Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Dirigent Lorenzo Viotti opent innovatief Codarts Performance Lab

Codarts heeft een waardevolle nieuwe trainingsmogelijkheid gecreëerd voor haar studenten om te werken aan optredens die spanning met zich meebrengen. Het ‘Codarts Performance Lab’ is een innovatief simulatielab dat met behulp van beeld en geluid een optreden op het podium simuleert.

Dirigent Lorenzo Viotti opent innovatief Codarts Performance Lab

In het lab kunnen stressvolle optredens, audities of presentaties worden geoefend in een veilige, maar realistische omgeving. Naast studenten kunnen ook geïnteresseerden van buiten Codarts, zoals orkestleden of mensen die willen leren beter te spreken in het openbaar, gebruikmaken van het lab.

Het lab werd op woensdag 1 november door Lorenzo Viotti, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest feestelijk geopend. Het Performance Lab is een initiatief van het lectoraat Performing Arts Medicine en het studentensupportprogramma Student Life van Codarts, gericht op het structureel onderzoeken en optimaliseren van de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars, studenten, sporters en patiënten.


Presteren onder druk
De spanningen en uitdagingen die komen kijken bij het leveren van topprestaties zijn chef-dirigent Lorenzo Viotti niet vreemd. Hij geeft aan: ‘Het is zeer belangrijk dat er tijdens de opleiding al aandacht is voor de mentale en fysieke gezondheid van performers. Het is bijzonder dat Codarts dit door middel van onderzoek, het Student Life programma en nu het realiseren van een Performance Lab zo fundamenteel onderdeel maakt van het onderwijs.’

Na de opening van het Performance Lab gaf Lorenzo Viotti in de Rotterdamse Kunsthal aan een groep van 200 Codarts-studenten en -docenten een exclusieve, interactieve masterclass waarin hij zijn eigen ervaringen deelde met het thema presteren onder druk. Hij vertelde er onder meer over hoe belangrijk het voor hem is om – soms tegen de verwachtingen van anderen in – tijd voor zichzelf te maken, even los van de muziek, om zo het vuur voor zijn vak brandend te houden.


Codarts Student Life
De masterclass werd georganiseerd ter ere van het 10-jarig bestaan van Codarts Student Life. 
Het Student Life-programma hanteert een 'Team Around the Artist' (TATA)-aanpak, wat betekent dat de student altijd centraal staat en wordt ondersteund door het team van het Performing Arts Health Centre (PAHC), dat bestaat uit health professionals met een achtergrond in de podiumkunsten of topsport. Fysiotherapeuten, studentenpsychologen, een logopedist, een diëtist, een performance coach en een gehoorbeschermingsspecialist maken allemaal deel uit van de PAHC. Het PAHC werkt nauw samen met docenten Pilates, Yoga en Alexandertechniek. Daarnaast worden studenten ondersteund door studiecoaches, een studentendecaan en het International Office.

Dansstudenten van Codarts hebben 6 keer minder blessures dan studenten van soortgelijke internationale opleidingen. Bij de start van het lectoraat voerden fysieke en mentale gezondheidsproblemen de lijst aan van meest genoemde redenen voor het stoppen met een Codarts-opleiding. Inmiddels staan deze redenen niet meer in de top 3.

In 2022 won het team van Student Life een Hogeronderwijspremie ter waarde van 500.000 euro voor het verder ontwikkelen van het programma. De masterclass met Lorenzo Viotti is daar een onderdeel van.