Innovation in dance education

Na het succesvolle eerste Erasmus+ uitwisselingsproject 'Dance through Europe' (2018-2021), is een nieuw tweejarig project van start gegaan: 'Innovation in dance education' (2021-2023). Dit project is door Erasmus+ gehonoreerd met ruim € 130.000. Codarts Lyceum is penvoerder.
 

Naast Codarts Lyceum nemen de volgende scholen deel:

 • Lissabon, Portugal, Escola Artística de Dança do Conservatório Nacional;
 • Košice, Slowakije, Súkromné konzervatiórium Košice;
 • Cannes, Frankrijk, Pôle National Supérieur de Danse Rosella Hightower;
 • Madrid, Spanje, Real Conservatorio Profesional de Danza (RCPD Mariemma).

 

De uitwisselingen dragen bij aan de artistieke, sociale en culturele ontwikkeling van de leerlingen en begeleiders van de deelnemende scholen. Daarnaast delen de scholen informatie en ervaring, om zo van elkaar te leren met betrekking tot studieprogramma, talentscouting en dans-en-gezondheid.

 

Programma uitwisselingen

Schooljaar 2021-2022

 • 23 jan - 30 jan 2022: Cannes in Rotterdam
 • 5 feb - 12 feb 2022: Madrid in Rotterdam
 • 26 feb - 5 mrt 2022: Rotterdam naar Cannes, Madrid, Košice en Lissabon
 • 9 apr - 16 apr 2022: Lissabon in Rotterdam
 • 16 apr - 23 apr 2022: Košice in Rotterdam

 

Schooljaar 2022-2023     

 • 15 okt - 22 okt 2022: Cannes, Madrid, Lissabon in Rotterdam
 • 22 feb - 1 mrt 2023: Rotterdam naar Cannes, Madrid, Košice en Lissabon
   

Citaten van leerlingen

"Ik denk dat ik ben gegroeid als danser omdat dansen in een omgeving met een andere manier van lesgeven en een andere kijk me zoveel heeft geleerd. Ook het feit dat coaches zich op jou focussen en je een week lang helpen is zo nuttig. Het samenzijn met zoveel creatieve en getalenteerde mensen heeft me echt geïnspireerd! Ik ben het Erasmusuitwisselingsprogramma zo dankbaar, omdat ze me een heel bijzondere week hebben gegeven die ik voor de rest van mijn leven zal koesteren."

"De manier waarop studenten lessen volgen in Portugal is echt leuk en ik denk dat ik veel van hen kan leren. Ze gebruiken al hun tijd en lessen maximaal, ze zijn ook echt gefocust en ze hebben over het algemeen een geweldige werkhouding. Dit is iets waarvan ik denk dat het me echt zal helpen om beter te worden als ik mijn manier van lesgeven verander."

"Ik denk dat het belangrijkste wat ik meeneem uit deze ervaring is dat ik meer zelfvertrouwen mag hebben. Ik kan mezelf alleen presenteren zoals ik wil als ik in mezelf geloof."

"Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kans heb gekregen om naar Cannes te gaan en deze ervaring te hebben! Het heeft mijn ogen nog meer geopend voor alle verschillende manieren van bewegen. Maar het maakte me vooral zelfverzekerder en zekerder over mezelf. Het bevestigde dat ik echt het vermogen heb om me aan te passen en te groeien in een nieuwe omgeving. Ik heb het gevoel dat ik de goede kant op ga en deze uitwisseling heeft me daar zeker van gemaakt."

"Dit is de eerste buitenlandse uitwisseling die ik heb meegemaakt en het was zo leuk.

"Ik heb veel nieuwe motivatie en inspiratie gekregen van de mensen daar, en ik hoop dat zij ook wat geleerd hebben op onze school.Het is interessant om te zien hoe verschillend onze scholen zijn, ook al hebben ze hetzelfde doel. Ik hoop dat we meer van dit soort uitwisselingen zullen hebben, dus daar kijk ik naar uit."

"De Spaanse cultuur sprak me op veel manieren aan. Een aspect dat ik erg leuk vond, waren de mensen. Iedereen was zo aardig en blij om ons te zien. Ze gaven ons een warm welkom en stelden ons op ons gemak. We kregen ook inzicht in de Spaanse dansen. Ik kwam erachter dat de Spaanse dans niet alleen de bekende flamenco is, maar ook Spaanse folklore omvat, die we tijdens de week ook konden proberen.We keken ook naar een flamencoles en een professionele voorstelling en ik bewonderde echt de passie en emotie van de dansers.Ik heb echt iets geleerd van deze uitwisseling.Ik heb geleerd hoe ik snel kan wennen aan een compleet nieuwe omgeving en daardoor heb ik mijn aanpassingsvermogen verbeterd.Daarnaast heeft deze ervaring mijn blik op de danswereld verruimd. Ik zou graag meer van dit soort uitwisselingen willen!"

"Het was heel fijn dat tijdens deze uitwisseling voor mij echt duidelijk werd wat ik wil verbeteren als danser. Het maakte me nog gemotiveerder om aan deze dingen te werken en mezelf te verbeteren."

Over Erasmus+

Erasmus+ is een subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, jeugd en sport, dat scholen de kans geeft om samen te werken met andere (onderwijs)instellingen in Europa. Vanwege de pandemie konden enige tijd geen uitwisselingen plaatsvinden.