Introductie

Jij doet niets liever dan dansen en je wil je passie voor dans graag delen met anderen: van kinderen tot ouderen; van amateurs tot professionals. De veelzijdige opleiding Docent Dans biedt je een uitgebreid programma waarin je je talenten kunt ontwikkelen.

We bereiden je in vier jaar tijd voor op het dynamische beroep van docent dans. Onze afgestudeerden zijn o.a. actief bij dansgezelschappen en dansscholen, in het onderwijs en in community arts-projecten.

Je krijgt volop mogelijkheden om je eigen interesses te onderzoeken; bijvoorbeeld tijdens (inter)nationale stages. Je ontwikkelt jezelf heel breed: niet alleen als danser en docent, maar ook als dansmaker, ondernemer en onderzoeker.

Lees meer

Jaar 1

Het eerste jaar (propedeuse) is een breed basisjaar. De nadruk ligt op je ontwikkeling als danser.

 • Je volgt een intensief programma aan danstechnische vakken.
 • Je onderzoekt hoe je dans kunt ‘communiceren’ met uiteenlopende doelgroepen.
 • Met medestudenten creëer je een groepsstuk.
 • Je neemt deel aan de Docent Dans-eindvoorstelling in Theater Zuidplein.
 • Je loopt (kijk)stage in het eerste en tweede semester. Bijvoorbeeld in het amateur- of regulier onderwijs. Of je neemt deel aan een community arts-project. Doel: jouw theoretische kennis onderzoeken in de praktijk.
 • Belangrijk vak uitgelicht: gezond doceren. Je leert op een verantwoorde manier te dansen en dansles te geven. In de lessen besteden we aandacht aan voeding, anatomie, fysiologie i.c.m. conditietraining en pilates.

Jaar 2

Je zelfstandigheid als danser, docent, maker en ondernemer wordt steeds belangrijker.

 • Je geeft een lessenreeks in het werkveld waarbij je coaching hebt en samenwerkt met een medestudent.
 • Je gaat met medestudenten aan de slag in een community arts-project. Je werkt toe naar een artistiek eindproduct. Voorbeeld uit het verleden: een project gericht op fysiek beperkte dansers en amateurdansers. Zij traden samen op tijdens het Holland Dance Festival.
 • Je volgt didactische vakken toegespitst op o.a.: moderne dans, ballet, community arts, jonge kinderen.

Jaar 3

Dit jaar sta je zelfstandig voor de klas. Je ontdekt meer en meer op welke doelgroep(en) je je wilt richten.

 • Je geeft een middag per week les, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs.
 • Met medestudenten maak je een educatieve dansvoorstelling, met bijbehorende educatieve workshops. Je verkoopt je werk aan scholen, waarna je de productie zelf opvoert en de workshops verzorgt.
 • Je krijgt de mogelijkheid om in het buitenland werkervaring op te doen. Eerder gingen derdejaarsstudenten een paar weken aan de slag in achterstandsgebieden in Polen en Zuid-Afrika. Ze werkten aan presentaties met groepen kinderen.

Jaar 4

Aan het einde van je studie ben je een vakbekwame danser, docent, dansmaker, ondernemer en onderzoeker.

 • Je afstudeertraject bestaat uit verschillende onderdelen: het organiseren van de jaarlijkse eindvoorstelling, een verdiepende stage, je afstudeeronderzoek en het maken van een creatief product.
 • Het creatief product houdt in: een choreografie met amateurdansers of een documentaire. Voorbeeld: je afstudeeronderzoek gaat over dansles in het speciaal onderwijs. Tijdens je verdiepende stage (ook in het speciaal onderwijs) maak je opnames; die verwerk je tot een documentaire.

Beroepsperspectief

In vier jaar tijd ontwikkel je jezelf heel breed: tot danser, docent, choreograaf, ondernemer en onderzoeker. Je kunt op uiteenlopende plekken aan de slag.

Oud-studenten zijn onder meer werkzaam bij: de SKVR, VAK Delft, (eigen) dansscholen in Nederland en België, musicals, als choreograaf en/of als danser in een gezelschap. Ook zetten ze educatieve programma’s op in binnen- en buitenland.

Diede Bolsius (afstudeerjaar 2013), danser, choreograaf en ondernemer:
‘In het laatste studiejaar heb ik mijn eigen bedrijf opgestart: DieDans. Ik geef les in onder andere jazzdans, ballet en modern. Codarts heb ik ervaren als een bron van inspiratie. Ik heb er veel kennis opgedaan waarvan ik nu dankbaar gebruikmaak.’

Minder
Dance_Teacher_Codarts_Rotterdam Dance_Teacher_Codarts_Rotterdam Dance_Teacher_Codarts_Rotterdam

Toelating

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifieke auditie doen. Iedere opleiding heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor de bacheloropleiding Docent Dans van Codarts dien je in het bezit te zijn van een mbo-diploma (niveau 4), havo-diploma,  vwo-diploma of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde NOA-test af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

Kandidaten die definitief in het programma zijn geplaatst, dienen aan het begin van het studiejaar een screening te ondergaan. Meer informatie hierover is te vinden via de link ‘Fysieke screening’ hiernaast.

Dance_Teacher_Codarts_Rotterdam Dance_Teacher_Codarts_Rotterdam Dance_Teacher_Codarts_Rotterdam

Praktische info

Bereid je goed voor op een studie bij Codarts. Zie meer informatie voor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

Het kabinet heeft besloten het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten vanaf studiejaar 2018-2019 te halveren, voor studenten aan lerarenopleidingen (Docent Dans) geldt de halvering van het wettelijk collegegeld voor twee studiejaren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die in 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_DD_UD Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_DD_UD Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_DD_UD

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn.

Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding.
Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life.

We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers:
1. Fysieke screening
2. Educatie
3. Voorzieningen en faciliteiten
4. Onderzoek & ontwikkeling

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Docent Dans

+31 10 217 11 20

dance@codarts.nl

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam