Contrabas

Als contrabassist heb je een ondersteunende rol in muziek. Je moet goed kunnen samenwerken met je medestudenten en met andere instrumentalisten. Dat zien we terug in onze klas: dat is een eerlijke klas. Vriendschap en elkaar steunen zijn belangrijke waarden. Samen scheppen we een fantastische sfeer.

 

Waarom contrabas studeren bij Codarts?

We werken als een team en studeren samen. Gezien de sterke concurrentie binnen de klassieke muziek zijn we blij dat we erin zijn geslaagd om een levendige en gelukkige contrabasklas op te zetten. Wij vinden dat je genoegen moet beleven aan wat je doet en daarom bekommeren we ons om de psychologische en mentale aspecten van je leven als student.

Wij, de docenten (zie hieronder), zijn allemaal uitvoerende musici, maar van verschillende richtingen en met verschillende achtergronden in opleiding en werk. Samen bieden wij het complete plaatje van het leven van een professionele contrabassist. We hebben een sterke band met het werkveld en zijn trots op onze succesvolle oud-studenten. Bij Codarts kun je niet alleen jezelf zijn, maar word je ook uitgenodigd om een sterke identiteit te ontwikkelen. Tegelijkertijd neem je zelf verantwoordelijkheid voor jouw groei in dit beroep.

Goed om te weten: Codarts heeft een heleboel contrabassen die je kunt gebruiken bij je studie.

 

Programma

De vijf of zes contrabasconcerten die we ieder jaar geven, bieden kansen op alle niveaus, van Bachelor tot Master, om samen te spelen in hetzelfde concert. Deze concerten zijn van een hoog niveau; wij stellen hoge eisen aan onszelf. Toch zijn het niet alleen gelegenheden om te luisteren en feedback te geven maar ook om plezier te hebben en spanning van het optreden te verlichten.

Naast de reguliere lessen hebben we een of twee keer per maand een gezamenlijke orkestles. Je kunt ook individuele orkestlessen krijgen van een deskundige, met name ter voorbereiding van een auditie. Wij vinden het interessant om verschillende perspectieven te laten samenkomen en vragen te stellen die je aan het denken zetten, vooral bij het werken in ensembles. We leren je ook hoe je moet oefenen en hoe je je tijd slim en efficiënt kunt indelen. Je wordt geïnspireerd door masterclasses van grote bassisten als Joel Quarrington, Bozo Paradzik en Giuseppe Ettorre. Nog meer inspiratie kun je opdoen door te luisteren naar het Rotterdams Philharmonisch Orkest. En orkest van wereldklasse dat om de hoek in De Doelen optreedt.

Naast het studeren van kamermuziek neem je ook deel aan uitdagende en gevarieerde orkestprojecten bij Codarts of De Doelen. Zo kun je bijvoorbeeld optreden met zangers, of opera met circus combineren. Je kunt je eigen project maken vanuit het gevarieerde aanbod bij Codarts: klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, tango, en zelfs circuskunst.

In het vierde jaar, en ook voor het afstuderen, doe je een gecombineerde lezing/recital. Dat is een mix van muziekgeschiedenis, harmonie en instrumentstudie. Het examen bestaat niet alleen uit voorspelen maar ook uit het geven van analyses en het toespreken van een publiek.

 

Docenten

  • Luis Cabrera Martín - Hoofdvakdocent contrabas
  • Matthew Midgley - Hoofdvakdocent contrabas
  • Ximo Clemente - Hoofdvakdocent contrabas, Vakgroepleider contrabasToelatingseisen

Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Contrabas vind je hier.
 

 

Contact

Interesse? Mail je vragen naar contrabas@codarts.nl.