Latin Blaasinstrumenten

Studeer Latin Blaasinstrumenten bij Codarts en ontdek de unieke wereld van Afro-Cubaanse en Afro-Braziliaanse muziek. Onze samenwerking met gerenommeerde docenten en onze andere muziekafdelingen, zoals Jazz en Pop, biedt je een brede culturele en muzikale ervaring. 
 
Waarom Latin Blaasinstrumenten studeren bij Codarts? 
Codarts is wereldwijd het enige conservatorium dat de mogelijkheid biedt om latin blaasinstrumenten als hoofdvak te bestuderen. Studenten die zich willen specialiseren tot artiesten op mondiaal niveau worden aangetrokken door de hooggekwalificeerde docenten – allen actieve professionals in de (internationale) muziekscene.  
 
Dit hoofdvak richt zich specifiek op blaasinstrumenten in Afro-Cubaanse en Afro-Braziliaanse muziek, waarbij trompet, trombone, saxofoon, klarinet en fluit centraal staan. Deze instrumenten spelen een prominente rol in de Latijns-Amerikaanse muziek, waardoor een diepgaande studie binnen deze context mogelijk is. Bij Codarts heb je de vrijheid om ook andere instrumenten te verkennen, maar om inzicht te krijgen in de latin ritmes is percussie sowieso een vast onderdeel van het curriculum. 
 
De nauwe banden met de Jazz- en Popafdelingen in hetzelfde gebouw zorgen voor een stimulerende leeromgeving waarin kruisbestuiving tussen verschillende genres en stijlen wordt aangemoedigd. Dit biedt een onschatbare ervaring voor elke aspirant-musicus en een groot netwerk van nuttige contacten.  
 
Programma  
Codarts leidt studenten op tot wereldwijze en veelzijdige artiesten. Dat bereiken we met een op maat gemaakt curriculum dat bestaat uit drie essentiële elementen. Allereerst is er de focus op de daadwerkelijke muzikale inhoud, waar je leert, studeert en begrijpt hoe je latin muziek kan spelen op je blaasinstrument. Ten tweede is er het artistieke aspect, waar je de waarde van muziek begrijpt, evenals het doel van kunst en hoe het concept van kunst en dit specifieke muziekgenre op elkaar inwerken. Ten derde behandelen we het ondernemersaspect van de muziekbusiness. Leer hoe de muziekindustrie werkt, wat er van je wordt verwacht als musicus, hoe je jezelf kunt presenteren en hoe je jouw niche kunt vinden in de (internationale) artiestenwereld 
 
Als onderdeel van het curriculum bestudeer je enkele van de meest gerenommeerde Afro-Cubaanse en Afro-Braziliaanse blazers. De verbinding met het oorspronkelijke land en cultuur waar de muziek vandaan komt is uiteraard essentieel. En hoewel we de originele context van Brazilië of Cuba niet kunnen repliceren, biedt Codarts  
 
We zijn er trots op dat onze alumni hun plek hebben gevonden in de muziekindustrie, door mee te spelen op wereldtournees met grotere bands of op te treden op nationale en internationale festivals. Sommige verbreden hun horizon door hun latinblazersvaardigheden te combineren met andere muziekstijlen, zoals jazz. 
 
Rotterdam, met zijn internationale karakter, fungeert als een vruchtbare omgeving voor wereldmuziek, terwijl Nederland als geheel rijk is aan kansen in dit genre, net als buurlanden België en Duitsland. 
 
Masterclasses 
Een integraal onderdeel van de vakgroep Latin Blaasinstrumenten bij Codarts zijn de inspirerende masterclasses, waar we streven naar niets minder dan de beste blaasartiesten uit de Afro-Cubaanse en Afro-Braziliaanse muziekscene. Hiermee verrijken we niet alleen de ervaring van studenten maar stimuleren we ook de leercurve. Ontmoetingen met legendarische figuren, zoals Dave Valentin, Diego Cortez, Arturo Sandoval en Amik Guerra, geven je immers een boost van inspiratie en inzicht! 

"Als hoofdvakdocent latin blaasinstrumenten laat ik me inspireren door Pythagoras, de man aan wie wordt toegeschreven dat hij de basis van de muziek in Europa heeft gedefinieerd zoals we die al meer dan 2.000 jaar kennen: "Het hoogste doel van muziek is om iemands ziel te verbinden met hun Goddelijke Natuur, niet entertainment." 

Alex Simu, hoofdvakdocent Latin Blaasinstrumenten