Woonruimte Rotterdam

Rotterdam wordt steeds populairder, het is daarom belangrijk op tijd te gaan zoeken naar een kamer waar je tijdens je studietijd aan Codarts kunt wonen.

Rotterdam komt steeds meer in trek. Het is dus raadzaam om zo snel mogelijk woonruimte te vinden. Wij adviseren daar al in mei/juni mee te beginnen. Het zgn. campusmodel is niet wijdverbreid in Nederland en studenten moeten zelf voor huisvesting zorgen. Ook Codarts heeft slechts zeer beperkte mogelijkheden om direct of indirect woonruimte voor studenten te regelen.

Het vinden van een kamer hangt voor een deel af van je sociale netwerk. Zeker vanuit het buitenland is een en ander moeilijk te regelen. Hoe langer je in Rotterdam bent en hoe meer mensen je leert kennen, hoe gemakkelijker het wordt om woonruimte te vinden.

Nederland kent maar een klein aanbod van ‘studio’s’ en kleine appartementen. De meeste woonruimte in Rotterdam bestaat uit het delen van flats, waarbij iedere flatbewoner zijn of haar eigen slaapkamer heeft maar met de andere bewoners badkamer, toilet, keuken en (indien van toepassing) de woonkamer deelt.

Aanbevolen wijken om op zoek te gaan naar een kamer niet te ver van Codarts zijn Blijdorp, Centrum, Kralingen, West, Noord, Delfshaven/Coolhaven.

Hieronder vind je waardevolle huisvestingstips en nadere informatie over andere woonopties in Rotterdam.

Huurcontracten
Er zijn veel websites die hun diensten aanbieden en mooie beloften doen. Wees je ervan bewust dat niet iedere bemiddelaar of huisbaas betrouwbaar is. Oplichtingspraktijken en illegale verhuur komen regelmatig voor. Als je twijfels hebt over je huurcontract of ongewone kosten, neem dan contact op met de studentendecaan van Codarts. Lees ook de contracttips over waarop je moet letten in een contract vóór je tekent.

Wonen is niet goedkoop! Huren variëren tussen €350,- en € 750,- per maand, waarbij vaak niet alle kosten zijn inbegrepen!

Huisvestingsvergunning
Voor bepaalde wijken in Rotterdam is een huisvestingsvergunning (HVV) vereist. Dat betekent dat je als huurder toestemming moet krijgen om een bepaalde woonruimte te betrekken. Voor de volgende wijken is een woonvergunning vereist: Carnisse, Hillesluis, Oud Charlois, Bloemhof, Tarwewijk and the following streets in Delfshaven: Grote Visserijstraat, Mathenesserdijk, Mathenesserweg, Schiedamseweg, Willem Buytewechstraat, Vierambachtstraat, ‘s-Gravendijkwal, 1e Middellandstraat, 2e Middellandstraat en Middellandplein. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente Rotterdam. Ga je woonruimte huren waarvoor een woonvergunning vereist is? Neem dan voor het begin van het schooljaar contact op met het International Office. Zij kunnen je hiermee helpen.