Veelgestelde vragen

Omdat naar een nieuwe school gaan een hoop vragen met zich meebrengt, hebben wij de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Hoeveel leerlingen telt de Havo/vwo voor Muziek en Dans?
De laatste tien jaar telde de school gemiddeld zo’n 200 leerlingen. Voor het schooljaar 2021-2022 zijn 194 leerlingen ingeschreven (62 jongens en 132 meisjes). Van hen volgen er 105 de muziekstudie en 89 de dansstudie. De examenklas havo telt 25 leerlingen, de examenklas vwo 12 leerlingen.

Word ik met het diploma van de Havo/vwo voor Muziek en Dans automatisch toegelaten tot de muziek- of dansopleiding van Codarts?
Net als iedereen moet je gewoon auditie doen, maar onze school bereidt je daar wel heel erg goed op voor.

Als ik de Havo/vwo voor Muziek en Dans succesvol heb afgesloten, kan ik dan alleen een studie beginnen op een conservatorium of dansacademie?
Met je diploma kun je ook veel andere hbo- of universitaire studies gaan volgen; voor fysiotherapeut, journalist, docent enzovoort.

Met welke instrumenten kan ik terecht op de Havo/vwo voor Muziek en Dans?
Met alle instrumenten die Codarts aanbiedt als hoofdvak. Blokfluit en klassieke gitaar behoren daar bijvoorbeeld niet toe. Welke instrumenten wel? Die vind je op de website van Codarts.

Kost de opleiding aan de Havo/vwo voor Muziek en Dans meer dan die aan een ‘gewone’ havo?
Codarts rekent cursusgeld voor de muziek- en danslessen op onze school; dat bedraagt voor het schooljaar 2022-2023 € 625 per leerling. Daarnaast vragen we, net als veel andere scholen, een jaarlijkse ouderbijdrage: € 210.

Komen de meeste leerlingen van de Havo/vwo voor Muziek en Dans uit Rotterdam?
Integendeel zelfs. Circa 80 procent komt van buiten Rotterdam.

Ik woon niet in Rotterdam. Kan ik doordeweeks bij iemand in de stad logeren?
Als de afstand tussen thuis en school groot is, kun je ervoor kiezen om van maandag tot en met donderdag bij een gastgezin in Rotterdam te wonen. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikt gezin. Oudere leerlingen kunnen desgewenst natuurlijk op kamers gaan. Met het zoeken van een kamer – ook daar kunnen we bij helpen – moet je wel bijtijds beginnen.

Is de Havo/vwo voor Muziek en Dans makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer?
Absoluut. Onze school is gevestigd in het Codarts-gebouw op het Kruisplein, tegenover het Centraal Station (CS) van Rotterdam en naast de Doelen. Je kunt er met alle vormen van openbaar vervoer komen (trein, metro, tram, bus). Kom je met de fiets? Bij het CS is een gratis stalling.

Hebben jullie ook excursies?
Alle klassen hebben verschillende excursies en uitjes per jaar, bijvoorbeeld naar een museum, film en/of theater.

Kunnen mijn ouders of opa en oma ook zien wat ik maak of doe?
Voor de muziekleerlingen worden elk jaar geregeld voorspeelavonden georganiseerd: dit zijn open podia waarvoor je je kunt opgeven. Zo kun je je vorderingen laten horen aan een groter publiek. Daarnaast vindt jaarlijks een aantal optredens plaats buiten de school; het gaat hier om de meer gevorderde leerlingen en de grotere ensembles. Ensembles treden regelmatig op in en buiten de school. Repetities daarvoor vinden plaats buiten schooltijd. Dansleerlingen krijgen tijdens testen en ouderkijkavonden de gelegenheid hun vorderingen te tonen. Daarmee doen ze podiumervaring op, evenals met de optredens tijdens de afsluitende presentaties in het Isala Theater (Capelle aan den IJssel). Ook dansen havo/vwo-leerlingen geregeld bij bijzondere gelegenheden en in speciale voorstellingen. Deze voorstellingen en ook repetities kunnen plaatsvinden in het weekend of in een vakantie.

Hebben jullie schoolfeesten?
We hebben elk jaar een groot schoolfeest voor alle leerlingen, en dat is altijd ontzettend leuk!

Wat moet ik doen voor ik naar deze school mag?
Voor alle klassen geldt dat de leerling over voldoende aanleg en geschiktheid voor dans of muziek dient te beschikken. Dit wordt tijdens een auditie bepaald door vakdocenten van Codarts. Daarnaast is vereist: voor havo/vwo 1 een havo/vwo-advies van de basisschool; voor havo 4 overgangsbewijs van havo 3 naar 4 of een vmbo-diploma theoretische leerweg; voor havo/vwo 2 en 3 een overgangsbewijs van een gelijksoortige opleiding.

Hebben jullie reizen naar het buitenland?
In de vijfde klas gaan alle leerlingen die Duits gekozen hebben naar Keulen, en de leerlingen die Frans hebben, gaan naar Parijs.

Het lijkt een groot gebouw, verdwalen leerlingen niet?
Dat hebben we nog nooit meegemaakt, eigenlijk is onze school namelijk heel klein. Wij hebben een apart deel van de 6de en de 7de verdieping, de meeste avo-lessen vinden hier plaats. Dit wordt je de eerste dagen bij ons op school uitgelegd.

Hoe laat begint de school?
De school begint om 9.00 uur, omdat veel leerlingen van ver komen en omdat leerlingen vanaf 12 jaar het prettig vinden als een school wat later begint.

Wat doen jullie als er gepest wordt?
Sowieso doen we iets als er gepest wordt, want pesten mag niet! Bij ons op school moet iedereen zich veilig en prettig voelen. Gelukkig heerst er bij ons een goede sfeer, waarin alle leerlingen zichzelf kunnen zijn. Als je je toch gepest voelt, moet je dit gelijk melden bij je mentor, dan kunnen we samen een oplossing zoeken. De HMD maakt gebruik van een pestprotocol, dat kun je hier downloaden.

Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Stel deze door te mailen naar info@hmd.nl, te bellen naar 010-2171100 of kom langs op de open dag!