Introductie

De Master Muziek kent twee profielen: het Performersprofiel (voor uitvoerende musici) en het Compositieprofiel (voor componisten). Beide profielen zijn uitvoerbaar binnen de verschillende afdelingen: Klassieke Muziek, Jazz, Pop en Wereldmuziek. Bij de Wereldmuziek afdeling kun je bijvoorbeeld de Master Tango volgen. Binnen het Compositieprofiel zou je kunnen kiezen voor de Master Screen Scoring. Wie kiest voor de Master Muziek maakt zichzelf breed inzetbaar in het internationale werkveld en leert zichzelf uitstekend profileren als uitvoerend musicus of componist. Je krijgt in het hoofdvak volop de mogelijkheid om je muzikale kwaliteiten verder te ontwikkelen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld de ruimte om te werken aan jouw unique selling points, door middel van uiteenlopende keuzevakken en je onderzoek – dat je toespitst op jouw beroepspraktijk. Jaarlijks krijg je een budget van 500 euro dat je voor Master-doeleinden kunt gebruiken.

Lees meer

Hoofdvak

Het hoofdvak is het meeste omvangrijke onderdeel van de Master Muziek. Door het intensieve lesprogramma krijg je volop de mogelijkheid je te ontwikkelen. Je sluit het eerste jaar af met een voortgangsexamen. Voor musici is dit een concert; componisten presenteren hun nieuwe werk. Aan het einde van het tweede jaar laat je in een openbaar concert, ten overstaan van een commissie, je ontwikkeling zien op artistiek en muzikaal-technisch gebied. Componisten doen dit met een openbare presentatie van hun werk. Hoofdvakdocenten klassieke muziek

Ensembles

Masterstudenten van de Master Muziek nemen deel aan diverse ensemble- en/of orkestprojecten. Die ensembles lopen per genre uiteen. Bij Jazz speel je bijvoorbeeld in een speciaal geformeerd jazzensemble, onder leiding van een van onze gerenommeerde docenten. Studeer je Klassiek? Dan word je ingedeeld in het symfonieorkest, of in een kamermuziekensemble. Bij Tango speel je in het ensemble OTRA, waar ook bachelorstudenten en docenten in meespelen. Compositiestudenten laten hun werk uitvoeren door collega-studenten. Door het jaar heen zijn er bij Codarts veel mogelijkheden om op te treden, zowel binnen als buiten de muren van onze gebouwen.

Onderzoek

Tijdens deze master zul je onderzoek verrichten dat nauw verbonden is met je activiteiten als musicus. Je leert je eigen academisch onderzoek dan ook te integreren in jouw eigen dagelijkse beroepspraktijk. In het eerste semester volg je een onderzoeksgroep waarin je een onderzoeksopzet maakt. In de volgende semesters bezoek je maandelijkse meetings waarin je begeleid wordt door een onderzoekscoach. Van deze coach krijg je uitgebreide feedback, ook presenteer je regelmatig de voortgang van je onderzoek. Tot slot presenteer je de eindresultaten van je onderzoek aan een panel. Je resultaten worden onderbouwd met een onderzoeksrapport en een geschreven verslag van je bevindingen. De onderzoekscoaches zijn: Santiago Cimadevilla; Michalis Cholevas; Dr. Dick de Graaf; Job Ter Haar; Christiaan van Hemert; Dr. Nicole Jordan; Hans Koolmees; Federico Mosquera Martinez; Dr. Bárbara Verassi Pega; Tjeerd van Zanen.

Vrije ruimte

De Master Muziek biedt maatwerk. We geven je de mogelijkheid te kiezen uit een grote verscheidenheid aan keuzevakken en mogelijkheden om je in het werkveld te ontwikkelen. Een groot deel van je curriculum kun je dan ook zelf samenstellen. Aan het einde van ieder jaar presenteer je een portfolio waarin je aandacht besteedt aan de verschillende keuzevakken en activiteiten die je in het kader van je studie hebt ondernomen. Die activiteiten kunnen variëren van bijvoorbeeld een concerttour tot een album opname. Voorbeelden van keuzevakken kunnen zijn: tango spelen, een professionele opname maken of musiceren in een moderne jazz compositie.

Carrièreperspectief

Alumni van de Master Muziek kunnen goed anticiperen op de veranderende muzikale markt. Je kunt zowel je eigen projecten organiseren als de rol van een uitvoerend musicus vertolken in een orkest of ensemble. De huidige markt vraagt om muzikanten die van alle markten thuis zijn en verschillende dingen naast elkaar kunnen doen. Het is dan ook waarschijnlijk dat je als uitvoerend muzikant daarnaast bijvoorbeeld muziekles geeft, werkt in een opnamestudio of onderzoek doet voor een onderzoeksinstituut. Agnes Gosling (studeerde af in 2011), zangeres:  ‘I did my Master research on a number of compositions of Milton Nascimento, a Brazilian singer-songwriter. I wanted to record his music, so there’s was an obvious choice of subject. After finishing my studies I made the album, Cais, which was nominated for an Edison Award. And I reached an important goal: I clearly defined my own style as a musician.’

Minder
Foto_Wijnand_Schouten Foto_Wijnand_Schouten Foto_Wijnand_Schouten

Toelating

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifiek toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen. Om je aan te kunnen melden voor de Master Muziek van Codarts dien je in het bezit te zijn van een diploma Bachelor of Music.

Latin Session 1 Latin Session 1 Latin Session 1

Praktische info

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

_MVO7010 _MVO7010 _MVO7010

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn. Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding. Het Student Life Team bestaat uit:

  • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
  • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
  • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life. We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden. Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: 1. Onderzoek 2. Onderwijs 3. Ondersteunende diensten en faciliteiten 4. Research & development Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Master of Music

+31 10 217 11 00

master@codarts.nl

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam