Directie

Hoofdvak Directie Orkest, Koor en Harmonieorkest

Bij Codarts begeleiden we je op een persoonlijke manier in je studie Directie. Het is ons doel om je te laten afstuderen met een zo uniek mogelijk persoonlijk profiel. Stel je daarom voor dat je een spons bent voor alles wat we je bieden. Je ontwikkelt je tot een dirigent die leiderschap en techniek belichaamt, en die beschikt over een brede en diepe repertoirekennis.

Waarom Directie studeren bij Codarts?

De diversiteit die Codarts biedt, voorziet in de behoefte van jou als dirigent om een zo compleet mogelijke opleiding te volgen. Tijdens de Bachelor bieden we je bijvoorbeeld de kans om een bijvak te volgen. Dit betekent dat je les hebt bij de andere hoofdvakdocenten Directie: een orkestdirigent heeft wekelijks bijvak-les in het dirigeren van Koor en Harmonieorkest; en andersom.

 

Over Orkestdirectie

Als je Orkestdirectie studeert bij Codarts ligt de focus op jou en jouw ontwikkeling. We coachen je één op één. Er is flexibiliteit en ruimte, en ook tijd om je buiten Codarts te ontwikkelen.

Codarts biedt een stimulerend team van docenten, die onderling sterk verschillen. Sander Teepen en Hans Leenders geven je les in een combinatie van benaderingen, niet in slechts één manier van dirigeren. Je ontmoet een diverse en inspirerende reeks gastdocenten en krijgt podiumtijd voor een orkest.

Je richt je op het ontwikkelen van leiderschap en kennis van muziek binnen een grote verscheidenheid aan muziek en de interactie en communicatie met het orkest. Niet alleen met betrekking tot gebaren, maar ook op de repetitietechniek zelf.

We bereiden je voor op het professionele veld door samen aan je portfolio te werken en je te begeleiden bij het vinden van jouw unieke profiel op het hoogste niveau.

 

Programma

Gedurende het jaar neem je deel aan praktijklessen bij verschillende (professionele) orkesten in Nederland. Je maakt kennis met de rol van assistent-dirigent doordat je onze hoofdvak- en gastdirigenten assisteert bij uiteenlopende projecten. Hierdoor krijg je een breed inzicht in de vaardigheden waarover een dirigent moet beschikken.

Codarts biedt ook projecten aan binnen de school, zoals de Dirigentenweek: een week gericht op het voorbereiden van een groot orkestprogramma met het Codarts Symphony Orchestra, gecoacht door een gastdocent. In de afgelopen jaren hebben onze studenten gewerkt aan grote symfonische stukken zoals Scheharazade van R. Korsakov. In samenwerking met onze zangafdeling werkten ze aan operarepertoire zoals Mitridate van W.A. Mozart.

Elke week werk je aan je vaardigheden en krijg je les in de andere twee dirigentdisciplines, omdat dit erg waardevol is voor je profiel. Leren werken met een koor en harmonieorkest en inzicht krijgen in het repertoire, de gestiek en de behandeling van de muziek is een zeer verrijkende kans die Codarts je biedt gedurende je hele Bachelor.

In de afgelopen jaren hebben we gewerkt met geweldige gastdirigenten die onze studenten inspireerden, zoals Jurjen Hempel, Antony Hermus, Conrad van Alphen, Valery Gergiev, Arjan Tien en Karel Deseure. Daarnaast kregen onze studenten de kans om deel te nemen aan workshops van Igor Gruppmann, concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die lesgaf over de omgang met de strijkerssectie en leiderschap als concertmeester. Met Mike Schäperclaus verdiepten de studenten zich in het dirigeren van soundtracks bij films.

 

Over Koordirectie

Als je Koordirectie studeert bij Codarts ligt de focus op jou en jouw ontwikkeling. We coachen je één op één. Er is flexibiliteit en ruimte, en ook tijd om je buiten Codarts te ontwikkelen.

Wiecher Mandemaker is hoofdvakdocent koordirectie. In één-op-één lessen werkt hij met je aan verschillende facetten van het dirigeren, zoals techniek, repertoirekennis en historische context. Elke week krijg je ook de kans om te leren werken met een koor. Het draait bij deze lessen om het trainen van je oren, repetitietechniek, ensemblezang en inspirerende leiderschapsvaardigheden. De focus ligt altijd op jouw ontwikkeling.

We bereiden je voor op het professionele veld door samen aan je portfolio te werken en je te begeleiden bij het vinden van jouw unieke profiel op het hoogste niveau.

 

Programma

Gedurende het jaar zing je in het Codarts Kamerkoor. Hier leer je zelf in een ensemble zingen en maak je kennis met gastdirigenten. Ook maak je deel uit van het Laurens Symfonisch in hun grote projecten met professionele orkesten als het Rotterdams Philharmonisch en het Concertgebouworkest. Je ziet hoe beroemde dirigenten werken met koor en orkest! Naast het wekelijkse practicum neem je deel aan praktijklessen met een extern (professioneel) koor, het Laurens Collegium. Je zingt samen met deze professionals, maar je krijgt ook de gelegenheid om met hen te repeteren en op te treden. Hierdoor krijg je een breed inzicht in de vaardigheden waarover een dirigent moet beschikken.

Elke week werk je aan je vaardigheden en krijg je les in de andere twee dirigentdisciplines, omdat dit erg waardevol is voor je profiel. Leren werken met orkest en harmonieorkest en inzicht krijgen in het repertoire, de gestiek en de behandeling van de muziek is een zeer verrijkende kans die Codarts je biedt gedurende je hele Bachelor.

 

Over Harmonie-orkestdirectie

Informatie volgt.

 

Hoofdvakdocenten

Hans Leenders - Orkestdirectie

Sander Teepen - Orkestdirectie

Wiecher Mandemaker - Koordirectie

Vacature - Harmonie-orkestdirectie

 

Toelatingseisen

Bekijk hier op de toelatingspagina welke stappen je moet doorlopen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen.
De toelatingseisen van de vakgroep Klassiek Directie vind je hier.

 


Contact
Geïnteresseerd? Stuur je vragen naar classicalmusic@codarts.nl.