Introductie

Moderne dans, ballet, jazzdans – voor veel jongens en meisjes is dans hun lust en hun leven. Via hun passie kunnen ze op een leuke en verantwoorde wijze ontsnappen aan het jachtige leven van alledag. Tegelijk leren ze samenwerken met leeftijdgenoten, met wie ze minimaal één liefde delen. Dans, dus.

Kinderen die ervan dromen om later beroepsmatig iets met dans te gaan doen, moeten daar op jonge leeftijd mee beginnen. En dat kan bij Codarts. Want wij bieden naast bachelor- en masteropleidingen ook opleidingen aan voor jongens en meisjes vanaf 9 jaar. Via een vooropleiding dans kunnen jonge mensen de eerste stappen zetten in de richting van een mogelijke professionele danscarrière.

Codarts heeft vier verschillende dansvooropleidingen, namelijk de Juniorenklas, de A-klas, de Schakelklas en de Havo/vwo voor Muziek en Dans (HMD).

NIEUW in schooljaar 2019-2020
Oriëntatiecursussen (voor groep 4/5) en Oriëntatieworkshops (voor groep 5/6 en groep 7/8)

Oriëntatiecursus Vooropleidingen Dans
Lessen op 5 zaterdagen, 1 x per maand – start in oktober 2019 of februari 2020
Voor: groep 4/5 van de basisschool
Meer informatie? Stuur een e-mail naar hmd-dans@codarts.nl.
Aanmelden? Klik hier.

Oriëntatieworkshop Vooropleidingen Dans
Workshop op 23 november 2019 – voor: groep 5/6 van de basisschool
Workshop op 30 november 2019 – voor: groep 7/8 van de basisschool
Meer informatie? Stuur een e-mail naar hmd-dans@codarts.nl.
Aanmelden? Klik hier.

Lees meer

Juniorenklas

Zit je in groep 5, 6 of 7 van de basisschool, dan kun je elke zaterdag komen dansen en zo ontdekken of je inderdaad intensief met dansen kan en wil verder gaan. De lessen zijn op zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur of van 11.15 tot 13.15 uur. Je krijgt les in o.a. danstechniek, improvisatie en eigentijdse dans.

A-klas

De A-klas is voor leerlingen die in groep 8 van de basisschool zitten. Tijdens dat schooljaar bereiden wij je in je danslessen en andere trainingslessen voor op de auditie voor klas 1 van de Havo/vwo voor Muziek en Dans. De lessen – voorbereidend ballet, modern en acrobatiek – zijn op woensdag van 14.30 tot 15.45 en van 15.45 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 11.00 uur.

Schakelklas

Speciaal voor havo-/vwo-scholieren van 15 jaar en ouder en voor mbo-dansstudenten die een extra trainingsprogramma willen volgen is er de Schakelklas. Het dansprogramma is afgestemd op de audities voor de bacheloropleidingen Dans en Docent Dans van Codarts. Je krijgt les op vrijdag vanaf 17.30 uur én op zaterdagen. We raden je aan om daarnaast lessen te (blijven) volgen bij je eigen dansschool. Zo kun je jezelf maximaal voorbereiden op het niveau en de intensiteit van onze dansopleidingen. In de Schakelklas werk je aan het opbouwen van een veelzijdige en krachtige technische basis en aan presentatievaardigheden. Op basis van je persoonlijke ervaringen en ambities maak je een portfolio.

Kandidaten moeten op 1 september 2020 15 jaar of ouder zijn om auditie te mogen doen voor het schooljaar 2020-2021.

HMD

Het dansonderwijs aan de Havo/vwo voor Muziek en Dans wordt verzorgd door Codarts. Al sinds de oprichting, in 1931, ligt het accent hier op hedendaagse dans en typische moderne dansstijlen zoals Graham, Laban-based en Cunningham, maar natuurlijk krijgt ook de training in klassieke dans (ballet) veel aandacht.

Verder heb je lessen in onder meer improvisatie/compositie, urban/jazzdans en acrobatiek en is er aandacht voor je eigen creatieve ontwikkeling. Tijdens de jaarlijkse ouderkijkweek en afsluitende presentaties (in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel) doe je podiumervaring op. Ook dansen havo/vwo-leerlingen geregeld bij bijzondere gelegenheden en in speciale voorstellingen.

Ga naar de website van de Havo/vwo voor Muziek en Dans.

Opleiding Dans Maastricht

Speciaal voor danstalenten in de (Eu)regio Maastricht verzorgt Codarts samen met LVO Maastricht/ Bonnefantencollege de Opleiding Dans Maastricht. Als je in de omgeving van Maastricht woont, kun je op het Bonnefantencollege de Vooropleiding Dans volgen en daarbij gebruik maken van de zogenoemde DaMu regeling. Dat betekent dat je een intensieve danstraining volgt die je voorbereid op het doen van auditie bij een kunstvakopleiding Dans. Je krijgt dan vrijstellingen van sommige lessen terwijl je toch je gewone schooldiploma op jouw niveau kunt halen. Als je niet op het Bonnefantencollege zit, maar wel veel wilt dansen dan kun je je ook aanmelden voor het programma dat Opleiding Dans Maastricht samen met Kumulus buiten schooltijd aanbiedt. Ben jij een danstalent en ben je op zoek naar een danstraining die bij jou past, kijk dan hier voor meer informatie.

Minder
HMD-2667 - linker deelfoto HMD-2667 - linker deelfoto HMD-2667 - linker deelfoto

Toelating

Schakelklas/Juniorenklas/A-klas
Je kunt je aanmelden voor de Schakelklas/Juniorenklas/A-klas via het aanmeldformulier. Je vindt dit formulier rechtsboven. Vragen? Stuur een mailtje naar asc@codarts.nl.

Havo/vwo voor Muziek en Dans
In principe is het mogelijk om in elk leerjaar te beginnen op onze school, maar het eerste of het vierde jaar verdient de voorkeur. In elk geval geldt dat je over voldoende aanleg en geschiktheid voor muziek of dans moet beschikken. Of dat inderdaad zo is, bepalen vakdocenten van Codarts. Je kunt auditie doen voor zowel muziek als dans, maar het is niet mogelijk beide opleidingen tegelijk te volgen (je moet dus voor één van de twee kiezen).

Tevens is vereist:
– voor havo/vwo 1 een havo/vwo-advies van de basisschool;
– voor havo 4 een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 of een vmbo-diploma theoretische leerweg met een tweede moderne taal (Duits of Frans);
– voor de overige leerjaren een overgangsbewijs van een gelijksoortige opleiding.

Omslag Omslag Omslag

Praktische info

De cursusgelden variëren per vooropleiding.

Vooropleiding dans

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam