Achter de schermen

Sharon Zarr

In deze interviewrubriek maak je kennis met de beste muzikanten, dansers en circusartiesten van morgen. Deze keer: Rondé-drummer Sharon Zarr (23), student Drums (Pop).

Lees meer
Uncategorized

Big Day Festival: Arlon Luijten

Het Big Day Festival, zaterdag 1 april 2017, de Doelen, Rotterdam. In de aanloop naar dit festival spreken we in deze rubriek, *Big Talk* met mensen die betrokken zijn bij het evenement. ‘Het gaat vibreren en knallen’ Op zaterdag 1 april 2017 vindt de derde editie plaats van het tweejaarlijkse festival The Big Day. De hele middag en avond presenteren jonge muziek-, dans- en circusmakers van Codarts zich in alle zalen en foyers van de Doelen. Er is, en wordt nog steeds, hard gewerkt aan de verschillende programmaonderdelen, door onder anderen regisseur Arlon Luijten. Hij maakte speciaal voor deze dag een voorstelling: City Tales of Resilience. Rotterdam maakt sinds 2014 deel uit van het netwerk 100 Resilient Cities (100RC), dat wordt ondersteund door de Rockefeller Foundation (deze Amerikaanse stichting, één van de invloedrijkste niet-gouvernementele organisaties in de wereld, heeft als doel het bevorderen van ‘het welzijn van de mensheid’). Als antwoord op de fysieke, sociale en economische uitdagingen van de 21ste eeuw, wil 100RC steden helpen hun ‘resilience’ ofwel veerkracht te versterken. “De burgers van Rotterdam zijn de sleutel voor die veerkrachtige stad,” aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb. Of, zoals de Rotterdam Resilience Strategie het verwoordt: “Om de stad weerbaar en veerkrachtig te maken, is het van belang dat het resilience-perspectief een stevige plek krijgt in het denken en doen van alle Rotterdammers.” “Het festival The Big Day wil daar een steentje aan bijdragen,” zegt (muziek)theater- en operaregisseur Arlon Luijten (38), die als speldocent en regisseur verbonden is aan de afdeling Muziektheater van Codarts. “We vragen ons af of de kunst haar positie kan veroveren, of heroveren, als onmisbare gesprekspartner van haar omgeving op weg naar een toekomstbestendig leven in een future-proof Rotterdam. Een aantal thema’s van de Rotterdam Resilience Strategie vertaal ik, samen met onder anderen een kostuumontwerper, naar personages. Die schrijden de hele dag door …

Lees meer
Achter de schermen

Big Day Festival: Jan Kuhr

Het Big Day Festival, zaterdag 1 april 2017, de Doelen, Rotterdam

Lees meer
Achter de schermen

Emine Bostancı

Iedere maand maak je in deze interviewrubriek kennis met de beste muzikanten, dansers en circusartiesten van morgen. Deze keer: Emine Bostancı (21), student Klassieke kemençhe (Master Muziek).

Lees meer
Achter de schermen

Stage bij NDT 2

David van der Veen, derdejaarsstudent van de bacheloropleiding Dans, heeft een stageplaats bemachtigd bij NDT 2.

Lees meer
Codarts alumni

Column: Op expeditie in Rotterdam – Deel 4

Roufaida Aboutaleb studeerde in de zomer 2016 af aan de Popafdeling van Codarts. Nu timmert ze flink aan de weg met haar band Southbound. Maandelijks schrijft ze over haar muzikantenbestaan, Rotterdam – en wat er speelt in de stad.

Lees meer
Codarts alumni

“Ik wil mijn ambacht zo goed mogelijk uitvoeren”

Lisse Knaapen, genomineerd voor de Musical Awards, speelde de hoofdrol in Sky en had een grote rol in Intouchables.

Lees meer
Codarts alumni

“Ik laat me niet vertellen wat voor artiest ik ben”

"Door mijn rijke en gevarieerde achtergrond kan ik mijn eigen soort popmuziek maken.”

Lees meer
Codarts alumni

Column: Op Expeditie in Rotterdam – deel 3

Roufaida Aboutaleb studeerde in de zomer 2016 af aan de Popafdeling van Codarts. Nu timmert ze flink aan de weg met haar band Southbound. Maandelijks schrijft ze over haar muzikantenbestaan, Rotterdam – en wat er speelt in de stad.   De intercity direct verbindt twee belangrijke werelden. Enerzijds mijn thuisstad Rotterdam, waar ik met Southbound gevestigd ben. En anderzijds Amsterdam, waar ik inmiddels drie dagen in de week aanschuif bij een creatief PR bureau. Na een werkdag wandel ik van kantoor naar de Q-Factory. Daar vindt een soort Ajax – Feyenoord plaats. Maar dan gezellig, met heel veel muziek! Schouder aan schouder staan ze in de zaal, de frontmannen van de geïnstitutionaliseerde popmuziek: Wessel Coppes & Jack Pisters. De vaandeldragers van de twee grootste popopleidingen van Nederland hebben een nieuwe bandjesavond bedacht, waarbij beide steden een deel van de avond cureren. Ze staan buitengewoon trots naar hun kroost te kijken. Van blues tot electropop en alles ertussenin: de bands wisselen werk uit en doen nieuwe contacten op. De avond wordt een echte ‘klassieker’, zónder hooligans of wedstrijdelement, mét een club supporters die juicht voor ieder doelpunt van elk team. CvA en Codarts zijn natuurlijk verbonden met de steden waarin ze gevestigd zijn, en hebben daarmee tot in de kern verschillend DNA. Zo is arbeidersstad Rotterdam van oudsher hofleverancier van sessiemusici met aandacht voor techniek en ambacht, en ligt in het creatieve Amsterdam het accent op compositie en innovatie. Maar de grenzen tussen de curricula van de scholen zijn niet zo scherp: in Rotterdam wordt eveneens veel gemaakt, en in Amsterdam is men technisch goed onderlegd. Echte verschillen hoor ik niet, alle bands leveren kwaliteit, zijn onderscheidend in sound en geven indrukwekkende shows. Met een gezonde dosis Rotterdam versus Amsterdam humor entertainen de acts het publiek tussen de optredens door. Dat smaakt naar meer! …

Lees meer
Codarts alumni

“Wij hebben een eigen muzikale identiteit ontwikkeld”

Net terug uit Amerika, legt Chef'Special nu de laatste hand aan hun nieuwe album.

Lees meer
Achter de schermen

“Dit is een heel bijzondere ervaring”

Van 24 tot 26 oktober was de wereldberoemde Cory Henry op Codarts om workshops te geven aan Codarts-studenten.

Lees meer