Team Around the Artist: Benji Soerel

“It takes a village to raise a child” luidt een Engelse gezegde. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van talent in de podiumkunsten. Student Life, het studentenondersteuningsprogramma van Codarts, hanteert een ‘Team Around The Artist’ (TATA)-aanpak wat inhoudt dat de student altijd centraal staat en wordt bijgestaan door het Performing Arts Health Centre (PAHC), bestaande uit gezondheidsprofessionals met een achtergrond in podiumkunsten of topsport. Eén van de teamleden is onze fysiotherapeut, Benji Soerel. Leer ze een beetje beter kennen via dit korte interview!

 

Wat is jouw rol als fysiotherapeut bij Codarts?

Als fysiotherapeut op Codarts werk ik in het gebouw op Kruisplein. Dit betekent dat ik voornamelijk muziek- en dansstudenten behandel en adviseer.

Voor welke problemen kunnen studenten contact met jou opnemen? Studenten kunnen contact opnemen met de fysiotherapeut als zij fysieke klachten hebben/geblesseerd zijn, meer willen weten over hun lichaam of advies willen over hoe zij hun prestaties kunnen verbeteren.

Hoe kunnen studenten een afspraak met je maken? Normaal gesproken boeken studenten een afspraak via Student Teacher Information Point (STIP). Een nieuwe online agendatool wordt momenteel ontwikkelt en zal in de nabije toekomst worden ingevoerd. Dit online systeem geeft studenten de mogelijkheid zelf direct een afspraak met de fysiotherapeut te maken, zonder eerst langs STIP te moeten. Studenten en medewerkers zullen binnenkort geïnformeerd worden over deze nieuwe tool.

Hoe lang werk je al bij Codarts en wat deed je voordat je als fysiotherapeut ging werken? Sinds mei 2019 werk ik als fysiotherapeut op Codarts, dus min of meer een half jaar. Voordat ik mijn carrière als fysiotherapeut begon, danste ik zes jaar met het Birmingham Royal Ballet. Voor mijn Masteronderzoek bewegingswetenschappen heb ik eerstejaars bachelor dansstudenten van Codarts vier weken lang in elke les gevolgd om hun belasting te meten. Met de resultaten van dit onderzoek zijn wij meer te weten gekomen over wat er fysiek tijdens de trainingen van deze studenten wordt gevraagd. In de toekomst hopen wij hierdoor nog beter te kunnen inzetten op blessurepreventie en revalidatieprocessen te verbeteren.

Waarom heb je besloten om fysiotherapeut te worden? Ik ben altijd gefascineerd geweest door het menselijk lichaam en wat het kan bereiken. Tijdens mijn eigen danscarrière heb ik mijn lichaam letterlijk tot het uiterste gepusht. Hierdoor heb ik mogen werken en dansen met de grootste namen in de danswereld. Doordat ik mijn lijf tot het uiterste heb gedreven kreeg ik echter wel te maken met veel blessures. Toen ik op een punt in mijn danscarrière kwam dat ik meer van mijn lichaam verwachtte dan het mij kon geven, nam ik de beslissing om mezelf opnieuw op te leiden als fysiotherapeut, zodat ik anderen kan helpen veilig hun maximum te bereiken.

Helpt je dansachtergrond je als fysiotherapeut bij Codarts? Ik geloof het wel. Als ex-danser begrijp ik de verschillende technieken en fysieke belasting van het dansen. Door zelf geblesseerd te zijn geweest weet ik wat er nodig is om terug te komen van een blessure en hoe bijvoorbeeld techniek hierin een rol kan spelen. Met mijn studies fysiotherapie en Human Movement Sciences begrijp ik nu beter hoe mijn eigen blessures zijn ontstaan, en nog belangrijker, die van anderen.

Wat vind je het leukst aan je werk bij Codarts? Studenten op Codarts zijn altijd gemotiveerd om weer helemaal beter te worden. Als fysiotherapeut zijn wij er om studenten te helpen en ze weer helemaal fit te krijgen. Wat ik het leukste vind aan mijn werk op Codarts, is het moment dat een student zegt dat hij of zij weer helemaal hersteld is van een blessure of een echte verbetering voelt.

Wat zou je als de belangrijkste vaardigheid of kennis beschouwen die een student moet leren tijdens zijn/haar studietijd bij Codarts? Als fysiotherapeut: Leer je eigen lichaam goed kennen en herken je grenzen. Eén van de moeilijkste, maar ook meer belangrijke dingen. Als ex-danser: Combineer de kennis van je docenten met jouw eigen kennis en ervaringen.