René Spierings

About

René Spierings studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij de opleiding klassiek slagwerk en etnisch slagwerk met succes afrondde. Tevens studeerde hij Jazz-Vibrafoon bij Frits Landesbergen. Tijdens, en na zijn studie speelde hij veelvuldig bij diverse symfonieorkesten, ensembles en theaterproducties. Tijdens zijn studie werkte hij met componisten als John Cage, Mauricio Kagel en Steve Reich.

Om zich nog verder te specialiseren en te verdiepen in voornamelijk Afrikaans slagwerk, volgde René masterclasses bij diverse gerenommeerde slagwerkers onder wie Doudou en Ali N’diaye Rose, Bob Becker, Abraham Adzenha en Venacio Mbande. Ook was hij betrokken bij het maakproces en/of de uitvoering van projecten met onder meer Paardenkathedraal, Nationale Toneel Den Haag, De Appel, NND, Stage Entertainment, Slagwerk Den Haag, Anumadutchi, Circle Percussion en diverse theaterproducties.

René is sinds het eerste uur lid van Percossa, waarmee hij niet alleen voorstellingen maakt, componeert en speelt, maar ook muziek componeert voor balletgezelschappen in binnen- en buitenland. Al deze ervaring gebruikt René als inspiratie voor zijn lessen bij de afdeling Klassieke Muziek van Codarts. Sinds januari 2020 is René artistiek leider en producent van Percossa.

Career

“Enkele hoogtepunten uit mijn carrière? Als student diverse malen met Mauricio Kagel gewerkt en op zijn verzoek werken van hem uitgevoerd in binnen- en buitenland. Met Anumadutchi getoerd door Mozambique, Zuid-Afrika en Australië, zeer bijzondere concerten op het Afrikaanse continent. Vanaf 1989 bezig met Percossa, dat ondertussen is uitgegroeid tot een internationale act. Met Percossa zeer succesvolle kindervoorstellingen en theatervoorstellingen gemaakt. Tournees door Canada, Taiwan, Frankrijk, Amerika zijn allemaal hoogtepunten. Evenals een maand lang in Parijs elke avond optreden. Vooral ook de ontmoetingen met collega’s overal ter wereld noem ik hoogtepunten.”

Motivation

Drie vragen aan René Spierings:

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

"De slagwerkafdeling van Codarts is uniek in de wereld, zonder bescheiden te zijn. Een zeer breed pakket wordt de slagwerkstudent geboden. Mijn specialisatie, slagwerktheater, is een prachtige aanvulling op het brede curriculum en onmisbaar in de huidige cultuurwereld."

Wat ga jij hen leren?

"Voornamelijk verdieping in theatrale aspecten van reeds bestaande (moderne) composities. Ook de eigen theatrale inbreng en ontwikkeling van podiumpresentatie zijn onderdeel van mijn lessen."

Hoe ga jij dat doen?

“Ik begin bijna altijd in ensemblevorm met studenten. Hier kan ik zien wat de competenties van een student zijn en me meer toespitsen op de theatrale kwaliteiten van iedere student. Het heeft mijn voorkeur de student alles uit het hoofd te laten spelen, om zodoende veel meer theatrale bewegingsvrijheid te krijgen."

Awards

Met Percossa 4 keer beste slagwerkgroep van de Benelux (2011, 2012, 2017, 2018).

Media