Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Oud-studenten Codarts treden op tijdens Sacred Songs Rotterdam

Op zaterdag 30 september presenteert de organisatie Culture Connection een gloednieuw Sacred Songs-concert in de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven te Rotterdam. Een concertuitvoering waarin spiritualiteit, muziek en poëzie samenkomen. Op het podium staan die avond maar liefst 4 oud-studenten van Codarts: Khorshid Dadbeh, Madhu Singh, Cicci Isenia en Emine Tokail.

Oud-studenten Codarts treden op tijdens Sacred Songs Rotterdam

Zij brengen, onder begeleiding van Monica Akihary, winnaar van de Boy Edgarprijs 2023, repertoire uit hun eigen cultuur en traditie rondom het thema ‘Vrijheid en Vrede’. Maar wie zijn deze jonge artiesten en wat doen ze tegenwoordig? Codarts sprak met zangeressen Khorshid Dadbeh en Cici Isenia

Alumni
Khorshid Dadbeh kwam vijf jaar geleden naar Nederland vanuit Teheran, Iran, om de instrumenten Tar, Tanbour en Setar te studeren aan Codarts. Na het behalen van haar bachelordiploma, ging ze door voor haar masterdiploma in Performing Music. Cici Isenia kwam vanuit Curacao naar Nederland om te studeren op Codarts. Cici volgde de opleiding Docent Muziek: “een hele brede opleiding waardoor ik op vele plekken inzetbaar ben.”

Maar wat heeft de opleiding ze uiteindelijk gebracht? Voor Khorshid was Codarts een speciale plek. Het gaf haar de mogelijkheid nieuwe methodes te leren om muziek te creëren en te analyseren. En bovenal om Modal te studeren, een genre dat vooral bekend is in landen als Iran, Turkije en Armenië. Ze vult aan: “aan de andere kant heeft de ontmoeting en het spelen met musici uit verschillende landen en culturen, in de vriendelijke omgeving van Codarts, mijn begrip van artistieke en professionele vaardigheden en relaties verbeterd.” Cici geeft aan op de opleiding in aanraking te zijn gekomen met verschillende muziekgenre’s. “Hierdoor ben ik als professional flexibel en creatief geworden.”

"Muziek is een reis zonder einde die oefening en studie vereist en ik probeer mijn muziek te ontwikkelen door te reizen en te spelen in Iran en andere landen."- Khorshid Dadbeh

Werkveld
Nadat ze zijn afgestudeerd, kwamen zij terecht in het werkveld. Zowel Cici als Khorshid zijn vooral zang-en muzieklessen gaan geven. Naast het lesgeven vormt Khorshid samen met haar broer het Jansouz Collective, speelt ze concerten in duo Hamraaz en is er een album op komst. Cici geeft les op twee basisscholen en geeft individuele lessen op De Zangschool in Dordrecht. Daarnaast treedt ze op als artiest, schrijft ze liedjes en is ze achtergrond zangeres voor verschillende Nederlandse artiesten. Ontwikkeling staat bij hen beide op de eerste plaats. “Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen, daarom blijf ik cursussen en workshops volgen op het gebied van zangtechniek en onderwijs, maar ook als het gaat om ondernemerschap” aldus Cici. Khorshid ziet muziek “als een reis zonder einde, die oefening en studie vereist en ik probeer mijn muziek te ontwikkelen door te reizen en te spelen in Iran en andere landen."

Sacred Songs
Op de vraag wat Sacred Songs voor de alumni betekent, geeft Cici aan dat ze het samenbrengen van verschillende culturen en religies zo bijzonder vind. Ze voegt daar aan toe: “Ik geloof dat wij meer begrip en liefde voor elkaar ervaren wanneer wij deelnemen aan elkaars cultuur. Hoe ontzettend tof is het dat ik hier een steentje aan bij mag dragen?”

Voor Khorshid is vooral het thema van vrijheid betekenisvol. Ze benadrukt dat ze het belangrijk vindt om haar gevoelens via muziek te kunnen uiten voor de mensen in Iran, vanwege de huidige situatie in het land.

Samenwerking Codarts
De Rotterdamse editie van Sacred Songs komt tot stand in samenwerking met o.a. Codarts. Volgens supervisor Jan Kuhr van de Codarts Wereldmuziek afdeling, staat de samenwerking voor een inclusieve kijk op verschillende wereldwijde muziekgenres op lokaal niveau. Het voor Codarts een manier om artiesten te inspireren, te verbinden en te ondersteunen. Het biedt opkomende artiesten een springplank om de volgende stappen te kunnen zetten van het conservatorium naar een professionele carrière.

Partners
Sacred Songs komt tot stand in samenwerking met Rotterdamse partners als Codarts, Grounds Pelgrimvaderskerk, Desiyup, Open Rotterdam en wijkpartners uit Delfshaven. Met dank aan Pilgrim Harbour, gemeente Rotterdam, st. van Leeuwen-Lignac, DeltaportDonatiefonds.

Praktische informatie
Locatie: Pelgrimvaderskerk Delfhaven, Aelbrechtskolk 20, 3024 RE Rotterdam
Datum: Zaterdag 30 september
Tijd: 16.30 uur
Tickets: Sacred Songs Rotterdam Tickets (stager.co)

Meer info
www.culture-connection.org
www.culture-connection.org/category/sacred-songs/