Toelatingseisen basgitaar

Over het algemeen moet je basisaffiniteit te hebben met de meest voorkomende muziekstijlen voor basgitaar, die een element van improvisatie bevatten. Dit kunnen oudere jazzgerelateerde stijlen zijn zoals swing en het American Songbook, maar dit is niet vereist.

Veel improvisatiestijlen in moderne muziek gebaseerd op groove kunnen geschikt zijn voor je toelatingsexamen. Denk aan de meer specifieke eisen bij het kiezen van jouw repertoire en arrangementen. Informeer gerust als je specifieke vragen hebt over het repertoire dat je op je examenrepertoire zou willen spelen; minimaal drie voorbereide stukken, thema's en improvisaties (met variaties in toonsoort en tempo, majeur en mineur)


Meer specifieke eisen:

  • Een basisniveau van techniek. Dit vereist niet persé bepaalde oefeningen, maar we zouden graag basiskennis willen zien van hoe je de bas moet spelen, basisvingerzettingen en hoe je een goed geluid op je instrument kunt makenEeen algemeen begrip van basisakkoorden (zoals drieklanken en septiemakkoorden) en van basisharmonische concepten (zoals harmonische functies en cadensen). Dit betekent in staat zijn om akkoorden in een baspartij te verbinden, evenals wat basissolo's.
  • Een basisniveau van tempo, timing en het vermogen om met een drummer te spelen.
  • Een algemeen begrip van muzikale expressie-elementen (zoals articulatie, dynamiek, frasering, timbre enz.).
  • Een basisniveau van solfège. Dit betekent dat je intervallen, akkoorden en muziekfragmenten kunt horen en reproduceren. Je zou in staat moeten zijn om naar een eenvoudige melodie van 5 noten te luisteren, het zingend te herhalen en het dan, zonder te 'zoeken' naar de noten, op je bas te spelen.
  • Een basisniveau voor het lezen van muziek in bassleutel en enkele basisharmonische progressies.


Al deze vaardigheden toetsen we, indien nodig, aan de hand van kleine tests. Kies repertoire waar jij je prettig bij voelt en dat jou op je best laat zien.