Harp

Harp studeren bij Codarts in wereldstad Rotterdam betekent dat je onderdeel wordt van een interdisciplinair geheel van creatieve professionals in de podiumkunsten. Je vindt daarin je weg door muzikale samenwerkingen aan te gaan en inspiratie op te doen tijdens workshops. Niet alleen studeer je binnen ons klassieke spectrum, maar ook met musici van Wereldmuziek en Jazz. Je bent nadrukkelijk uitgenodigd cross-overs aan te gaan met een van de andere disciplines van Codarts, bijvoorbeeld Dans. Ook behoort een Master Muziektherapie bij Codarts tot de mogelijkheden.
 

Waarom Harp studeren bij Codarts?

Nederland is een bijzonder harpland. We kennen een grote traditie. Denk aan Rosa Spier die als een soort troubadour met haar harp rondreisde, en aan haar student Phia Berghout. De presentie in hun spel en de toon zijn kenmerkend. De jonge generatie harpisten heeft in navolging van hen, een eigenzinnig geluid.

Bij Codarts staat die eigenzinnigheid in het makersproces voorop, en de verbindingen met andere disciplines. Daarin zijn wij anders dan andere conservatoria die over het algemeen hun focus meer hebben op het excelleren in je virtuositeit. Bij ons leer je uiteraard van hooggekwalificeerde docenten (Gwyneth Wentink en Lenie de Meij) de finesses van het harpspelen, en we zoeken graag inspiratie bij vernieuwende toepassingen van het harpspel.

We leiden je op tot professioneel artiest in een orkest en kijken naar hoe je een persoonlijk geluid in je spel kan brengen. Zo nodigen we bijvoorbeeld Andrea Voets uit voor een workshop tijdens projectweken. Zij leert je over storytelling met haar veelgeprezen ‘musical journalism’ – de harp is bij uitstek een verhalenverteller. Haar workshops zijn maatwerk, afgestemd op de studenten. Van harpspeler Remy van Kesteren leer je in een workshop over de combinatie met elektronica.

Bij Codarts bestaat de mogelijkheid om je muzikale talent te combineren met je behoefte aan academische kennis. In RASL, Rotterdam Arts & Sciences Lab komen kunst en wetenschap samen in een vijfjarige dubbele bachelor.

Wij als vakgroep hebben een mooie collectie harpen voor je ter beschikking. En niet te vergeten, de harpenwinkel Camac zit om de hoek.

 

Programma

Een grove schets van het curriculum: wekelijks heb je hoofdvakles en orkestspel. Daarnaast zijn er interdisciplinaire vakken en neem je deel aan orkestprojecten waarbij je meespeelt in ensembles. Je studeert kamermuziek en krijgt theoretische vakken zoals analyse en solfège.
 

Docenten

  • Gwyneth Wentink - Vakgroepvertegenwoordiger, hoofdvakdocent harp
  • Lenie de Meij - Hoofdvakdocent harp

 

 

Toelatingseisen

Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Harp vind je hier.
 


Contact

Geïnteresseerd? Mail je vragen naar harp@codarts.nl.