naast de allernieuwste ontwikkelingen worden eeuwenoude tradities doorgegeven. Alle informatie wordt op maat afgestemd op jouw ambities en alles wat je leert pas je meteen toe in de praktijk.

Ontmoet ze allemaal

Student Life is een ondersteuningsprogramma, dat bijdraagt aan een succesvolle en vreugdevolle studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van de prestaties en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en het algemeen welzijn.

Wij bieden diensten variërend van hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings evenals voedings-en psychologische begeleiding.
Ons team bestaat uit: een Performing Arts Health Centre team (PAHC), studiecoaches, een studentendecaan en een International Office. We werken nauw samen met collega’s zoals wetenschappers, docenten en de artistieke staf – die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student en hebben hierbij oog voor de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Onze Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: onderzoek, onderwijs, ondersteunende diensten en faciliteiten, en research & development.

 

Alumni

Bij Codarts melden zich ieder jaar veel talenten aan. Op onze hogeschool krijgt dat talent de kans zich te ontwikkelen tot artiest. Van een hoofdrol in een musical, tot een eigen muziektheatercollectief of optredens op de grootste theaterfestivals ter wereld – Codarts alumni zijn ongekend succesvol. Op deze pagina vind je de alumni van muziektheater.

Bekijk hier onze alumni

Contact

Muziektheater

+31 10 217 10 37

muziektheater@codarts.nl

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam