Corporate projecten

Dance On, Pass On, Dream On

Dance On, Pass On, Dream On is een grootschalig samenwerkingsproject ontwikkeld door negen onderscheidende dansinstellingen uit acht landen om ouder worden in de danssector en in de samenleving onder de aandacht te brengen. Onder leiding van het in Berlijn gevestigde non-profit cultuuragentschap Diehl+Ritter werken de volgende partners samen: Codarts Rotterdam - hogeschool voor de kunsten, Belgrade Dance Festival, het gezelschap GRIP van de Belgische choreograaf Jan Martens, het Oostenrijkse Festspielhaus St. Pölten, Holland Dance Festival, het Zweedse dansgezelschap Jus de la Vie, Nomad Dance Academy Slovenia en Sadler's Wells Theatre in Londen.

Het partnerschap, met zijn organisatorische expertise en Europese netwerk van podia, festivals en onderwijsinstellingen, zal een verschil maken: In plaats van oudere dansers en oudere lichamen in het algemeen te blijven negeren en buitenspel te zetten, zal het de rijkdom van leeftijd en ervaring laten zien en vieren - op het podium en in de samenleving. Dance On, Pass On, Dream On loopt van 2016 t/m 2023 en wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

Het project omvat drie onderdelen:
Dance On presenteert een model voor een duurzame carrière in de dans. Een nieuw gezelschap van dansers van boven de 40 zal een groeiend repertoire van werken van de meest gevierde internationale choreografen ontwikkelen, uitvoeren en rondreizen, waarbij de aannames over het einde van de carrière van dansers in twijfel worden getrokken.

Pass On onderzoekt manieren om kennis door te geven in een vluchtige en ervaringsgerichte kunstvorm als dans. Academische studies en onderzoeksprojecten van sportwetenschappers, danswetenschappers en sociale wetenschappers worden gecombineerd met ervaringsgerichte en performatieve vormen van kennisoverdracht, waarbij dansers en choreografen experimenteren met digitale vormen van documentatie.

Dream On nodigt ouderen uit om te bewegen en zich uit te drukken, en stelt vragen over hoe we willen leven als we oud zijn. Lokale dansprojecten, participatieve voorstellingen en intergenerationele projecten geven ouderen een stem en stimuleren nieuwe ontmoetingen en gedeelde ervaringen.

Meer informatie: http://dopodo.eu/about/the-project/

 

We're getting OUD

Tijdens een Codarts-projectweek in 2021 vond een bijzondere samenwerking plaats. Onder begeleiding van Codarts-alumnus / choreograaf Jordy Dik werkten negen Codarts studenten een week lang aan een project waarbij zij verhalen van dementerende ouderen vertellen via dans en muziek. Het community project, dat plaatsvond in het kader van ‘Dance On, Pass On, Dream On’ (DoPoDo), is nu vastgelegd in een korte, ontroerende documentaire genaamd '99 and a little sea'.