Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Inspirerende 7e editie Codarts Research Festival

Op 10 maart 2023 vond de 7e editie van het Codarts Research Festival plaats. Het evenement, dat bezocht werd door ongeveer 200 deelnemers, demonstreerde op inspirerende wijze hoe de verschillende Codarts-disciplines (artistiek) onderzoek in praktijk brengen.

Inspirerende 7e editie Codarts Research Festival

Er waren presentaties van onder meer Micha Hamel (voormalig Codarts-lector), Rachel Beckles Willson (nieuwe Codarts-lector Intercultural Performing Arts). Choreograaf en onderzoeker Stephen Shropshire was de externe gast; hij gaf een lezing over zijn meest recente werk 'How to jump'.

Het Codarts Research Festival wil studenten en docenten aanmoedigen om te ontdekken welke waarde artistiek onderzoek voor hen kan hebben. Het gesprek over artistiek onderzoek binnen de Codarts community stimuleert de kritische reflectie en kan helpen bij de ontwikkeling van innovatieve projecten. Dat is de reden dat er dit jaar voor het eerst na elke presentatie Q&A sessies waren toegevoegd. Ook was er een rondetafelgesprek met een panel bestaande uit Federico Mosquera (Master of Music Research coach), Mika Schnapper (Circus Arts alumna), Marianthie Makropoulou (Bachelor of Music alumna), Rosemarie Samaritter (Codarts associate lector Arts Therapies), Liesbeth Noordegraaf (Codarts-lector Transdisciplinary Education Innovation) en Rachel Beckles Willson (Codarts-lector Intercultural Performing Arts). Onderwerpen als de sociale impact van de kunsten en het belang van artistiek onderzoek om als kunstenaar een eigen stem te vinden (een boeiend maar niet altijd eenvoudig proces) werden hier besproken en bevraagd. Tenslotte presenteerden 7 geselecteerde studenten van de opleidingen Klassieke Muziek, Jazz, Pop, Circus, Dans en Arts Therapies hun Research Fund onderzoeksprojecten aan het publiek, waarbij ze een prijs van 250 euro ontvingen. Het Research Festival werd dit jaar opnieuw gepresenteerd door Janine Stubbe, hoofd Codarts Research.

Aan het eind van de dag werden in de kantine van Codarts drankjes en hapjes geserveerd, zodat het publiek en de presentatoren de gelegenheid hadden om het gesprek over onderzoek voort te zetten. 

Volgend jaar vindt het Codarts Research Festival plaats op 8 maart 2024.

- Codarts Research, april 2023

Foto's: De Schaapjesfabriek