Introductie
Uniek in de wereld, dat is de afdeling Wereldmuziek van Codarts. Hier kun je je op hbo-niveau verdiepen in de volgende specialisaties:
- Flamenco gitaar;
- Latin (met de richtingen Braziliaanse Muziek en Caribische Muziek en hoofdvakken zang, percussie, piano, contrabas, e-bas), bekijk de video van de afdeling of bekijk een aantal ensemblepresentaties of de masterclasses die de afgelopen jaren zijn gegeven;
- Turkse Muziek (met de richtingen Anatolische Muziek en Ottomaanse Muziek en hoofdvakken: o.a. zang, baǧlama, Turkse percussie en blaasinstrumenten), bekijk de video;
Iedere richting heeft een team van gespecialiseerde docenten en musici van wereldfaam, zoals Flamenco gitaristen Arturo Ramón en Alexander Preuss, de Argentijnse pianist en componist Gustavo Beytelmann, de Turkse neyspeler Kudsi Ergüner en latindrummer Enrique Firpi.
Klik hier voor de serie Codarts Wereldmuziek bij tv-programma Vrije Geluiden.
Lees meerJaar 1 - 2
Jaar 1 is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de ontwikkeling van je technische vaardigheden en verwerving van kennis binnen je specialisatie.
- Door wekelijks in ensembles te spelen bouw je repertoire op, verbeter je je speltechniek en doe je kennis op over stijlen en ritmes.
- Je verdiept je in muziektheorie, gericht op je specialisatie en de westerse muziek. Zo leer je in beide ‘talen’ te communiceren.
- Vanaf jaar 1 volg je lessen over productie en opnametechnieken.
- Er zijn volop uitvoeringsmogelijkheden, waaronder: optredens met het Bollywoodorkest of een sangat (Indiase Muziek), met OTRA (het Orquesta Típica van de Tango-afdeling), STRADOC (Anatolische muziek), of met een salsa-, Braziliaans- of flamenco-ensemble.
In jaar 2 wordt je zelfstandigheid als uitvoerend musicus steeds belangrijker.
- Ook dit jaar doe je veel podiumervaring op. Je neemt deel aan optredens die Codarts organiseert. Voorbeelden: de Flamenco Biënnale, Flamenco Specials, concerten in de Doelen (concertgebouw van Rotterdam), de Open Dag en Open Nacht van Codarts.
- Je volgt het vak muziek wereldwijd, waarmee je kennismaakt met een breed spectrum aan muzikale richtingen.
- Tijdens een educatietraject leer je kennis over te dragen. Je coacht ensembles van medestudenten en/of loopt stage op een muziekschool.
- Je verdiept je in uiteenlopende muziekgenres en kan deelnemen aan cross-overprojecten.
- Ook volg je lessen over ondernemerschap en leer je projecten te pitchen.
Jaar 3 - 4
De ontwikkeling van je eigenheid als performer staat centraal in het derde jaar.
- Door minors te kiezen verdiep of verbreed je je profiel.
- Tijdens de hoofdvaklessen ligt de nadruk op je technische vaardigheden; daarnaast letten we op de ontwikkeling van je eigen stijl.
- Je docenten zijn steeds meer ‘coach’. Jij maakt kenbaar wat je wil leren.
- In het begin van het tweede semester pitch je jouw onderwerpkeuze voor de scriptie. Deze rond je af in het vierde jaar.
Het laatste jaar staat in het teken van je afstuderen.
- Aan het einde van het eerste semester lever je je scriptie in, die je presenteert voor een beoordelingscommissie en medestudenten. Met de scriptie toon je aan dat je op hoog niveau kunt reflecteren op je vak.
- Ook in jaar 4 volg je minors waarmee je je profiel verbreedt of verdiept.
- In het tweede semester presenteer je jezelf als performer tijdens je examenconcert. In een voorstelling van een ongeveer een uur laat je jury en publiek zien wat je hebt bereikt. De organisatie ligt volledig in jouw handen: van aankleding tot pr/marketing.
Dual Degree
Heb jij een muzikaal talent, maar heb je ook sterke behoefte aan academische kennis? Dan kun je nu in de metropool Rotterdam kunst en wetenschap combineren. Codarts en de partners van het Rotterdam Arts & Sciences Lab bieden je de mogelijkheid om theorie en praktijk te combineren in een vijfjarige Dubbele Bachelor.
Voor meer informatie, klik hier.
Carrièreperspectief
Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie al contacten waarvan je nog lang profiteert.
Ntjam Rosie (afstudeerjaar 2009, Braziliaanse zang), zangeres
‘My teachers prepared me for what was to come. The music industry is tough and critics are harsh. I deal with them like I did with my teachers. They are only doing their job, sometimes they’re right, sometimes they’re not.’