René Uijlenhoet

About

Codarts_Composition_René_UijlenhoetRené Uijlenhoet studeerde compositie bij Ton Bruynèl. Hij werkt als componist, uitvoerder, museale installatie-bouwer, docent, onderzoeker en deskundige op het gebied van de elektronische muziek.

Hij was docent aan de HKU, werkte voor NEAR en gaf daar de complete tape-music van pioniers Dick Raaijmakers en Jan Boerman uit. Sinds 1997 is hij verbonden aan de compositie-afdeling van Codarts Rotterdam.

Zijn muziek is uitgegeven bij Donemus, bij Basta en ook bij Peer Verlag. Ten behoeve van het componeren en het onderwijs onderzoekt hij o.a. nieuwe vormen van klanksynthese en spectralisme, de relatie ‘kleur’ en ‘klankkleur’, microtonaliteit, ruimtelijke weergave (via o.a. Ambisonics), algoritmische componeer strategieën, live-elektronica in combinatie met akoestische instrumenten, de geschiedenis van elektronische muziek en analoge studiotechnieken, improvisatie m.b.v. live-programmeren en tevens sonificatie van medische onderzoeksgegevens.

Career

  • De Voorzienigheid – een stuk voor 16 luidsprekers voor de grote zaal van het Muziekgebouw Amsterdam.
  • Wired Life – een live-elektronische installatie voor het Haags Gemeente Museum en Muziekcentrum de IJsbreker.
  • Een week doceren en repeteren aan de Eastman School of Music in Rochester USA rondom de uitvoering van mijn Dialogo Sopra i Due Sistemi voor orgel en live-elektronica.
  • De derde acte uit Wake – voor acteurs en elektronica, Wake is een opera voor de Nationale Reisopera, met componist Klaas de Vries voor Acte 1, 2, 4, librettist David Mitchell en regiseur Steven Langridge.
  • Harvey’s Law, een buitenspektakel van 50 minuten voor 5 beiaarden, luidklokken, change-ringers met multi-speaker elektronica en spectaculaire projekties voor een plein vol publiek.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

Codarts is een conservatorium voor vrije geesten, je vindt er de complete muzikale wereldbevolking vol extraverte kunstenaars en introverte diepgravers, dat is inspirerend.

Hoe ga jij dat doen?

Met plezier en enthousiasme brede repertoirekennis en technische informatie overdragen en de studenten uitdagen om telkens met die nieuwe kennis meer overtuigende stukken binnen onze studio of op hun laptop te realiseren. In onze Bruynèl-studio in Codarts kunnen we alles goed uitproberen via experimenteren en onderzoeken. Multi-speaker-werken en integratie met beeld zijn in onze studio mogelijk.

Awards

Internationaal Concours Bourges Quadrivium – 1e prijs voor Wedge

Media