Codarts Rotterdamhttps://www.codarts.nl/typo3conf/ext/codarts_sitepackage/Resources/Public/Images/logo_Codarts.svg

RASL-minor winnaar van Nederlandse Hogeronderwijspremie

Met trots kondigen we aan dat de RASL-minor ‘Re-imagining Tomorrow through Arts and Sciences’ de Nederlandse Hogeronderwijspremie heeft gewonnen (van maar liefst € 500.000 euro).

RASL-minor winnaar van Nederlandse Hogeronderwijspremie

Op 1 maart 2021 werd de eerste Nederlandse Hogeronderwijspremie uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid Van Engelshoven, als onderdeel van het jaarlijkse ComeniusFestival.


De beoordelingscommissie uitte bewondering voor ‘het ambitieniveau van het onderwijsteam’ en noemde de schaal waarop de RASL-minor opereert ‘uniek in de context van het Nederlandse hoger onderwijs’.

Wilma Franchimon – collegevoorzitter van Codarts Rotterdam:
Deze prijs is een geweldige erkenning. Codarts ziet studenten als zelfbewuste ontwerpers van hun eigen toekomst. Mede vanuit die gedachte is vijf jaar geleden het initiatief voor RASL ontstaan. Ik ben ongelooflijk trots op de samenwerking in deze dual degree met de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam/Willem de Kooning Academie. Complimenten ook voor het team dat RASL heeft gebracht waar het nu is: in ontwikkeling naar nieuwe transdisciplinaire bachelor- en masterprogramma’s. Deze Hoger Onderwijspremie maakt dat mede mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat we via RASL nieuwe manieren blijven vinden om samen te werken en bruggen te bouwen tussen disciplines.”

Re-imagining Tomorrow through Arts and Sciences
RASL, het Rotterdam Arts and Sciences Lab, is het samenwerkingsverband van Codarts Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Willem de Kooning Academie (WdKA) Hogeschool Rotterdam waarin gemeenschappelijk grensoverschrijdend onderwijs en onderzoek plaatsvindt.Het Rotterdam Arts and Sciences Lab (RASL) streeft naar een gelijkwaardige kruisbestuiving tussen kunsten en wetenschap om maatschappelijke problemen te adresseren en te herdefiniëren.

De RASL-minor ‘Re-imagining Tomorrow through Arts and Sciences’ is een innovatief onderwijsprogramma waarin studenten in een transdisciplinaire samenwerking een zelfgekozen maatschappelijk probleem herdefiniëren. De teams in de minor worden gevormd door studenten van Codarts, EUR, WdKA en andere universiteiten.

De commissie van de Hoger Onderwijspremie roemde ‘de intensieve én inspirerende samenwerking tussen de instellingen’ en in het bijzonder het ‘zeer hechte en betrokken onderwijsteam – waarbij de verschillende achtergronden tot een verrijking van het team leiden’.

Premie voor ontwikkeling nieuw bachelor- en masterprogramma
De minor is illustratief voor de wijze waarop RASL nu en in de toekomst wil werken, en ging van start in september 2019. De royale som van 500.000 euro zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe Bachelor- en Masterprogramma’s, uitgaande van de principes waar ook de RASL-minor op gebaseerd is. Daarnaast zal RASL de minor blijven ontwikkelen als experimenteerruimte, waar nieuwe vormen van onderwijs getest en ontwikkeld worden. Het investeren in jonge leraar-onderzoekers is hierin onmisbaar.

De beoordelingscommissie heeft daarom ook bewondering voor ‘het ambitieniveau van het onderwijsteam om het initiatief uit te bouwen naar een volwaardige bachelor- en masteropleiding’.

De Nederlandse Hogeronderwijspremie
De nieuwe Nederlandse Hogeronderwijspremie is in het leven geroepen om de hoge kwaliteit van het onderwijs op universiteiten en hogescholen te onderschrijven en als waardering voor docententeams die een topprestatie leveren. Minister Van Engelshoven: “Al 25 jaar reiken we in Nederland de Spinozapremie uit, waarmee we toponderzoekers op het schild hijsen. Voor docenten en docententeams ontbrak zo’n premie, en daarmee ook een vorm van waardering voor hun voortreffelijke werk. Deze premie moet daar verandering in brengen.”

Deelname aan RASL programma’s?
De volgende RASL-minor gaat van start in september 2021 en accepteert studenten van de meeste universiteiten en academies in Nederland. Maar er zijn ook andere manieren om betrokken te raken bij RASL’s onderwijs. Momenteel staan er twee oproepen open:

RASL Summer School 2021
Het Rotterdam Arts & Sciences Lab organiseert een RASL Summer School van 9 tot 18 juli 2021. Het doel van de Summer School is om het transdisciplinaire onderwijs binnen (en voorbij) de kunst en wetenschap verder te innoveren. Wil jij je graag op creatieve en wetenschappelijke wijze verdiepen in een urgent maatschappelijk probleem? Meld je dan aan voor de Summer School (zie details hieronder).

RASL Studenten Workshop ’Transactions’ 2021
Deze workshop vindt plaats op 25 en 26 maart en heeft als doel om te denken (en maken) aan de hand van een proces van transdisciplinaire ‘transacties’. Het kerndoel van de workshop is simpel: het produceren en delen van verschillende methoden die kunnen bijdragen aan het verbeteren van samenwerkingen met als ambitie om disciplinaire grenzen te overschrijden. De deadline voor de aanmelding voor deze workshop is 8 maart.

Voor meer informatie en het aanmelden voor deze twee evenementen, kun je terecht bij events@rasl.nu. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Vermeld hierbij in de titel van je e-mail ‘RASL Summer School 2021’ of ‘RASL Transactions workshop 2021’.

Meer informatie
Meer informatie over RASL en de minor ‘Re-imagining Tomorrow through Arts and Sciences’ vind je op rasl.nu waar ook een video te zien is over hoe studenten de minor hebben ervaren. Of volg onze social-mediakanalen, waar tevens een serie videoportretten van RASL minor studenten bekeken kan worden:

RASL LinkedIn
RASL Instagram
RASL Facebook
RASL Twitter