Rik van den Bergh

About

Rick van den Bergh docent Jazz theorie en solgège Codarts Rotterdam“In jazzstad Breda ben ik opgegroeid en begonnen met klarinet spelen. Ik hoorde er de groten uit de jazz en was in de gelukkige positie om geregeld als saxofonist op het podium van het Breda Jazz Festival te staan. Het leidde er uiteindelijk toe dat ik naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ben gegaan, waar ik in 1998 de studie Jazz Saxofoon UM/DM afrondde. Al vrij snel richtte ik mij volledig op de baritonsaxofoon.

Sindsdien heb ik altijd gespeeld èn les gegeven. Ik heb die combinatie altijd erg prettig gevonden, waarmee ik niet wil zeggen dat de docerende en de uitvoerende kant van het vak niet gescheiden van elkaar zouden kunnen bestaan.

Jaren heb ik les gegeven op muziekscholen, een bigband geleid en jazz/improvisatieworkshops gegeven in binnen- en buitenland. Sinds 2014 geef ik Theorie op de Jazz- en Praktische Solfège op de Popafdeling van Codarts.

Daarnaast ben ik nog steeds zeer actief als baritonsaxofonist.”

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

“Codarts is een school waar de opleidingen Jazz, Pop en Wereldmuziek door uitstekende docenten worden vormgegeven. Het feit dat zij ook op nationale en internationale podia actief zijn, maakt dat de opleidingen een gedegen oog hebben voor wat de praktijk van een musicus verwacht.”

Wat ga jij hen leren en hoe ga jij dat doen?

“Theorie (Jazz): Studenten leren in hun eerste jaar de harmonische en melodische basis waarop de jazzmuziek gebaseerd is. Dit gebeurt aan de hand van klassieke werken en standards uit het jazz- en poprepertoire. Praktische Solfège (Pop): Studenten krijgen gehoortraining aan de hand van muziekstukken uit het pop- en jazzrepertoire. Het begrijpen, horen en zingen van toonladders en akkoordprogressies maakt hier onderdeel van uit.”

Awards

1999 Kobe Jazz Award

Media