Ronald Schmitz

About

Schmitz_Docent_Gitaar_Jazz_Codarts_RotterdamRonald Schmitz is afgestudeerd als jazzgitarist en klassiek gitarist, maar hij is ook altijd bezig geweest met popmuziek. Naast optreden en lesgeven, vormen schrijven en produceren van muziek een belangrijk deel van zijn beroepspraktijk. Het werken als studiogitarist, en het beheersen van elke speelstijl en sound, blijven altijd boeiend.

Harmonisch spelen is karakteristiek voor Ronalds stijl. De pianistische benadering van de gitaar heeft  de afgelopen jaren geleid tot nog twee specialismes: het bespelen van de Novax achtsnarige gitaar en de zevensnarige gitaar met extra hoge snaar. Codarts biedt via Ronald de unieke mogelijkheid tot het studeren van de achtsnarige gitaar.  De baritongitaar en de synthesizergitaar zijn twee andere specialismen.

Gebaseerd op zijn ervaringen  met lesgeven bij Codarts heeft Ronald een gitaarboek geschreven: CAGED, Get Caged To Set Yourself Free.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Codarts is aantrekkelijk voor studenten omdat het de studenten de vrijheid biedt zich persoonlijk te ontwikkelen. De gitaardocenten hebben hun eigen specialismes waardoor de student optimaal informatie kan vergaren. De vele verschillende soorten gitaristen die succesvol bij Codarts afgestudeerd zijn, zijn hiervan het bewijs!”

Wat ga jij hen leren?

“Bij mijn lessen staat harmonie op de gitaar centraal. Akkoordenkennis, voicings, chord melody, clusters – ons uiteindelijke doel is de pianisten te overtroeven… Met jazz, klassieke muziek en pop als achtergrond behandel ik de gitaartechniek open-minded: als het goed klinkt, is het goed.”

Hoe ga jij dat doen?

“Het CAGED-systeem vormt het startpunt van de reis om de gitaar te gaan doorgronden. In mijn lessen behandel ik alle gitaaronderwerpen vanuit meerdere invalshoeken. Het betreft een alles behalve statische manier van lesgeven. Ik probeer te bereiken dat elke student na elke les mijn lokaal met nieuwe gitaarenergie verlaat.”

Awards

Nederlandse Gitaarkampioenschappen (Sena Guitar Award)