Flamenco

De Flamenco bachelor- en masteropleidingen staan onder artistieke supervisie van Alexander Gavilán Preuss and Arturo Ramón. Het opleidingsprogramma bereid je voor op een diverse en professionele carrière als muzikant. Je zult tijdens de opleiding veel leren over de verschillende Flamenco technieken en stijlen, evenals het arrangeren van gitaarcomposities. Het begeleiden van Flamenco dans en zang zijn erg belangrijk tijdens de studie, net als het spelen in ensembles met studenten vanuit alle muziekafdelingen bij Codarts.

Een stukje Codarts Flamenco geschiedenis

De bachelor- en masteropleiding Flamenco gitaar bij Codarts is uniek. Bij de oprichting in 1985 door de wereldberoemde Flamencogitarist Paco Peña, met Ricardo Mendeville als zijn rechterhand, was het toenmalige Conservatorium van Rotterdam het enige instituut ter wereld dat een dergelijke opleiding aanbood. Dankzij de visie van Paco Peña heeft Flamenco gitaar zich ontwikkeld van bijvak van de klassieke gitaarafdeling, tot een eigen opleiding met gelijkwaardige status. Samen met de afdeling klassieke Indiase muziek vormde het de basis van de opleiding Wereldmuziek bij Codarts. Paco Peña heeft enorm veel kennis ingebracht en samen met de methodisch geschoolde gitarist Hans van Gogh een goed gefundeerde en breed opgezette methodiek voor Flamenco gitaar ontwikkeld. Deze methode is tot op de dag van vandaag een van de weinige Flamenco methodes die er bestaan. Een belangrijke basis vormen onder andere de grondig uitgewerkte analyses van de technieken en het stapsgewijs benaderen van de verschillende Flamenco ritmes.

De Codarts Flamenco opleiding nu

Niet alleen heeft Flamenco zich als muziekstijl ontwikkeld, ook de Flamenco afdeling bij Codarts heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. De oprichters hebben recentelijk hun verantwoordelijkheid doorgegeven aan een nieuwe generatie leraren: Alexander Gavilán Preuss en Arturo Ramón, beide afgestudeerd aan de opleiding van Paco Peña. Zij behoren vandaag de dag tot de meest toonaangevende Flamencogitaristen in Nederland en België. Zij verzorgen de individuele gitaarlessen, waarbij degelijke techniek en kennis van de Flamencostijlen centraal staan, alsmede het arrangeren van gitaarcomposities. Alexander en Arturo zijn erg betrokken bij de studenten en er is veel ruimte voor eigen inbreng. Alexander werkt sinds 2006 als docent Flamenco gitaar bij Codarts en zorgt dat alle kennis en ervaring die door de jaren heen is opgebouwd ook nu nog aan de studenten wordt doorgegeven. Gitaardocent Arturo Ramón is naast uitvoerend gitarist ook een ervaren geluidstechnicus, zowel in de studio als bij live concerten. Samen met de studenten zal hij aandacht besteden aan klankbewerking, de versterking bij optredens en opnametechniek, iets wat vandaag de dag steeds belangrijker is geworden voor uitvoerende artiesten.

Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding zijn de lessen in dans- en zangbegeleiding. De gastdocenten Irene Álvarez (dans) en María Marín (zang), Flamencoartiesten van de bovenste plank, benaderen op een gestructureerde manier samen met de studenten de verschillende elementen van de begeleiding. De communicatiecodes, de onderdelen van een dans, de zanglijnen en de nuances van de begeleiding worden onderzocht en beoefend; hier kunnen de studenten laten zien wat ze in huis hebben. Ook percussionist Udo Demandt is als gastdocent betrokken bij de opleiding. Hij geeft zijn jarenlange ervaring in de Flamenco door aan zowel percussionisten als gitaristen. De lessen Flamencotheorie en Flamencogeschiedenis worden online verzorgd door Dr. Rolf Baecker, die in Barcelona woont en daar lesgeeft aan de Hogeschool voor Muziek (Esmuc). 

Flamenco dance Codarts

De lessen algemene muziektheorie, jazzharmonie en muziekgeschiedenis worden samen met andere studenten van Codarts gevolgd. Ook zijn er mogelijkheden om in ensembles optredens te verzorgen en zo podiumervaring op te doen tijdens de studie. Omdat er tegenwoordig steeds meer bruggen worden geslagen naar andere muziekstijlen, kan men bij Codarts samenwerkingsverbanden aangaan met andere genres. Door het laten samensmelten van verschillende stijlelementen ontstaan er nieuwe muziekvormen. Daarnaast biedt Codarts heel concreet de mogelijkheid om professionele samenwerkingen aan te gaan, ook op internationaal niveau. 

Artiesten die in de afgelopen jaren te gast waren bij Flamenco gitaar Codarts:

Zangers: Arcángel, Dieguito, El Chaparro, Segundo Falcón, Angel Gabarre, Ye-Ye de Cádiz, David Lagos, Antonio Campos, Silverio Heredia, David Pino, Alicia Carrasco, Inmaculada Rivero, Bernardo Miranda, Gema Giménez

Gitaristen: Moraito Chico, Pepe Habichuela, Juan Manuel Cañizares, Chicuelo, Manolo Franco, Paco Serrano, Miguel Angel Cortés, Diego de Morao, Dani de Morón, Alfredo Lagos, José Manuel León

Dansers: Raúl, Loli Flores, Belén Fernández, Angel Muñoz, Charo Espino, Ramón Martínez, Daniel Navarro, Luis de Luis, Oruco

Piano Flamenco: Diego Amador, Dorantes, Pedro Ricardo Miño, Pablo Suárez

Flamenco Percussie: Paquito González