Introductie

Jij wil je vak leren in dé jazz-stad van Nederland. Je verdiepen in de rijke jazztraditie en volop improviseren. Niet alleen uitvoeren, maar ook creëren en produceren. En dat het liefst in een inspirerende, sfeervolle en internationale omgeving. Bij Codarts Jazz ontwikkel je je in vier jaar tot een vaktechnisch sterke en creatieve musicus. Je krijgt les van ervaren (gast)docenten, wordt ondersteund bij het vormgeven van je studieroute  en je leert door samenspel, componeren, arrangeren, ondernemen en onderzoeken je voor te bereiden om wat het professionele leven als musicus/maker van je gaat vragen.

Naast je reguliere lessen is er bij Codarts Jazz veel ruimte voor experiment. Het brede studieaanbod (Pop, Wereldmuziek, Klassieke Muziek, Muziektheater, Dans, Circus en Educatie) biedt eindeloos veel mogelijkheden tot cross-overs. Voor jou een kans om verschillende kunstvormen te onderzoeken en toe te passen in de praktijk.

Laat je naast de lessen en projecten inspireren door de levendige Rotterdamse jazz-scene. Denk alleen al aan het wereldberoemde North Sea Jazz Festival, het netwerkevent De Jazzdag en Festival Jazz International. Podiumervaring  opdoen kan dagelijks, tijdens de vele jamsessies in Dizzy, BIRD, Stadsbrasserie de Doelen of gewoon op ons eigen podium in het WMDC.

Onze hoofdvakken zijn: basgitaar, contrabas, drums, fluit, gitaar, piano, hammondorgel, saxofoon, trombone, trompet, compositie , zang en mondharmonica. Bespeel jij een instrument dat wij op dit moment niet aanbieden? Geef dit aan  via jazz@codarts.nl dan onderzoeken wij of het mogelijk is dit instrument aan te bieden als hoofdvak.

 

Lees meer

Jaar 1 - 2

Het eerste jaar is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de ontwikkeling van je technische vaardigheden.

 • Je volgt hoofdvakles, ritmische scholing, solfège, praktische solfège, piano/praktische harmonie, ensembleles, homerecording, ondernemerschap, muziekwereldwijd, geschiedenisles en werkt in een studioproject.
 • Je speelt in twee ensembles per week: een daarvan is vooral op samenspel gericht; het andere op maken (componeren/arrangeren).
 • Solfège is een belangrijk onderdeel dit jaar. Voor improvisatie is een goed gehoor essentieel.
 • Je ontwikkelt je veelzijdigheid tijdens de projecten waarin je samenwerkt met de andere muziek-, dans- en circusafdelingen.
 • Je verdiept je in opnametechnieken, doet repertoireonderzoek en brengt het geleerde meteen in de praktijk.
 • Je neemt deel aan de Health & Performance Day waar je meer leert over gezond musiceren. Zoals  workshops over Alexander techniek (bewegingsleer), gehoorbescherming en mentale vaardigheden.

In het tweede jaar verschuift het accent naar je zelfstandigheid als uitvoerend musicus. Er wordt meer van je gevraagd op het gebied van ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling.

 • Je volgt hoofdvakles, ritmische scholing, solfège, praktische solfège, piano/praktische harmonie, ensembleles, homerecording, ondernemerschap, muziekwereldwijd, geschiedenisles en werkt aan een studioproject.
 • Je leert reflecteren op je leerproces.
 • Je ontwikkelt je op het gebied van ondernemerschap door het maken van een business- en marketingplan. Daarnaast leer je meer over de praktische kant van het vak zoals het opzetten van een eigen bedrijf, etc.
 • Je leert meer over studiovaardigheden , sound- en microfoongebruik, opnameproces en mixen en masteren.
 • Je krijgt de mogelijkheid om op uitwisseling naar het buitenland te gaan en wordt hierbij begeleid door het International Office.
 • Daarnaast werk je in het tweede jaar samen met andere afdelingen tijdens de projectweek.

Jaar 3 - 4

In het derde jaar staat je individuele onderzoek als performer centraal. Je creëert in overleg met de docenten en coaches een eigen profiel – op basis van talent en toekomstperspectief.

 • Je volgt hoofdvakles, muziektheorieles, ensembleles, educatieles (bevoegdheid lesgeven op een muziekschool). Daarnaast bereid je je scriptie voor en neem je deel aan projecten.
 • Je ontwikkelt je profiel als musicus en leert daarop reflecteren.
 • Je kiest een keuzevak (minor) waarmee je je profiel kunt verdiepen of verbreden.
 • Je werkt in het derde jaar aan het Brand New Jazzfestival. Tijdens dit project werk je met een zelfgekozen formatie aan eigen repertoire.
 • Je werkt tijdens dit project met coaches en medestudenten die jouw klankbord zijn.
 • Programmeurs, bookers en andere mensen uit het werkveld zijn aanwezig tijdens het festival. Hét moment om te laten zien wat jij in huis hebt.
 • Je docenten hebben in het derde jaar een coachende rol. Jij hebt inmiddels een duidelijk doel en weet wat er nodig is om daar te komen. Je geeft steeds meer aan wat en hoe je wilt leren.
 • Je krijgt de mogelijkheid om op uitwisseling naar het buitenland te gaan en wordt hierbij begeleid door het International Office.
 • Aan het einde van het derde jaar maak je een voorstel voor je afstudeeronderzoek.

Aan het einde van je studie ben je een ervaren artiest, maker en ondernemer, die het vak van A tot Z kent. Het vierde jaar staat in het teken van je afstuderen.

 • Je afstudeerproject bestaat uit een theoretisch gedeelte (scriptie) en een praktijkgedeelte (eindexamenpresentatie).
 • Je onderzoekt een onderwerp dat in relatie staat tot jazz en schrijft een scriptie. Je laat zien dat je skills in huis hebt om goed onderzoek te doen en je visie op papier te zetten.
 • Je werkt nauw samen met coaches en externen aan je eindexamenpresentatie.
 • Over de eindpresentatie: je toont hiermee hoe je jezelf in de wereld zet als kunstenaar. Je kiest een vorm die bij jouw afstudeerrichting past (veel gekozen vorm: live-performance). Je regelt alles zelf: van het repertoire tot de zaal, van de aankleding tot de pr/marketing.
 • Je bent al volop bezig in de praktijk en hebt een mooi CV opgebouwd.
 • Je vult je roostervrije ruimte met vakken naar eigen keuze.

Dual Degree

Heb jij een muzikaal talent, maar heb je ook sterke behoefte aan academische kennis? Dan kun je nu in de metropool Rotterdam kunst en wetenschap combineren. Codarts en de partners van het Rotterdam Arts & Sciences Lab bieden je de mogelijkheid om theorie en praktijk te combineren in een vijfjarige Dubbele Bachelor.

Voor meer informatie, klik hier.

Carrièreperspectief

Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie al contacten waarvan je nog lang profiteert.

Jimmi Jo Hueting (afstudeerjaar 2015), Jo Goes Hunting
“Dat heb ik geleerd tijdens mijn jazzopleiding; live muziek mag leven, ademen en veranderlijk zijn. Het mag je overvallen en verrassen.” Klik hier voor het interview met Jimmie.

Minder
Music_Jazz_Codarts_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Codarts_Rotterdam

Toelating

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifieke toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor de opleiding Jazz van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

 

Music_Jazz_Codarts_Finale_Erasmus_Jazz_Prijs_Rotterdam_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Finale_Erasmus_Jazz_Prijs_Rotterdam_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Finale_Erasmus_Jazz_Prijs_Rotterdam_Codarts_Rotterdam

Praktische info

Bereid je goed voor op een studie bij Codarts. Zie meer informatie voor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

In 2018 besloot het kabinet het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten halveren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn.

Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding.
Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life.

We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers:
1. Fysieke screening
2. Educatie
3. Voorzieningen en faciliteiten
4. Onderzoek & ontwikkeling

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Jazz

+ 31 10 217 11 31

jazz@codarts.nl

Pieter de Hoochweg 125

3024 BG Rotterdam