Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Erasmus Stipendium voor muziektheaterstudent Myrthe

Myrthe van der Vuurst de Vries (Muziektheater, jaar 4) heeft op 13 december het Erasmus Stipendium 2021 ontvangen.

Erasmus Stipendium voor muziektheaterstudent Myrthe

Myrthe van der Vuurst de Vries (Muziektheater, jaar 4) heeft op 13 december het Erasmus Stipendium 2021 ontvangen. Dit is een jaarlijkse beurs, uitgereikt door de Erasmus Universiteit Rotterdam, aan een bijzondere muziektheaterstudent van Codarts, om de volgende stappen te kunnen zetten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.


De commissie, bestaande uit docenten en coördinatoren van de opleiding Muziektheater, hoopt dat Myrthe zich in het werkveld zal onderscheiden met haar originele creaties, haar uitstekende muzikaliteit, haar sublieme ambachtelijke vaardigheden, haar gevoel voor grafische vormgeving in combinatie met haar goede makerskwaliteiten. Myrthe ontving de cheque ter waarde van € 1000 in aanwezigheid van al haar vierdejaars medestudenten.

De commissie oordeelde dat Myrthe zich in de afgelopen 3,5 jaar heeft ontwikkeld tot een zeer veelzijdige alleskunner:

Myrthe beschikt al vanaf jaar 1 over een eigenzinnig en authentiek performer-schap. Ze valt op door haar eigenheid en zal altijd trouw blijven aan haar eigen artistieke maatstaven. Ze legt de lat altijd hoog, maar ze zet altijd door vanuit een innerlijk weten dat op een bepaald moment alles bij elkaar komt in wat zij zo graag tot uiting wil brengen. Hierin is zij bewonderenswaardig gefocust en vasthoudend. Ze weet mensen aan zich te binden en ze weet vertrouwen te winnen, zodat ze zich in haar ontwikkeling altijd kan spiegelen. Daarmee laat ze telkens weer nieuwe bronnen van inspiratie ontstaan.

Haar verlangen om altijd te blijven zoeken, haar behoefte om zichzelf te vernieuwen en haar kern te behouden vraagt om trouw aan zichzelf te blijven maar maakt haar ook onzeker. Deze twee zijn onlosmakelijk in haar verbonden maar tevens ook noodzakelijk om tot de kern van haar talent te komen. Haar eigenzinnigheid maakt dat zij diep van binnen gelooft in haar eigen artistieke identiteit en alhoewel ze angst had om een passende plaats in het werkveld te vinden heeft ze, juist door haar uniciteit, een mooie stageplaats weten te verwerven passend bij haar waarachtigheid en zeggingskracht als performer.

De commissie gunt Myrthe dat zij zich met haar eigen mooie gekte, haar originele creaties, haar uitmuntende muzikaliteit, haar subliem ambachtelijke vaardigheden, haar gevoel voor grafisch vormgeven gecombineerd met haar goede makers-kwaliteiten zal gaan onderscheiden in het werkveld. Dit stipendium kan hopelijk een mooie stimulans zijn om verder te gaan met het ontwikkelen en schrijven van haar eigen materiaal opdat zij zich zodoende zal profileren vanuit haar wezenlijke talent als Pietr of wellicht gewoon… als Myrthe!

Myrthe heeft in maart 2020, het lied Gewoon lopen lieverd’ geschreven. Dit lied maakt deel van uit van de EP met 5 melancholische, Nederlandstalige popsongs die ze heeft gemaakt en uitgebracht onder de naam ‘Pietr’. Een fragment:

‘Gewoon lopen lieverd

Het maakt niet uit als je maar loopt

Aan het einde sta ik ook

Begin met mij

Gewoon lachen lieverd

Ook al werden wolken grijs

Boven ons kleine paradijs

Lach met mij’