Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

Deltapremie van €500.000 voor lectoraat Janine Stubbe

Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine van Codarts Rotterdam, is een van de twee winnaars van de derde editie van de Deltapremie, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden.

Deltapremie van €500.000 voor lectoraat Janine Stubbe

Foto: Studio Sven

Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine van Codarts Rotterdam, is een van de twee winnaars van de derde editie van de Deltapremie, de toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Bij de prijs hoort een premie van 500.000 euro voor haar grensverleggende onderzoek naar de fysieke en mentale gezondheid van onder meer podiumkunstenaars.

Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad van Hogeschool van Amsterdam, is de andere winnaar van de Deltapremie 2023.

 

Mooie woorden van demissionair minister Robbert Dijkgraaf
Demissionair minister van OCW Robbert Dijkgraaf feliciteerde de winnaars. Dijkgraaf: “Het fysieke en mentale welzijn van jonge mensen en het stimuleren van klimaatvriendelijke keuzes in het dagelijks leven zijn niet alleen twee onderwerpen die relevant zijn voor de maatschappelijke uitdagingen die op ons afkomen, maar liggen mij persoonlijk ook nog eens zeer na aan het hart. Echt mooie voorbeelden van praktijkgericht onderzoek die over grenzen van het vakgebied kijken en waarmee we samen verder komen.” De premie, een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen, is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving. Deltapremiewinnaars laten bij uitstek zien waar praktijk en onderzoek op een innovatieve en impactvolle manier samenkomen. Met resultaten die doorwerken in de maatschappij.

 

Prestaties verbeteren en blessures voorkomen bij onder meer podiumkunstenaars en sporters
Janine Stubbe is een echte ambassadeur voor het praktijkgericht onderzoek, aldus de selectiecommissie. Stubbe heeft een landelijke onderzoeks- en kennisinfrastructuur voor de podiumgeneeskunde opgezet en staat hiermee aan de basis van een nieuw vakgebied. Haar onderzoek richt zich op het terrein van de fysieke en mentale gezondheid van studenten, dansers, musici, circusartiesten en sporters om zo gezondheidsklachten te voorkomen en prestaties te verbeteren. Ruim 2.000 podiumkunstenaars gebruiken haar gezondheidsmonitor, één van de resultaten van haar onderzoek. Met deze monitor krijgen podiumkunstorganisaties inzicht in de omvang, aard en risicofactoren van blessures en mentale klachten.

Stubbes impact is ondanks haar zeer specifieke onderzoeksgebied enorm, omdat ze verbinding zoekt met andere sectoren. Zo ontwikkelde ze een applicatie om het welzijn van mbo- en hbo- studenten te monitoren en leverde ze een innovatief elektronisch patiëntendossier op voor fysiotherapeuten.
Stubbe: “Het winnen van de Deltapremie bevestigt dat wij uitblinken in het begeleiden van uitblinkers in dans, muziek, circus en sport. Met deze prijs kan Codarts haar internationale koppositie op het gebied van blessurepreventie, presteren onder druk en studentenwelzijn behouden en zelfs verder uitbreiden.”

 

Onafhankelijke selectiecommissie

Een onafhankelijke selectiecommissie selecteerde beide winnaars. Deze commissie bestond uit zes experts onder leiding van Eppo Bruins, Voorzitter Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI).