Introductie

De danswereld roept om gedreven, nieuwsgierige en hooggekwalificeerde dansers en dansmakers. Om kunstenaars die hun artistieke persoonlijkheid willen verwezenlijken. Wij staan voor het opleiden van talenten tot hedendaagse dansers van topniveau.

Bij ons werk je samen in een team van geroemde docenten en choreografen. Zij zullen je aanmoedigen je eigen persoonlijkheid als danser te ontwikkelen. Vakmanschap, techniek, autonomie, creativiteit, eigenheid en artistieke zeggingskracht vormen bij Codarts de basis waar vanuit je jezelf doelen stelt, uitdagingen aangaat en keuzes maakt.

Je doet dan ook veel podiumervaring op, zowel binnen Codarts als (ver) daarbuiten. De connecties met het werkveld waarmee wij samenwerken zijn breed, van het hoogste niveau en internationaal. De interessante voorstellingen, stages en tournees bieden een stimulerende omgeving van waaruit je een inspiratie kunt zijn voor jezelf en anderen.

Aan het einde van je studie heb je een zeer hoog technisch niveau bereikt. Je kunt samenwerken, bent proactief, communicatief en hebt een sterke inbreng bij het creatieproces.

Lees meer

Jaar 1

Dit jaar staat de ontwikkeling van jouw technische dansvaardigheden centraal. Je ontdekt je fysieke en mentale mogelijkheden.

 • Dagelijks volg je balletlessen, ook verdiep je je in de Graham-techniek, Laban Movement en Modern Jazz.
 • Topdansers en topchoreografen geven bij ons les en inspireren je. Ook laten we je kennis maken met de Nederlandse dansgezelschappen.
 • Doormiddel van improvisatie- en dramalessen leer je creërend te denken.
 • Je werkt samen met verschillende choreografen die elk hun eigen signatuur hebben.
 • Binnen en buiten Codarts doe je podiumervaring op.

Jaar 2

In jaar 2 ligt de focus op repertoireopbouw.

 • Naast de dagelijkse balletlessen maak je kennis met de Cunningham- en floortechniek.
 • Je verdiept je in de internationale dans-scene. Wat doen de diverse gezelschappen? Waar staan ze voor?
 • Met medestudenten creëer je een jongerenproductie die je uitvoert op scholen.
 • Je werkt aan het repertoire met gerenommeerde choreografen en beginnende makers en doet veel podiumervaring op.
 • Wij ondersteunen initiatieven voor eigen werk, door het een plaats te geven in onze jaarlijkse Dans-theatertournee.

Jaar 3

Jaar 3 staat in het teken van onze theatertournee en jouw creatieproces.

 • Je werkt samen met bekende gastdocenten (choreografen, dansers). Hiermee vergroot je je netwerk.
 • Als dansmaker leer je te denken van concept tot uitvoering.
 • Dit jaar ga je op tournee met het opgebouwde repertoire; dat bestaat deels uit speciaal voor Codarts gecreëerde werken door choreografen als William Forsythe, Jiří Kylián, Nacho Duato, Club Guy & Roni en Ed Wubbe.
 • Je oriënteert je op een stage bij een toonaangevend dansgezelschap. Samen met je stagebegeleider zoek je een stage die bij jou past.

Jaar 4

Tijdens je afstudeerjaar doe je ruime ervaring op als performer.

 • Je loopt stage bij één gezelschap of doet mee aan projecten bij verschillende companies. Mits mogelijk het hele studiejaar, maar minimaal 1 maand. De afgelopen jaren dansten studenten onder meer bij het Scapino Ballet Rotterdam, NDT2, Conny Janssen Danst, Club Guy & Roni, Ballet Luzern en Norrdans.
 • Daarnaast leer je jezelf als danser in de markt zetten: je maakt een eigen website en leert nadenken over personal branding.
 • Tijdens een afsluitend examen toon je je technische vaardigheden en eigenheid als danser.

Carrièreperspectief

Dansers van Codarts zijn goed opgeleid, open minded, gezond, creatief en innovatief. Ons programma is opgezet om afgestudeerden de kans te bieden zélf te kiezen welke kant ze opgaan na het afstuderen.

Velen van hen hebben een baan in een dansgezelschap gevonden, bijvoorbeeld: Scapino Ballet Rotterdam, NDT, Conny Janssen Danst, Club Guy & Roni, Nanine Linning, Cullberg Ballet, Norrdans. Andere afgestudeerden zijn actieve freelancers en werken met choreografen als Samir Calixto, Krisztina de Châtel, Marina Mascarell, Joerie Dubbe en Sagi Gross. Sommige afgestudeerden starten een eigen collectief of werken in andere dans gerelateerde beroepsvelden.

Minder
Talent on the Move 2020 Talent on the Move 2020 Talent on the Move 2020

Toelating

We zijn op zoek naar jonge dansers die hun ambitie willen waarmaken om artistieke, hoogtechnologische, veelzijdige, individuele, ondernemende en unieke hedendaagse dansers te zijn. Een student van Codarts is een jonge, ambitieuze en gedreven danser die hongerig is om te beginnen aan een reis die hun leven voor altijd zal veranderen.

De bacheloropleiding Dans is gericht op de ontwikkeling van sterke, veelzijdige en technische dansers en biedt kennis in ballet, actuele en traditionele hedendaagse danstechnieken, bewegingsfilosofieën en trends. In improvisatie, artistiek onderzoek en een breed interdisciplinair palet aan onderwerpen zoals muziek, theater, beeldende kunst en ondernemersvaardigheden.

Bovendien biedt het netwerk van Codarts de school een rijk en gevarieerd repertoire, dat in de loop der jaren is opgebouwd door een nauwe en vruchtbare samenwerkingen met enkele van de meest innovatieve en belangrijke choreografen in de danswereld. Daarnaast heeft Codarts een boeiende pool van internationale gastdocenten.

Codarts gelooft dat de hedendaagse dansers van nu fysiek en verbaal, uniek en veelzijdig moeten zijn. Ze moeten in staat zijn om elke stijl of kunstvorm te begrijpen en aan te passen, concepten en bewegingsmethoden uit te wisselen en te beargumenteren, en zowel in collaboratieve als in onafhankelijke vormen te werken. Alles om te voldoen aan de eisen van de huidige danswereld. Dit ontwikkelt bij onze studenten een veelzijdige benadering van hun kunstenaarschap die hun aanpassingsvermogen, individualiteit en drive benadrukt.

Algemene informatie

Elk studiegebied heeft zijn eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen. Om te worden toegelaten tot de bacheloropleiding Dans bij Codarts moet een specifieke toelatingsauditie zijn behaald.

De audities voor studiejaar 2022-2023 vinden live plaats op de volgende locaties:

 • Barcelona – 12 & 13 maart 2022 (workshop & auditie)
 • Porto – 19 & 20 maart 2022 (workshop & auditie)
 • Rotterdam – 28 – 31 maart 2022 (auditie)
 • Bordeaux – 9 & 10 april 2022 (workshop & auditie)
 • Livorno – 16-18 april 2022 (workshop & auditie)

De inschrijvingen voor alle audities zijn gesloten.

Om je in te schrijven bij Codarts dien je in het bezit te zijn van een havodiploma, mbo bve-niveau 4 of een (buitenlandse) getuigschrift van gelijkwaardige waarde, waarbij het vakpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kunnen bovenstaande diploma-eisen terzijde worden geschoven. De aanstaande student heeft dan de mogelijkheid om een ​​capaciteitentest af te leggen, om te kijken of er voldoende algemene ontwikkeling is om de studie te kunnen volgen. De kosten voor deze toets zijn voor rekening van de aanstaande student.

Details over hoe u zich kunt aanmelden, toelatingscriteria en indieningsspecificaties vindt u aan de linkerkant, door te klikken op ‘Auditieprocedure’.

Home_dans2 Home_dans2 Home_dans2

Praktische info

Zie meer informatie voor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

In 2018 besloot het kabinet het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten halveren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_DD_UD Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_DD_UD Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_DD_UD

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn.

Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding.
Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life.

We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers:
1. Fysieke screening
2. Educatie
3. Voorzieningen en faciliteiten
4. Onderzoek & ontwikkeling

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Dans

+31 (0) 10 217 11 20

dance@codarts.nl

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam