Codarts onderzoek

Codarts ontvangt €1,6 miljoen voor innovatief landelijk onderzoekscentrum

Lees meer
Codarts onderzoek

Jazzdocent Dick de Graaf gepromoveerd

Saxofonist Dick de Graaf, als docent verbonden aan de afdeling Jazz van Codarts, deed de afgelopen jaren promotieonderzoek naar vernieuwing van de improvisatietaal van jazzmusici. Op dinsdag 21 november is hij daarop gepromoveerd aan de Universiteit Leiden (ACPA). Zijn proefschrift is getiteld Beyond Borders. Broadening the Artistic Palette of (Composing) Improvisers in Jazz. Op maandagavond 20 november vond in de vorm van een concert de artistieke presentatie van De Graafs onderzoek plaats, in het WMDC in Rotterdam. Bij die gelegenheid presenteert de promovendus zijn nieuwe cd, Bird Buzz. Voor het repertoire, dat hij samen met pianist Loran Witteveen, bassist Stefan Lievestro en drummer Jimmi Hueting heeft vastgelegd, liet hij zich inspireren door compositietechnieken van Peter Schat en Olivier Messiaen en door het gedrag van vogels rond zijn huis. Hij ziet Bird Buzz als een volgende stap in zijn muzikale ontwikkeling door de integratie van westerse kunstmuziek en jazz. Klik hier voor het abstract.

Lees meer
Achter de schermen

Ontmoet onze studenten: S’yo Fang

Ontmoet onze studenten! S'yo Fang: "Je vindt hier alles en je kunt overal iets van meepakken."

Lees meer
Codarts nieuws

Codarts feliciteert Imre van Opstal en Ed Wubbe

De Codarts-alumna en Rotterdamse choreograaf wonnen beiden een Zwaan, de Oscar van de Nederlandse dans.

Lees meer
Achter de schermen

Ontmoet onze studenten: Ruben Plazier

Ontmoet onze studenten! Ruben Plazier: "Ik houd ervan als een docent streng is."

Lees meer
Codarts alumni

Alumna Sanne schittert op West End

Sanne Den Besten: “Ik dacht: laat ik eens kijken hoe ver ik kan komen in Londen”

Lees meer
Codarts nieuws

Rotterdam kandidaat EAIE 2022

Rotterdam stelt zich kandidaat voor het prestigieuze onderwijscongres EAIE (European Association for International Education) 2022. Het congres is het grootste internationale hoger onderwijscongres van Europa en trekt jaarlijks zo’n 5,000 onderwijsprofessionals uit meer dan 85 landen.

Lees meer
Achter de schermen

Ontmoet onze studenten: Janne Boere

Ontmoet onze studenten! Janne Boere: "Hier ontmoet ik vrienden en veel mensen uit het werkveld, zoals choreografen en musici."

Lees meer
Codarts alumni

Wim Steenbakker genomineerd voor Onderwijs-TopTalentPrijs

"Voor autistische leerlingen kan muziekles zorgen voor veel prikkels. Dat is enorm zonde omdat muziek(educatie) deze groep juist zoveel kan bieden.", aldus Wim Steenbakker.

Lees meer
Achter de schermen

Ontmoet onze studenten: Carmen Weijers-Forbes

Ontmoet onze studenten! Carmen Weijers Forbes: "De beste beslissing van m’n leven"

Lees meer
Codarts nieuws

Opening Academisch Jaar

Codarts Rotterdam Maandag 11 september Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg Samuel Wuersten, lid van het College van Bestuur van Codarts, heet het publiek – genodigden, studenten, docenten, stafmedewerkers – dat de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg bijna helemaal vult van harte welkom. Gezien het internationale karakter van de Codarts-gemeenschap – de studentenpopulatie telt 62 nationaliteiten – is de voertaal vanmiddag Engels. Vervolgens geeft Samuel het woord aan Wilma Franchimon, de voorzitter van het College van Bestuur. In haar speech staat connection ofwel verbinding centraal. “Er bestaan geen gewone mensen. Als ik deze zaal inkijk, zie ik een enorm scala aan individuen, met elkaar verbonden via Codarts, en dan voel ik me trots en overweldigd.” Ze spreekt over de verbinding tussen nieuwe en zittende studenten, over de verbinding met de stad, verbinding dankzij kunst. “Laten we allemaal heel speciale, verbonden, ongewone burgers zijn.” Graag geeft ze gehoor aan de oproep die de Akademie van Kunsten bij monde van de nieuwe voorzitter Gijs Scholten van Aschat heeft gedaan, meldt Wilma Franchimon tot slot. “Laten we kijken of ook wij allemaal een school kunnen bezoeken. Wij zijn rolmodellen. De nieuwe generatie moet het van ons horen, direct en met passie. Let’s make the real connection.” Tijd voor podiumkunsten en -kunstenaars! Derdejaarsstudenten van de afdeling Uitvoerende Dans vertolken twee fragmenten uit het prachtige werk Bella Figura van choreograaf Jiří Kylián. Applaus! Daarna reikt Mathilde van den Hoogen, bestuurslid van de Van Beek-Donner Stichting, een Grada van Beek-Donner-beurs uit aan ‘de veelbelovendste vrouwelijke Master Muziek-studenten van dit studiejaar’, te weten Karin Timmerman (sopraan, Canadees/Nederlands) en Nathalie Theiller (fluit, Frans). “De oprichtster van de stichting, mevrouw Grada van Beek-Donner, had in 1948 een helder doel voor ogen: woningen voor alleenstaande vrouwen. Inmiddels biedt de stichting, in de geest van haar gedachtegoed, financiële steun aan vrouwen die geen beroep kunnen doen …

Lees meer