Pieter Nuytten

About

Pieter Nuytten Docent CodartsPieter Nuytten (1980) kreeg zijn eerste fagotlessen van Koen Coppé en studeerde fagot aan de conservatoria van Antwerpen, Keulen en Basel  bij Francis Pollet en Danny d’Haene (contrafagot), Georg Klütsch en Sergio Azzolini.

Hij speelde als student bij het European Union Youth Orchestra, het Pacific Music Festival Orchestra (Japan) en het Gustav Mahler Jugendorchester. o.a. onder Bernard Haitink, Ivan Fischer en Claudio Abbado.

Na een trial als Associated Principal Bassoon bij het Royal Scottish National Orchestra te Glasgow werd Pieter in 2004 solofagottist bij het orkest van de Opera van Rouen – Haute Normandie (Fr.) en hij is dat sinds 2007 bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. achtereenvolgens Valery Gergiev en Yannick Nézet-Séguin. Als solofagottist was hij te gast bij oa. het Radiofilharmonisch Orkest Hilversum, het Mozarteumorchester Salzburg, KBS Symphony Orchestra Seoul,  het Mahler Chamber Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Tijdens het seizoen 2014-2015 was hij daarnaast ook Solofagottist bij het Rundfunksinfonieorchester Berlin.

Hij houdt van de interactie en intimiteit van kamermuziek en had de gelegenheid om te spelen met musici zoals Igor Roma, Nicholas Daniel, Jonathan Kelly, Priya Mitchell, Vladimir Mendelssohn, Alfredo Perl, Natache Kudritskaya en Jean-Claude Vanden Eynden. Hij speelde op festivals in Osnabrück,  Storioni Eindhoven, Nature et Musiques en Bauges (FR), Schiermonnikoog en Arbanasi (Bulgarije). Hij is een vaste gast bij het kamermuziekensemble Oxalys en stichtend lid bij het ensemble Focus en de Kölner Kammersolisten.

Pieter maakte in 2001 zijn debuut als solist in de Sinfonia Concertante van Mozart. Sindsdien  speelde hij concerti en concertantes van Bach, Vivaldi, Haydn, Mozart, Weber en Peter Maxwell Davies.

In 2008 speelde hij het fagotconcerto van Mozart met het Collegium Instrumentale Brugense. Dit concert werd live uitgezonden op Radio Klara. Ook zijn uitvoering van Andante en Rondo Ungarese van Weber met het Brussels Philharmonic werd uitgezonden op Klara in december 2014. In 2016 speelde hij het Duet Concertino van Richard Strauss met  Marija Pavlovic en  het Symfonieorkest Vlaanderen en later tijdens het Dubrovnik Festival 2016 met het Dubrovnik Symphony Orchestra.

Pieter is hoofdvakdocent fagot aan de Conservatoria van Rotterdam en Gent, en gaf masterclasses in België, Linz, Seoul, Lima en Buenos Aires.

Motivation

Waarom is Codarts aantrekkelijk voor studenten, vind jij?

"Nederland is al eeuwen lang een bijzonder land qua cultuur. Rotterdam is een bruisende stad, heeft met de Doelen een Concertzaal van wereldformaat en is de thuishaven van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hier gebeurt het echt. Dat Codarts een brede school is met ook dansers, jazz, wereldmuziek, etc. kan voor jonge studenten een eyeopener zijn."

Wat ga jij hen leren?

"Als fagotdocent leer je jonge fagottisten de skills om een fagot te bedienen en probeer je het vuur te laten branden door hun te inspireren zowel in de les als op het podium van de Doelen."

Hoe ga jij dat doen?

"De lessen fagot omvatten een technisch luik met etudes, toonladders, basics, allerhande oefeningen. Er is veel aandacht voor ons brede repertoire, van vroegbarok tot hedendaags. Daarnaast ligt er een klemtoon op orkestpartijen en de set van skills die je nodigt hebt als orkestmusicus. Ook het leren maken van rieten vormt een belangrijk onderdeel van de lessen."

Media