Introductie

Jij wil je vak leren in dé jazz-stad van Nederland. Je verdiepen in de rijke jazztraditie en volop improviseren. Niet alleen uitvoeren, maar ook creëren en produceren.

Bij Codarts ontwikkel je je in vier jaar tot een vaktechnisch sterke en creatieve musicus. Je krijgt les van gerenommeerde (gast)docenten, speelt in ensembles, leert componeren, arrangeren en maakt kennis met uiteenlopende muziekstijlen.

Laat je inspireren door de levendige Rotterdamse jazz-scene. Denk alleen al aan het wereldberoemde North Sea Jazz Festival en De Jazzdag. Podiumervaring opdoen kan dagelijks, tijdens de vele jamsessies in de stad.

Onze hoofdvakken: basgitaar, contrabas, drums, fluit, gitaar, piano, saxofoon, trombone, trompet, compositie en zang.

Lees meer

Jaar 1 - 2

Jaar 1 is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de ontwikkeling van je technische vaardigheden.

 • Je speelt in twee ensembles per week: een daarvan is vooral op speltechniek gericht; het andere op maken (componeren/arrangeren).
 • Solfège is een belangrijk onderdeel dit jaar. Voor improvisatie is een goed gehoor onontbeerlijk.
 • Je werkt aan crossovers met Latinstudenten. We stimuleren je veelzijdigheid als musicus.
 • Je verdiept je in opnametechnieken, doet repertoireonderzoek en brengt het geleerde meteen in de praktijk.

In jaar 2 wordt je zelfstandigheid als uitvoerend musicus steeds belangrijker.

 • Met medestudenten organiseer je diverse optredens en een festival in de stad.
 • Je neemt deel aan (netwerk)evenementen als De Jazzdag (Nederlands grootste jazz-netwerkdag) en North Sea Round Town.
 • Tijdens een educatietraject leer je kennis over te dragen. Je coacht bands van medestudenten en/of loopt stage in het (amateur)muziekonderwijs.
 • Je verdiept je in uiteenlopende muziekstijlen en neemt deel aan cross-overprojecten.
 • Je volgt lessen over ondernemerschap en leert projecten te pitchen.

Jaar 3 - 4

De ontwikkeling van je eigenheid als performer staat centraal in het derde jaar.

 • Je kiest minoren waarmee je jouw profiel kunt verdiepen of verbreden.
 • Binnen de ensembleprojecten letten we vooral op de ontwikkeling van je eigen stijl (van traditionele bebop tot een moderne mix van genres).
 • Je docenten zijn steeds meer ‘coach’. Jij maakt kenbaar wat je wil leren.
 • In het tweede semester pitch je jouw idee voor je afstudeeronderzoek. Dit heeft een theoretisch deel (scriptie) en een praktisch deel (presentatie). Hiermee laat je zien dat je een doordachte visie op je vak hebt en op hoog niveau onderzoek kunt doen.

Het vierde jaar staat in het teken van je afstuderen. Ook heb je ruimte om minoren naar keuze te volgen.

 • In het eerste semester rond je je afstudeeronderzoek af.
 • Je produceert je eigen muziek. Dit resulteert in een audio-opname en (eventueel) een bijbehorende videoproductie. Hiermee toon je wat je hebt geleerd op het gebied van opnametechnieken en nieuwe media. We beoordelen dit werk als een onderdeel van je afstuderen.
 • In het tweede semester presenteer je jezelf als performer tijdens je eindconcert. In +/- 60 minuten toon je jouw skills en eigenheid.

Double Degree

Heb je een artistiek of muzikaal talent maar óók honger naar academische kennis? In Rotterdam kun je nu én aan Codarts of de Willem de Kooning Academie (WdKA) én aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) studeren en in vijf jaar tijd twee diploma’s halen.

Met het Double Degree programma kun je zowel je artistieke of muzikale talent ontwikkelen, als een academische studie doen. Met het Double Degree programma rond je twee verschillende bachelors – één aan de Erasmus Universiteit en één aan Codarts of de Willem de Kooning Academie – in een periode van vijf jaar tijd af. Na het afstuderen ontvang je twee aparte bachelordiploma’s.

Voor meer informatie, klik hier.

Carrièreperspectief

Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie al contacten waarvan je nog lang profiteert.

Jimmi Jo Hueting (afstudeerjaar 2015), Jo Goes Hunting
“Dat heb ik geleerd tijdens mijn jazzopleiding; live muziek mag leven, ademen en veranderlijk zijn. Het mag je overvallen en verrassen.” Klik hier voor het interview met Jimmie.

Minder
Music_Jazz_Codarts_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Codarts_Rotterdam

Toelating

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifieke toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor de opleiding Jazz van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

 

 

Music_Jazz_Codarts_Finale_Erasmus_Jazz_Prijs_Rotterdam_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Finale_Erasmus_Jazz_Prijs_Rotterdam_Codarts_Rotterdam Music_Jazz_Codarts_Finale_Erasmus_Jazz_Prijs_Rotterdam_Codarts_Rotterdam

Praktische info

Bereid je goed voor op een studie bij Codarts. Zie meer informatie voor de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Halvering wettelijk collegegeld

Het kabinet heeft besloten het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten vanaf studiejaar 2018-2019 te halveren. De korting is bedoeld voor bachelorstudenten die in 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs. De exacte invulling van de nieuwe wetgeving kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina staat ook vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor halvering van het collegegeld.

Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music Codarts_Rotterdam_Student_Life_Maximise_Your_Talent_Jazz_Pop_World-Music

Student life

Student Life is een begeleidingsprogramma dat bijdraagt aan een succesvolle en plezierige studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van je prestaties en dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en algemeen welzijn.

Je kunt bij ons terecht voor onder meer hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings, voedingsadvies en mentale begeleiding.
Het Student Life Team bestaat uit:

 • Het Performing Arts Health Centre team (PAHC),
 • Verschillende studieloopbaanbegeleiders
 • Een studentendecaan

Het International Office is ook onderdeel van Student Life.

We werken nauw samen met collega’s die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. Denk aan wetenschappers, docenten en de artistieke staf. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student. Hierbij besteden we ook aandacht aan de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Ons Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers:
1. Onderzoek
2. Onderwijs
3. Ondersteunende diensten en faciliteiten
4. Research & development

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op door te mailen naar studentlife@codarts.nl.

Jazz

+ 31 10 217 11 31

jazz@codarts.nl

Pieter de Hoochweg 125

3024 BG Rotterdam