Introductie

Jij wilt de top van het circus bereiken. Je zoekt een inspirerende, internationale omgeving waarin je een authentieke en artistieke identiteit kunt ontwikkelen. Codarts biedt die omgeving.

Bij ons volg je een breed programma aan circusdisciplines. Van acrobatiek tot jongleren en luchtacrobatiek. Daarnaast kies je een specialisatie waarin je wilt excelleren. Je leert verschillende kunstvormen te integreren in je performance: muziek, dans en theater.

Elk jaar treed je op voor publiek. Je kunt stage lopen in binnen- of buitenland. Uiteindelijk verlaat je Codarts als een breed opgeleid artiest, die zowel solo als in een team de mooiste voorstellingen maakt én speelt. Je hebt tijdens je studie aan Codarts veel connecties opgedaan. Na je afstuderen kun je hiervan profiteren waardoor je terecht kunt in een breed werkveld.

Lees meer

Jaar 1

In jaar 1 ligt de focus op het vergroten van je technische en performance vaardigheden.

 • Je bereid je voor op een breed palet aan circus-technische vakken en maakt kennis met uiteenlopende circusdisciplines.
 • Ook op het programma staan (o.a.): circusgeschiedenis, gezondheidsleer en anatomie, cultuurfilosofie, ballettraining, dans, theater, muziek en physical preparation.
 • Vanaf het tweede semester bekwaam je je in een specialisatie naar keuze.
 • Naast je specialisatie blijf je groepslessen volgen in verschillende circusdisciplines.
 • Je creëert samen een groepsproductie o.l.v. een choreograaf. (Circus vanuit Dans).
 • Je maakt en presenteert je eigen solo-act of duet.

Jaar 2

In jaar 2 begint de hoofdfase. Je richt je op de verdieping in je specialisatie en je vak als performer.

 • In kleine groepjes volg je intensieve specialisatielessen.
 • Je creëert een solo, die je presenteert voor publiek.
 • Je gaat door met de kunstvakken uit jaar 1 (dans/theater/muziek) en een aantal theorievakken. Je start met Laban bewegingsanalyse.
 • Je vervolgt vakken op het gebied van gezondheid en veiligheid, voeding, verantwoord trainen en rigging.
 • Je neemt deel aan een groepsproductie waarin circus vanuit theater centraal staat.

Dit jaar maakten de tweedejaars Circus Arts studenten een online groepsproductie volledig vanuit huis: SAFE.

Jaar 3

Je zelfstandigheid als performer, maker en ondernemer wordt steeds belangrijker.

 • In kleine groepjes volg je intensieve specialisatielessen.
 • Je krijgt ruimte om stage te lopen bij een gezelschap in binnen- of buitenland. Minimaal 3 weken.
 • Je volgt lessen in ondernemerschap. Met aandacht voor o.a. productie, marketing/pr en financiën.
 • Je creëert een solostuk en een duet. Voor je duet werk je samen met een jaargenoot die een andere specialisatie heeft gekozen.
 • Je ontwikkelt samen met een coach een eigen trainingsprogramma; inmiddels weet je hoe jouw optimale warming-up eruitziet.
 • Je maakt een productie o.l.v. een circusmaker/regisseur.

Jaar 4

Je afstudeerjaar, met als highlights:

 • Je specialisatie: onder begeleiding van een door jou gekozen coach optimaliseer je jouw individuele act.
 • Je krijgt lessen op het gebied van muziek, licht, geluid, productie, kostuum en styling. De opgedane kennis zet je in bij het maken van voorstellingen.
 • Je schrijft een scriptie. Je bent in staat onderzoek te doen en hebt analytisch vermogen ontwikkeld. Je kunt een overtuigende en aansprekende presentatie neerzetten én hebt een doordachte visie op het vak.
 • Je studeert af met een individuele act en een groepsproductie o.l.v. een gerenommeerde circusmaker. Hiermee treed je op in een van de grote theaters in Rotterdam.

Beroepsperspectief

Tijdens je studie brengt de opleiding je al in contact met professionele netwerken, zoals Fedec en Circostrada en je neemt deel aan festivals op Rotterdam Circusstad, Cirque Mania, PERPLX en Circa (Auch). Jaarlijks bieden lokale en internationale initiatieven de kans om aan projecten deel te nemen.

Bij onze partners krijg je de kans om circuswerkplaatsen en structuren te leren kennen. Codarts Circus Arts heeft een structurele samenwerking met Circusnext – European Circus Label, Theater op De Markt, Korzo – Cirque Mania en PERPLX.

Na je opleiding kun je aan de slag als lid van een collectief of als zelfstandig artiest.  Tal van alumni werken in professionele Nederlandse productiehuizen, zoals Panama Pictures, Scapino Ballet, TENT en Boost. Circunstruction volgt studenten tijdens de studie en ondersteunt hen na het afstuderen in de creatiewerkplaats .

Ook in het internationale werkveld maken steeds meer afgestudeerden deel uit van circustheater gezelschappen, waarvan enkele voorbeelden: Grensgeval en Circus Ronaldo (België), Seven Fingers en Cirque Eloise (Canada), Cie XY en Cie L’MRG’ée (Frankrijk), Fabrica C (Italië), Compañía de Circo “eia” (Barcelona)

Artiesten die zelfstandig aan de slag gingen werden bekroond in de internationale pistes van de BNG Circusprijs, Young Stage Festival in Basel,  Atoll-Festival in Karlsruhe en 30 CC in Leuven (Be).

Net zoals Tall Tales Acrobatics en Circus Katoen dat doen, richtten steeds meer alumni nu ook een eigen collectief op, zoals: Janus, Knot on Hands, Tooling Bodies, Company Sinking Sideways, Company Trenina.

Minder
_MVO6048 _MVO6048 _MVO6048

Toelating

Toelating
Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifieke toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Circus van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

De toelatingsprocedure voor Circus bestaat uit een voor-auditie en een tweede auditie. Tijdens deze toelatingsprocedure wordt gekeken of je over het juiste talent beschikt om de opleiding met succes te volbrengen, hierbij wordt gelet op een aantal criteria. Belangrijke competenties zijn artistieke expressie, technische circus vaardigheden, fysieke mogelijkheden, veerkracht, mogelijkheden tot improviseren, teamspirit en leervaardigheid. Het is daarnaast belangrijk dat je lichamelijk fit bent.

 

 

Codarts_Circus_Arts_aerial_hoop Codarts_Circus_Arts_aerial_hoop Codarts_Circus_Arts_aerial_hoop

Praktische info

Bereid je voor op een studie bij Codarts. Zie  meer informatievoor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

Het kabinet heeft besloten het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten vanaf studiejaar 2018-2019 te halveren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die in 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Circus Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Circus Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Circus

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn.

Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding.
Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life.

We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers:
1. Fysieke screening
2. Educatie
3. Voorzieningen en faciliteiten
4. Onderzoek & ontwikkeling

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Circus

+31 (0) 10 2171060

circusarts@codarts.nl

Fenixloods I, Dolf Henkesplein 15

3072 LN Rotterdam