Begin het jaar vol energie!

Om het nieuwe collegejaar te vieren, delen we het recept voor een heerlijke pruim-abrikozentaart. De walnoten en rozijnen geven deze cake een extra energiekick voor een goede start van het jaar! Eenvoudig te bereiden aangezien de oven het het meeste werk zal doen. Het vijfkruidenpoeder kun je in een reguliere of Aziatische winkels vinden bij de specerijen (het is vaak een mengsel van steranijs, kruidnagel, kaneel, Sichuan-peper en venkelzaad). Gebruik verse pruimen of abrikozen, die uit blik bevatten veel toegevoegde suiker en zijn te vochtig voor dit recept.

RECEPT VOOR PRUIMEN- EN ABRIKOZENCAKE

1 plak = 370 Kcal | Voorbereiding: 20/30 min | Bereiding: 40 min

INGREDIËNTEN:

115 g ongezouten zachte boter
225 g suiker
2 grote eieren
1 theelepel vanille
340 g bloem
1/2 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
4 of 5 pruimen of abrikozen, ontpit en in vieren gesneden of in plakjes
1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
2 eetlepels bruine suiker (optioneel)
handvol walnoten in stukken gebroken
handvol rozijnen

INSTRUCTIES:

  • Verwarm de oven voor op 175 C en vet een springvorm van 24 cm in.
  • Meng in een mengkom de zachte boter en suiker tot het licht en luchtig is.
  • Roer eerst de eieren en dan de vanille erdoor.
  • Zeef de bloem, het zout en bakpoeder door het botermengsel, voeg daarna de walnoten, rozijnen toe. Roer net zolang tot het gemengd is.
  • Giet het beslag in de springvorm in een gelijkmatige laag. Het ziet er misschien niet uit als veel beslag, maar het is genoeg.
  • Plaats de pruimen, met de snijkant naar beneden in cirkels bovenop het beslag.
  • Bestrooi met het vijfkruidenpoeder en vervolgens naar smaak met bruine suiker.
  • Bak de cake 40 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat de cake daarna minstens 30 minuten afkoelen voordat je deze aansnijdt.