Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Optimal Performance Programme gestart

Vrijdag 4 februari 2022 zijn de eerstejaars bachelorstudenten van onze afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek gestart met de module Optimal Performance Programme (OPP).

Optimal Performance Programme gestart

Het doel van het OPP is de studenten meer bewust te maken van mentale en fysieke aspecten die belangrijk zijn bij het maken van muziek en het leveren van topprestaties. De theorie- en praktijklessen zijn gericht op het faciliteren van een duurzame en succesvolle carrière; ze reiken de studenten essentiële kennis, vaardigheden en competenties aan op het gebied van geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Lezingen en workshops die deel uitmaken van het OPP: gehoor en bescherming, fitness voor muzikanten, prestatiebewustzijn, blessurepreventie, mentale vaardigheden, keuzes maken, Alexandertechniek en pilates.

Het programma begon met een kick-off sessie door Wessel Coppes en Connie de Jongh, gevolgd door een interview en paneldiscussie met Frans van Geest, Nina Sampermans en Agnes Gosling. Er werd hen gevraagd wat voor soort worstelingen – zowel mentaal als fysiek – zij hebben meegemaakt tijdens hun carrière en hoe ze daarmee zijn omgegaan.

Met de afdelingen Jazz, Pop en Wereldmuziek is Codarts het eerste conservatorium in Nederland met zo’n gestructureerd en geïntegreerd programma gericht op gezondheid in het curriculum.

Noah Noordzee, student en OPP-deelnemer in 2020-2021: “Vorig jaar heb ik meegedaan aan het OPP, en ik heb genoten! Artiest worden is veel meer dan alleen zingen of spelen. Of je het nu leuk vindt of niet, je krijgt te maken met uitdagingen als stress, prestatiedruk of lichamelijke blessures. Dit programma leert je omgaan met dit soort problemen. Wie wil daar nou niet meer over leren?

Tijdens de kick-offweek van Codarts hoorde ik van het bestaan ​​van het Performing Arts Health Centre en dat dit team van professionals er is voor alle studenten die bij Codarts studeren. Ik dacht: ‘Wauw, dit is zo gaaf!’ Ze hebben mij geholpen om te herstellen van corona.

Als het aan mij lag, zou het OPP twee semesters kunnen duren in plaats van één. Ik raad iedere student aan om met een open mind aan het programma te beginnen. Zie het als een toolkit om langdurig gebruik van te maken. Het bevat elementen die jou als artiest helpen. Doe er je voordeel mee! Mijn favoriete lessen waren Alexandertechniek en de workshop So You Think You Can Cook!”