Klassieke Muziek

Introductie

Als musicus wil jij het hoogst mogelijke niveau bereiken. Het liefst binnen een inspirerende, internationale omgeving waarin je jezelf kunt zijn. Bij Codarts vind je wat je zoekt.

Onze gerenommeerde docenten trainen je naar het gewenste topniveau. En ze stimuleren je om je eigen weg te gaan. Daarbij heb je volop mogelijkheden voor ontmoetingen met andere Codarts-afdelingen: van pop tot jazz, van dans tot circus.

Jij profiteert van onze uitstekende connecties met het werkveld. Elk jaar doe je podiumervaring op. Je ontwikkelt jezelf tot ‘performer-plus’: je weet niet alleen een ijzersterke uitvoering neer te zetten, maar kunt ook kennis overdragen, onderzoeken en ondernemen.

Onze hoofdvakken zijn klassieke zang, fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, tuba, slagwerk, viool, altviool, cello, contrabas, harp, piano, orgel (inclusief kerkmuziek), compositie, directie (orkestdirectie, blaasorkestdirectie, koordirectie) en theorie der muziek.

Lees meer

Jaar 1 - 2

Jaar 1 is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de volgende onderdelen.

 • Hoofdvak: hier ontwikkel je de technische en artistieke vaardigheden.
 • Projecten: je bent onderdeel van een ensemble, orkest of koor, waar mogelijk in samenwerking met andere afdelingen.
 • Theorie: hier gaat het over vakken als (praktische) harmonie, analyse, contrapunt en muziekgeschiedenis. Dit alles leer je om beter te begrijpen wat je speelt of zingt.

In jaar 2 verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden zowel op theoretisch als praktisch gebied.

 • Je krijgt veel hoofdvaklessen, aangevuld met de theorie-, analyse- en geschiedenislessen uit jaar 1.
 • Je maakt kennis met overeenkomsten en verschillen tussen verschillende muzikale tradities binnen het vak muziek wereldwijd.
 • Optreden: je neemt deel aan de open podia binnen Codarts en presenteert jezelf als uitvoerend musicus.

Jaar 3 - 4

In jaar 3 krijg je de kans om je eigen keuzes te maken. Jouw eigenheid als musicus wordt steeds belangrijker.

 • Je gaat door met de theorie-, analyse- en geschiedenisvakken uit jaar 1 en 2.
 • Je maakt een keuze uit het aanbod van minors (o.a. home-recording, directie en ondernemerschap).
 • Je werkt toe naar een historically informed performance. Je onderzoekt en ervaart hoe composities in hun tijd werden uitgevoerd: een must voor elke uitvoerend musicus.
 • Je krijgt een introductie op lesgeven: je leert jouw kennis over te dragen aan uiteenlopende doelgroepen.

In je afstudeerjaar laat je zien dat je je hebt ontwikkeld tot een technisch hooggekwalificeerde en eigenzinnige performer. Enkele belangrijke onderdelen zijn:

 • Je lecture recital. Je presenteert een muziekstuk dat je geanalyseerd en ingestudeerd hebt. Hiermee laat je zien dat je composities weet te doorgronden. Ook toon je je presentatievaardigheden en eigenheid als musicus.
 • Een ander belangrijk onderdeel in het vierde jaar is de scriptie.
 • Ook in dit jaar kies je uit het minoraanbod wat het best bij je past.
 • In mei of juni presenteer je jezelf als uitvoerend musicus met een final recital. Je speelt 1 uur voor publiek en jury. Je laat verschillende speelstijlen (of zangstijlen) horen; zowel solo als in een ensemble.

RASL Double Degree

Heb je een artistiek of muzikaal talent maar óók honger naar academische kennis? In Rotterdam kun je nu én aan Codarts of de Willem de Kooning Academie (WdKA) én aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) studeren en in vijf jaar tijd twee diploma’s halen.

Met het Double Degree programma kun je zowel je artistieke of muzikale talent ontwikkelen, als een academische studie doen. Met het Double Degree programma rond je twee verschillende bachelors – één aan de Erasmus Universiteit en één aan Codarts of de Willem de Kooning Academie – in een periode van vijf jaar tijd af. Na het afstuderen ontvang je twee aparte bachelordiploma’s.

Meer informatie: www.rasl.nu

Carrièreperspectief

De afdeling Klassieke Muziek leidt musici op die gedegen vakmanschap combineren met een open, avontuurlijke en ondernemende houding. Onze afgestudeerden zijn actief in de brede  muziekpraktijk van o.a. symfonie orkest tot musicalbegeleiding en van opera tot blaasorkest. Velen van hen combineren hun werk als musicus met dat van muziekdocent, in een eigen muziekpraktijk of aan een muziekschool. Anderen zetten hun studie voort in de Master of Music of de Bachelor of Music in Education.

Marleen A-tjak, (afstudeerjaar 2013),
nu tweedejaarsstudent master Muziek (altviool)
‘Als masterstudent ben ik vooral met research bezig. Die verdieping verbreedt je kijk op het vak. (…) Na Codarts hoop ik een plaats te krijgen in een orkest. Het samenspelen en met anderen iets moois neerzetten is voor mij het allerleukste.’

Minder

Toelating

Admission

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifiek toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Klassieke Muziek van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

Praktische info

Costs

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Docenten

Bevlogen docenten delen hun ervaring, kennis en meesterschap. Naast de allernieuwste ontwikkelingen worden eeuwenoude tradities doorgegeven. Alle informatie wordt op maat afgestemd op jouw ambities en alles wat je leert pas je meteen toe in de praktijk.

Ontmoet ze allemaal

Student life

Facilities

Student Life is een ondersteuningsprogramma, dat bijdraagt aan een succesvolle en vreugdevolle studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van de prestaties en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en het algemeen welzijn.

Wij bieden diensten variërend van hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings evenals voedings-en psychologische begeleiding.
Ons team bestaat uit: een Performing Arts Health Centre team (PAHC), studiecoaches, een studentendecaan en een International Office. We werken nauw samen met collega’s zoals wetenschappers, docenten en de artistieke staf – die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student en hebben hierbij oog voor de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Onze Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: onderzoek, onderwijs, ondersteunende diensten en faciliteiten, en research & development.

 

Alumni

Bij Codarts melden zich ieder jaar veel talenten aan. Op onze hogeschool krijgt dat talent de kans zich te ontwikkelen tot artiest. Van een platencontract in de Verenigde Staten tot shows in Duitsland, Denemarken en optredens op de grootste festivals ter wereld – Codarts alumni zijn ongekend succesvol.

Bekijk hier onze alumni

Contact

Klassieke Muziek

+31 10 217 10 81

classicalmusic@codarts.nl

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam