Introductie

Uniek in de wereld, dat is de afdeling Wereldmuziek van Codarts. Hier kun je je op hbo-niveau verdiepen in de volgende specialisaties:

Iedere richting heeft een team van gespecialiseerde docenten en musici van wereldfaam, zoals Flamenco gitaristen Arturo Ramón en Alexander Preuss, de Argentijnse pianist en componist Gustavo Beytelmann, de Turkse neyspeler Kudsi Ergüner en latindrummer Enrique Firpi.

Klik hier voor de serie Codarts Wereldmuziek bij tv-programma Vrije Geluiden.

Lees meer

Jaar 1 - 2

Jaar 1 is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de ontwikkeling van je technische vaardigheden en verwerving van kennis binnen je specialisatie.

 • Door wekelijks in ensembles te spelen bouw je repertoire op, verbeter je je speltechniek en doe je kennis op over stijlen en ritmes.
 • Je verdiept je in muziektheorie, gericht op je specialisatie en de westerse muziek. Zo leer je in beide ‘talen’ te communiceren.
 • Vanaf jaar 1 volg je lessen over productie en opnametechnieken.
 • Er zijn volop uitvoeringsmogelijkheden, waaronder: optredens met het Bollywoodorkest of een sangat (Indiase Muziek), met OTRA (het Orquesta Típica van de Tango-afdeling), STRADOC (Anatolische muziek), of met een salsa-, Braziliaans- of flamenco-ensemble.

In jaar 2 wordt je zelfstandigheid als uitvoerend musicus steeds belangrijker.

 • Ook dit jaar doe je veel podiumervaring op. Je neemt deel aan optredens die Codarts organiseert. Voorbeelden: de Flamenco Biënnale, Flamenco Specials, concerten in de Doelen (concertgebouw van Rotterdam), de Open Dag en Open Nacht van Codarts.
 • Je volgt het vak muziek wereldwijd, waarmee je kennismaakt met een breed spectrum aan muzikale richtingen.
 • Tijdens een educatietraject leer je kennis over te dragen. Je coacht ensembles van medestudenten en/of loopt stage op een muziekschool.
 • Je verdiept je in uiteenlopende muziekgenres en kan deelnemen aan cross-overprojecten.
 • Ook volg je lessen over ondernemerschap en leer je projecten te pitchen.

Jaar 3 - 4

De ontwikkeling van je eigenheid als performer staat centraal in het derde jaar.

 • Door minors te kiezen verdiep of verbreed je je profiel.
 • Tijdens de hoofdvaklessen ligt de nadruk op je technische vaardigheden; daarnaast letten we op de ontwikkeling van je eigen stijl.
 • Je docenten zijn steeds meer ‘coach’. Jij maakt kenbaar wat je wil leren.
 • In het begin van het tweede semester pitch je jouw onderwerpkeuze voor de scriptie. Deze rond je af in het vierde jaar.

Het laatste jaar staat in het teken van je afstuderen.

 • Aan het einde van het eerste semester lever je je scriptie in, die je presenteert voor een beoordelingscommissie en medestudenten. Met de scriptie toon je aan dat je op hoog niveau kunt reflecteren op je vak.
 • Ook in jaar 4 volg je minors waarmee je je profiel verbreedt of verdiept.
 • In het tweede semester presenteer je jezelf als performer tijdens je examenconcert. In een voorstelling van een ongeveer een uur laat je jury en publiek zien wat je hebt bereikt. De organisatie ligt volledig in jouw handen: van aankleding tot pr/marketing.

Dual Degree

Heb jij een muzikaal talent, maar heb je ook sterke behoefte aan academische kennis? Dan kun je nu in de metropool Rotterdam kunst en wetenschap combineren. Codarts en de partners van het Rotterdam Arts & Sciences Lab bieden je de mogelijkheid om theorie en praktijk te combineren in een vijfjarige Dubbele Bachelor.

Voor meer informatie, klik hier.

Carrièreperspectief

Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie al contacten waarvan je nog lang profiteert.

Ntjam Rosie (afstudeerjaar 2009, Braziliaanse zang), zangeres
‘My teachers prepared me for what was to come. The music industry is tough and critics are harsh. I deal with them like I did with my teachers. They are only doing their job, sometimes they’re right, sometimes they’re not.’

Minder
World_Music_Codarts_Rotterdam World_Music_Codarts_Rotterdam World_Music_Codarts_Rotterdam

Toelating

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifiek toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorendeselectiecriteria en aanvullende eisen. Klik op de link ‘Toelatingseisen’ voor meer informatie hierover.

Audities voor alle instrumenten zijn op aanvraag. Mail asc@codarts.nl voor meer informatie.

Om je aan te kunnen melden voor Wereldmuziek van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

World_Music_Codarts_Rotterdam World_Music_Codarts_Rotterdam World_Music_Codarts_Rotterdam

Praktische info

Bereid je goed voor op een studie bij Codarts. Zie meer informatie voor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

In 2018 besloot het kabinet het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten halveren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn.

Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding.
Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life.

We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers:
1. Fysieke screening
2. Educatie
3. Voorzieningen en faciliteiten
4. Onderzoek & ontwikkeling

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Wereldmuziek

+ 31 10 217 11 31

worldmusic@codarts.nl

Pieter de Hoochweg 125

3024 BG Rotterdam