Latin gitaar: Afro-Brazilian & Afro-Cuban gitaar 

Verken de wereld van de Afro-Braziliaanse en Afro-Cubaanse gitaarmuziek bij Codarts! Met het hoofdvak Latin Gitaar ontdek je een breed scala aan muzikale tradities en bereid je je voor op een veelzijdige en succesvolle muziekcarrière. 
 
Waarom Latin Gitaar studeren bij Codarts? 
Codarts onderscheidt zich als het enige conservatorium met zo’n grote afdeling voor wereldmuziek en zulke gespecialiseerde en bekwame docenten. We bieden een helder curriculum voor niet-Engelstalige muziek, met de mogelijkheid om Afro-Braziliaanse en Afro-Cubaanse gitaar te studeren. Ervaar de wisselwerking tussen diverse muziekgenres, zoals pop en jazz, binnen hetzelfde gebouw, om een veelzijdigere en meer allround artiest te worden.  
 
De docenten van de Latin Gitaaropleiding, Jesús Hernandez, Kees Gelderblom, Daniel Guimarães Montes en Marijn van der Linden, hebben hun sporen verdiend in de latin muziekscene. Ze gebruiken hun professionele expertise en vaardigheden om je een verrijkende leerervaring te bieden. 
 
Programma 
Het hoofdvak Latin Gitaar omvat een breed scala aan gitaarstijlen, waaronder de verschillende ritmes van Cuba, Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika. Binnen de stijlen is er aandacht voor zowel solo- als begeleidende rollen.  
 
Op die manier word je ondergedompeld in de rijkdom van de latin muziek en ontdek je de specifieke kenmerken die elke stijl uniek maakt. Het gaat om het begrijpen van de tradities die het latin repertoire vormgeven, de ziel van de muziek, de geschiedenis en het vermogen om te communiceren in verschillende muzikale talen. 
 
Uiteraard krijg je de kans verschillende instrumenten te bespelen, zoals de Cubaanse tres of de Braziliaanse cavaquinho. Ook krijg je percussielessen om de latin ritmes en de essentie van latin muziek nog beter te begrijpen. Door verschillende muziekinstrumenten en ritmes te spelen, word je een veelzijdige gitarist en een ritmisch competente musicus, die in diverse muzikale ensembles en projecten kan integreren en spelen. 
 
Naast reguliere lessen biedt ons curriculum ook live sessies en projectweken die zich richten op een specifieke vaardigheid of stijl, zoals het Cubaanse conga-ritme. Maar het omvat ook professionele en zakelijke vaardigheden, zoals leren hoe je moet optreden, hoe je een professionele musicus wordt en het ontwikkelen van de flexibiliteit en creativiteit die je nodig hebt voor succes in deze muziekstijlen. 
 
Onze afgestudeerden nemen deel aan muziekprojecten in binnen- en buitenland. Daarnaast werken ze vaak ook als docent. Sommige internationale studenten keren terug naar hun thuisland, waar ze hun brede kennis van muziekstijlen en nieuw gevonden internationaal perspectief kunnen delen. Bekende Codarts alumni zijn Alvaro Rovira Ruiz, Jaime Nanoha en Olmo Marin. Zij dragen bij aan de erkenning en reputatie van ons programma. 
 
Workshops & masterclasses 
Bij Codarts geloven we sterk in de kracht van masterclasses en daarom vormen ze een essentieel onderdeel van het curriculum. Tijdens deze sessies heb je de unieke kans om te leren van gerenommeerde gitaarartiesten zoals Jorge Chicoy, Paulo Aragão, Nelson Faria, Marcelo Gonçalves, Guinga, en Itamar Erez. Deze ontmoetingen gaan verder dan conventionele muziekoptredens; ze bieden een dieper inzicht, technische vaardigheden en een dosis inspiratie. De interactie met deze vooraanstaande musici voegt een extra dimensie toe aan je muzikale educatie, waardoor je wordt aangemoedigd om je artistieke grenzen te verleggen en je eigen unieke stem te vinden in het spectrum van de latin gitaarmuziek.


"Cubaanse en Braziliaanse gitaar bij Codarts: het complete pakket van groovende ritmes, prachtige harmonieën en warme melodieën."

Marijn van der Linden, docent Latin gitaar