Introductie

Als musicus wil jij het hoogst mogelijke niveau bereiken. Het liefst binnen een inspirerende, internationale omgeving waarin je jezelf kunt zijn. Bij Codarts vind je wat je zoekt.

Codarts Symphony Orchestra: Firebird Ballet Suite (1945) van Igor Stravinsky – behind the scenes (10 februari 2021):

Onze gerenommeerde docenten trainen je naar het gewenste topniveau. En ze stimuleren je om je eigen weg te gaan. Daarbij heb je volop mogelijkheden voor ontmoetingen met andere Codarts-afdelingen: van pop tot jazz, van dans tot circus. Elk jaar doe je podiumervaring op.

Om de stap te zetten naar het werkveld, kunnen studenten Klassieke Muziek voor een stageplek auditie doen bij meerdere Rotterdamse partners van Codarts. Daartoe behoren het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Sinfonia Rotterdam en het Doelen Ensemble – stuk voor stuk gerenommeerde gezelschappen, waar studenten hun eerste professionele ervaring kunnen opdoen.

Je ontwikkelt jezelf bij ons tot ‘performer-plus’: je weet niet alleen een ijzersterke uitvoering neer te zetten, maar kunt ook kennis overdragen, onderzoeken en ondernemen.

Onze hoofdvakken zijn klassieke zang, fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, tuba, slagwerk, viool, altviool, cello, contrabas, harp, piano, orgel (inclusief kerkmuziek), compositie en directie (orkestdirectie, blaasorkestdirectie, koordirectie).

Lees meer

Jaar 1 - 2

Jaar 1 is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de volgende onderdelen.

 • Hoofdvak: hier ontwikkel je de technische en artistieke vaardigheden.
 • Projecten: je bent onderdeel van een ensemble, orkest of koor, waar mogelijk in samenwerking met andere afdelingen.
 • Theorie: hier gaat het over vakken als (praktische) harmonie, analyse, contrapunt en muziekgeschiedenis. Dit alles leer je om beter te begrijpen wat je speelt of zingt.

In jaar 2 verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden zowel op theoretisch als praktisch gebied.

 • Je krijgt veel hoofdvaklessen, aangevuld met de theorie-, analyse- en geschiedenislessen uit jaar 1.
 • Je maakt kennis met overeenkomsten en verschillen tussen verschillende muzikale tradities binnen het vak muziek wereldwijd.
 • Optreden: je neemt deel aan de open podia binnen Codarts en presenteert jezelf als uitvoerend musicus.

Jaar 3 - 4

In jaar 3 krijg je de kans om je eigen keuzes te maken. Jouw eigenheid als musicus wordt steeds belangrijker.

 • Je gaat door met de theorie-, analyse- en geschiedenisvakken uit jaar 1 en 2.
 • Je maakt een keuze uit het aanbod van minors (o.a. home-recording, directie en ondernemerschap).
 • Je werkt toe naar een historically informed performance. Je onderzoekt en ervaart hoe composities in hun tijd werden uitgevoerd: een must voor elke uitvoerend musicus.
 • Je krijgt een introductie op lesgeven: je leert jouw kennis over te dragen aan uiteenlopende doelgroepen.

In je afstudeerjaar laat je zien dat je je hebt ontwikkeld tot een technisch hooggekwalificeerde en eigenzinnige performer. Enkele belangrijke onderdelen zijn:

 • Je lecture recital. Je presenteert een muziekstuk dat je geanalyseerd en ingestudeerd hebt. Hiermee laat je zien dat je composities weet te doorgronden. Ook toon je je presentatievaardigheden en eigenheid als musicus.
 • Een ander belangrijk onderdeel in het vierde jaar is de scriptie.
 • Ook in dit jaar kies je uit het minoraanbod wat het best bij je past.
 • In mei of juni presenteer je jezelf als uitvoerend musicus met een final recital. Je speelt 1 uur voor publiek en jury. Je laat verschillende speelstijlen (of zangstijlen) horen; zowel solo als in een ensemble.

Dual Degree

Heb jij een muzikaal talent, maar heb je ook sterke behoefte aan academische kennis? Dan kun je nu in de metropool Rotterdam kunst en wetenschap combineren. Codarts en de partners van het Rotterdam Arts & Sciences Lab bieden je de mogelijkheid om theorie en praktijk te combineren in een vijfjarige Dubbele Bachelor.

Voor meer informatie, klik hier.

Carrièreperspectief

De afdeling Klassieke Muziek leidt musici op die gedegen vakmanschap combineren met een open, avontuurlijke en ondernemende houding. Onze afgestudeerden zijn actief in de brede  muziekpraktijk van o.a. symfonie orkest tot musicalbegeleiding en van opera tot blaasorkest. Velen van hen combineren hun werk als musicus met dat van muziekdocent, in een eigen muziekpraktijk of aan een muziekschool. Anderen zetten hun studie voort in de Master of Music of de Bachelor of Music in Education.

Marleen A-tjak, (afstudeerjaar 2013),
nu tweedejaarsstudent master Muziek (altviool)
‘Als masterstudent ben ik vooral met research bezig. Die verdieping verbreedt je kijk op het vak. (…) Na Codarts hoop ik een plaats te krijgen in een orkest. Het samenspelen en met anderen iets moois neerzetten is voor mij het allerleukste.’

Minder
Classical_Music_Strings_Cello_Codarts_Rotterdam_Doelen Classical_Music_Strings_Cello_Codarts_Rotterdam_Doelen Classical_Music_Strings_Cello_Codarts_Rotterdam_Doelen

Toelating

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Klassieke Muziek dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

Classical_Music_Brass_Trombone_Trumpet_Codarts_Rotterdam Classical_Music_Brass_Trombone_Trumpet_Codarts_Rotterdam Classical_Music_Brass_Trombone_Trumpet_Codarts_Rotterdam

Praktische info

Bereid je goed voor op een studie bij Codarts. Zie meer informatie voor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

In 2018 besloot het kabinet het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten te halveren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

_MVO7010 _MVO7010 _MVO7010

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn.

Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding.
Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life.

We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers:
1. Fysieke screening
2. Educatie
3. Voorzieningen en faciliteiten
4. Onderzoek & ontwikkeling

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Klassieke Muziek

+31 10 217 10 58

classicalmusic@codarts.nl

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam